Školy mají jen hadr na utření tabule a pár kříd, říká s nadsázkou odborářka

11.09.2012 12:47

REPORTÁŽ „Do škol jde na vybavení pouze třicet procent částky z roku 2007. Děti se učí z devět let starých učebnic,“ upozorňuje místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková. I proto školní odboráři rozbili v pondělí 10. září v deset hodin svůj stan na libereckém Benešově náměstí v rámci turné Za záchranu vzdělanosti a kultury. Připojili se k nim i vysokoškoláci z Iniciativy za svobodné vysoké školy.

Školy mají jen hadr na utření tabule a pár kříd, říká s nadsázkou odborářka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

„Jsou ohrožené akademické svobody, bojíme se školného,“ sdělila Štěpánka Klímková. Vyvrcholení protestů nastane 17. listopadu, kdy se v Praze plánuje velká protivládní demonstrace. „Kdo už má Petra Nečase a jeho ministrů dost, měl by si pořídit jízdenku do Prahy. Zde bude příležitost vyslovit občanskou nedůvěru vládě pod titulem Demokracie vypadá jinak,“ informoval Lukáš Matoška z Iniciativy pro vysoké školy.

Horké odpoledne předznamenalo horký politický podzim

V Liberci celý pondělek panovalo velmi teplé počasí. Jakoby předznamenávalo horký odborářský i politický podzim, který nás patrně čeká. U stánku na náměstí lidé podepisovali petiční archy za kvalitní vzdělávání v České republice a za zachování oblastních divadel. Projevy řečníků zpestřovaly kulturní vystoupení žáků Základní umělecké školy v České Lípě. „A zvládla jsem to i bez brýlí,“ zaradovala se postarší paní po podpisu petičního archu. „Sejdeme se v Praze na Václaváku. Ať už tahle vláda táhne do háje,“ utrousil poznámku k organizátorům její partner.

Plzeňská práva řídila akademická mafie

V době mého příchodu okolo třetí odpolední zrovna Lukáš Matoška s mikrofonem názorně vysvětloval, jak fungují tržní principy ve vysokém školství. „Podívejme se na plzeňská práva. Milan Kindl a jeho nechvalně proslulá akademická mafie se řídila velmi přesně podle akademických vodítek trhu. A to ještě před realizací vládních reforem ve školství,“ řečnil rozžhavenému náměstí.

Podle prezidenta Klause jsou studenti protestující proti školnému paraziti

O své obavy ze školného a z ohrožení akademických svobod se podělila Štěpánka Klímková. „Na jaře jsme váhali jít otevřeně proti školnému, protože prezident Václav Klaus řekl, že studenti jsou stejně takoví paraziti, když nechtějí školné,“ vysvětlila.

Záměry chtějí propašovat přes novely. Je to zastřenější a podlejší.„Kromě školného bojujeme i o akademické svobody. Zákon o vysokých školách byl sice stažen. Situace je však taková, že vládní záměry se propašují do legislativy skrze novely. Je to cesta zastřenější a podlejší,“ myslí si.

Zápisné nezajistí kvalitnější výuku

Místo školného se nyní mluví o zápisném. „Jeho cílem má být údajně zkvalitnění výuky. Když si ji budou studenti platit, učitelé jim dají kvalitnější vzdělávání. Tak to ale v praxi nefunguje,“ míní Klímková. Dnes kvalitu výuky hlídají akreditační komise. „Ale ty je snaha zrušit a udělat nějaké pochybné soukromé agentury,“ uvádí a jejím slovy končí blok programu akce nazvaný Vysokoškolský klub.

Děti se učí ze starých učebnic

Následuje pořad Sborovna. V ní se mluví o problémech škol základních. „Pedagogickým pracovníkům je snižována platová třída. Takže zkušený kantor s řadou odučených let se dostává na úroveň začínajícího učitele,“ sděluje Markéta Vondráčková. Dochází i k omezování běžných výdajů, což jsou peníze, které jdou třeba na pomůcky. „Letošní částka je ve výši třiceti procent z roku 2007, což je tristní,“ uvádí alarmující fakt. Školy nemají na učebnice. „Je běžné že jsou devět let staré v salátovém vydání. S nadsázkou říkám, že školy mají jen hadr na utření tabule a křídy,“ říká.

I na takzvaně bezplatnou základku musí rodiče připlácet

Podle ústavy je základní vzdělání bezplatné. „Ale na takzvané pracovní listy si už musí připlácet rodiče, protože škola na ně nemá,“ upozorňuje odborářka. Což potvrzuje i Adam Slezák, který má čerstvého prvňáčka. „Už na začátku školy jsme dali sedm stovek na SRPŠ, čtyři stovky na obědy, pak nějaké kroužky, obaly,“ vypočítává.

Sliby politikům vydrží jen do voleb

Turné za více peněz do školství a kvalitnější vzdělávání začalo minulý týden v Praze, Liberec je první mimopražskou zastávkou. „Během září navštívíme všechna krajská města a tři okresní. Chceme ukázat na to, že sliby politiků o tom, že je školství jejich prioritou, končí ve chvíli, kdy vyhrajou volby a dostanou se k moci,“ objasnila Vondráčková známý fakt, který se netýká jenom školství. Uvidíme s jakým úspěchem se setká jejich putování Českem. Další shromáždění čeká Liberec ve čtvrtek 13. září, kdy budou demonstrovat místní divadla.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


                                                                                                      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…