Šílenství na jihu Čech. Lidé stáli kilometrovou frontu na slepice

16.03.2012 18:08

Tohle snad nikdo od roku 1989 neviděl. Fronta aut dlouhá až dva a půl kilometru a doslova řežba – tak vypadal obrázek u zemědělského družstva v jihočeském Dyníně. Lidé z celé republiky sem vyrazili na výprodej kuřic do chovu. Slepice chtěl prostě každý, už pro vidinu levných vajec. Rozhodně levnějších, než v obchodech.

Šílenství na jihu Čech. Lidé stáli kilometrovou frontu na slepice
Foto: Worldpress.com
Popisek: Vejce, ilustrační foto

Jen za jediný den se tu prodalo přes 20 tisíc slepic. A kdyby mělo družstvo sto tisíc slepic, prodaly by se prý taky. „Jedeme až od Liberce, prostě dvacet, třicet slepic musíme mít. Chováme je pětadvacet let a o slevách jsme se dozvěděli od známých,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Milan Šrámek, který vyjel z domova už ve tři ráno, aby časně dopoledne byl v družstvu a dostal své slepičky do chovu.

Dopravní kolaps

V pohotovosti museli být i policisté. Lidé se zájmem o slepice totiž způsobili ve vsi a na příjezdových cestách dopravní kolaps. „Policisté nemuseli výrazně zasahovat. Maximálně usměrňovali řidiče, aby nebránili provozu, nestáli v křižovatce, nebo nebránili průjezdu vozidel. Takovou frontu vozidel kvůli zboží ale jihočeští policisté nepamatují,“ sdělila krajská tisková mluvčí policie Lenka Holická.

I starosta Dynína byl - mírně řečeno - v šoku. Tohle ještě ve vsi nezažil.

„Jsme zvyklí na ledasco, běžně tu bývá pět, deset, patnáct aut. Ale tohle je opravdu nevídané. Je vidět, že lidé se skutečně snaží obnovovat chovy a poslední týdny s drahými vejci je k tomu vyprovokovaly,“ řekl starosta Dynína Jiří Veselý (NK)

Lidé jsou naštvaní na vládu

Předseda představenstva družstva Petr Hradský byl zájmem nadšený, na druhé straně nápor nečekal. "Podle informací od kolegů po celé republice vím, že prodej nosniček je dlouhodobě vysoký. Na zájmu se podepsaly hlavně ceny vajec,“ řekl ParlamentnímListům.cz Hradský s tím, že nedovede odhadnout, jak dlouho může vaječný boom trvat.

„Mám pocit, že to bude zhruba půl roku, protože právě tak dlouho totiž trvá zvýšení výroby ve velkochovech,“ dodal Veselý. Další ze zájemkyň o slepičky nešetřila kritikou na vládu a české hospodářství.

„Jsem z Vysočiny a můžu vám říct, že jsem hodně naštvaná. Soudruzi rozkradli, co mohli, to ano, ale to, co udělali tihle chytráci, to je do nebe volající. Celý život děláme v zemědělství a proto dobře víme, jak dobře vedené jsme měli zemědělské hospodářství. Teď se to likviduje, ničí a ještě se uměle nasadí ceny na základní potraviny – chleba – vejce, těstoviny. A co naši páni ministři? Nic, cpou si pupky a jen koukají, kde by zase vyštrachali nějaké peníze pro sebe, to je jediný efekt této vlády,“ řekla žena z Pelhřimovska, která má doma prase, krávu, slepice a jak říká, nemít vlastní zdroje, umřela by její rodina nejspíš hladem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…