Sněmovna: Kníže políbil Peake. A Kalousek se ošklivě přeřekl

19.06.2013 11:01

Co se děje v Poslanecké sněmovně, když je vyhlášena přestávka, byť jen deset minut? Poslanci a také členové vlády se mezi sebou přímo v jednací síni čile baví, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pak líbá ruku své kolegyni Karolíně Peake...

Sněmovna: Kníže políbil Peake. A Kalousek se ošklivě přeřekl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda ve vládním hloučku

Zatímco premiér v demisi Petr Nečas, o němž je neustále v souvislosti s kauzou Nagyová řeč, dnes ráno ve sněmovně chyběl, naopak do ní krátce po zahájení schůze poslanců zavítal vicepremiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Ten, ještě než stačil usednout do své židle, která v dlouhé řadě židlí patří členům vlády, ukázal se jako gentleman. Políbil totiž na uvítanou jako správný šlechtic ruku své kolegyni Karolíně Peake (LIDEM).

Peake ovšem krátce předtím vedla živou debatu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Co si říkali? To ani sněmovní mikrofony nezachytily. Je ale skoro jisté, že hovořili o tom, co se stalo v posledních dnech. Kalousek se totiž od samého začátku pozastavuje nad obviněními trojice někdejších poslanců z ODS, tedy Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Śnajdra z korupce. Podle Kalouska totiž rozhodně k žádné korupci v tomto příběhu nedošlo. Přitom se v médiích spekuluje, že by mohl být obviněn i samotný Petr Nečas.

Poslanci zcela změnili program dnešního jednání

Zákonodárci si ale dnes ráno zcela změnili plánovaný program dnešního jednání dolní komory. Stalo se tak na návrh ODS, která žádala zařadit normy v tzv. druhých čteních, u nichž je možné podávat pozměňovací návrhy. Kvůli tomu ale musela být vyhlášena desetiminutová přestávka, aby bylo možné body legislativně pro poslance upravit.

Jak podotkla ČTK, sněmovna se tak dnes patrně nedostane ke schvalování předloh, budou probírat normy vesměs ve druhých čteních, kdy je možné podávat pozměňovací návrhy.

Poslanci se tak začali zabývat třeba senátním návrhem na zrušení kontroverzní karty sociálních systémů, tedy sKarty. Poté se zakousli do normy o povinném značení lihu. Ta zavádí kauce pro výrobce a distributory takzvaného tvrdého alkoholu.

Původně podle připomenutí ČTK měli poslanci rozhodnout například o novele, která by měla zabránit možnému korumpování lékařů a lékárníků ze strany farmaceutických firem. Na programu byla také předloha, podle níž se má Státní rostlinolékařská správa stát součástí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Jenže předseda poslanců ODS Marek Benda navrženou a schválenou změnu programu vysvětlil slovy, že poslanci by se již v nynější „horké době“ měli zabývat jen nekontroverzními body.

Kalousek si vzal slovo po Fuksovi...

Co se týče již zmiňovaného šéfa státní kasy Miroslava Kalouska, tak ten uprostřed debaty kolem normy o povinném značení lihu tak trošku slovně zaperlil. Vzal si totiž k zákonu slovo po občanském demokratovi Borisovi Šťastném.

„Já se omlouvám, ale cítil jsem povinnost navázat na pana poslance Fuksu, ehm, ehm, pardon, chtěl jsem říci na pana poslance Šťastného...,“ řekl Kalousek do sněmovního mikrofonu a přitom se smál. „Ne, přiznám se, že teď jsem to udělal úmyslně. Nezlobte se, prosím vás, to byl hloupý vtip,“ dodal ještě Kalousek. Připomeňme jen, že někdejší poslanec ODS Ivan Fuksa právě sedí ve vazbě.

Ke slovnímu nástřelu tak trochu ale pomohl Kalouskovi předsedající schůze Jiří Oliva (TOP 09), jenž se spletl a právě Šťastného ještě před jeho vystoupením přejmenoval na Marka Šnajdra, který také pobývá ve vazbě.

Ani to ale nebyl před obědem konec úsměvů ve sněmovně. Když chtěl třeba taktéž k normě o povinném značení lihu vystoupit se svým slovem jeden z poslanců opozice, předsedající schůze Oliva jej málem nepustil ke slovu. „Omlouvám se, měl jste pane poslanče pomalý start,“ řekl na svou omluvu Oliva.

„Já nevím, jestli jsem měl pomalý start, ale stál jsem tam už připraven půl hodiny a slovo měl vždy někdo jiný,“ dodal na to poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…