Sobotka přesvědčil, že je vůdčí osobností, míní senátor. Věří i proto, že vládní koalice vydrží

12.01.2014 18:15

ROZHOVOR Jan Hajda, senátor ČSSD za Břeclav, pro ParlamentníListy.cz řekl, že problém církevních restitucí není v oblasti materiální, pokud nedojde k prolomení hranice roku 1948, ale v otázce výpočtu náhrad, které jsou podle expertního týmu ČSSD nadhodnoceny.

Sobotka přesvědčil, že je vůdčí osobností, míní senátor. Věří i proto, že vládní koalice vydrží
Foto: Jan Hajda
Popisek: Jan Hajda

Mrzí vás, pane senátore, že jste museli jako ČSSD udělat spoustu ústupků ze svého programu, aby vůbec došlo k sepsání koaliční smlouvy? Konkrétně pak ústupky v rámci církevních restitucí?

Jako člen vyjednávacího týmu jsem zodpovídal za úsek zemědělství a musím konstatovat, že v této oblasti byl jako základ přijat program ČSSD. Všechny koaliční strany mají snahu podporovat české zemědělce, výrobu českých potravin, což úzce souvisí se sociální situací na venkově.

Oblast církevních restitucí ve vládním programu není zahrnuta. Mrzí mne, že jsme museli udělat ústupek v otázce výběru daní, kde naši koaliční partneři odmítli jakékoliv zvýšení, a to i v oblastech, za které je ČR kritizována EU. Jako příklad lze uvést zdanění osob samostatně výdělečně činných.

Vy konkrétně jste pro zrušení církevních restitucí tak, jak byly dohodnuty minulou vládou?

Pokud se týká církevních restitucí, je nesporné, že minulá vládní koalice tento zákon násilně protlačila a nebrala ohledy na reálné připomínky opozice. Rychle uzavřela dohody s církvemi, které mají z ústavního pohledu plnou platnost. Hlavní problém není v oblasti materiální (pokud nedojde k prolomení hranice roku 1948), ale v otázce výpočtu náhrad, které jsou podle expertního týmu ČSSD nadhodnoceny o 30 – 40 mld. Kč a budou přispívat k zadlužení ČR při jejich vyplácení.

Myslíte si, že je správné obsadit rezort zemědělství lidovci, kteří si tak budou moci průběh restitucí pohlídat sami?

Obsazení ministerstev, tedy i Ministerstva zemědělství, bylo dohodnuto hlavními vyjednávacími týmy. Z tohoto pohledu fakt, že KDU-ČSL dostane resort zemědělství, plně respektuji. Věřím, že ČSSD v dalším jednání obdrží funkci 1. náměstka ministra zemědělství a funkci prezidenta pozemkového úřadu, který spolu s ministrem kultury odpovídá za průběh restitucí. Tímto bude zabezpečen širší dohled nad průběhem církevních restitucí. Nejen ČSSD, ale i hnutí ANO bude mít na Ministerstvu zemědělství rovněž své náměstky.

O Michalu Haškovi teď není vůbec slyšet, vycházel jste s ním předtím, než došlo k rozbroji mezi ním a předsedou Sobotkou?

Michal Hašek byl stínovým ministrem zemědělství za ČSSD. Byl jsem v jeho poradním týmu a jako aktivní zemědělec, předseda výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu, jsem mu poskytoval potřebné informace a na řadě akcí, pokud se nemohl zúčastnit, jsem ho zastupoval. V mé práci jsou pro mě rozhodující zájmy voličů, v tomto případě zemědělské veřejnosti a rovněž program ČSSD. Můj vztah s Michalem Haškem byl především pracovní a vždy korektní. Musím říci, že to, co se stalo, mě mrzí především proto, že to v daném okamžiku poškodilo ČSSD.

Z pohledu veřejnosti je Bohuslav Sobotka slabá vůdčí osobnost. Změnila se jeho pozice po jasném a vcelku dost tvrdém postupu proti Michalu Haškovi?

Domnívám se, že Bohuslav Sobotka v současném období přesvědčil veřejnost, že je vůdčí osobností. V období vyjednávání vládní koalice prokázal maximální pracovitost a organizační schopnosti. Plně zúročuje řadu životních zkušeností, např. i to, že byl ministrem financí.

Prezident Zeman se dost jasně vyjádřil, že chce zasahovat do sestavy budoucí vlády, myslíte si, že je to takto v pořádku? A co si myslíte o jeho krocích vůči minulé vládní garnituře?

Domnívám se, že v tomto případě jsou prezidentu Zemanovi věci doslova podsouvány. Některé jeho obecné požadavky, vycházející z negativních zkušeností posledních let (například odbornost ministrů), jsou logické. Podívejme se, v jakém stavu bylo předáno např. Ministerstvo zemědělství ministru Tomanovi po stránce personální; kam dospěla zemědělská výroba  (např. pokles produkce vepřového masa na polovinu) pod vedením ministerstva neodborníky panem Gandalovičem či Bendlem. Těchto věcí si je vědom i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Z důvodu výše uvedeného si myslím, že tým, který předloží prezidentu Zemanovi, projde. Domnívám se, že jejich pravidelné schůzky nejsou samoúčelné. Kroky prezidenta Zemana vůči minulé vlády schvaluji.

Myslíte si, že Andrej Babiš bude spolehlivým partnerem? Nebojíte se, že se mu poslanecký klub rozštěpí? Přeci jen uhlídat 47 poslanců není snadným úkolem.

Dle mého názoru rozhodující pro Andreje Babiše bude, jak obstojí na Ministerstvu financí a jak obstojí jeho ministři. Pokud jsem měl možnost v rámci koaličního vyjednávání jednat s kandidátem na ministra životního prostředí panem Brabcem, myslím si, že bude velmi dobrým ministrem a negativní stanoviska k němu od lidí, jako je pan Bursík apod., odmítám. Ať si oni sami vyhodnotí, co na Ministerstvu životního prostředí pozitivního vykonali, když předali této vládě břímě fotovoltaických elektráren apod.

Anketa

Kdo by byl lepší premiér?

hlasovalo: 10620 lidí

Slyšel jste už od ANO nějaký konkrétní návrh zákona, nebo například řešení problému ekonomické stagnace?

Ne.

Nevadí, že Andrej Babiš bude pravděpodobně ministrem financí naší země, ačkoliv nemá lustrační osvědčení?

Mám ve zvyku hodnotit lidi podle výsledků práce a dnes požadavek lustračního osvědčení považuji za přežitý. Nelze ignorovat procento voličů, které Babišovi dalo hlas a přeje si ho jako aktivního politika.

Souhlasíte se jmény, které na posty ministrů vybrali koaliční partneři?

Jména ministrů našich koaličních partnerů plně respektuji, pouze jsem nepochopil, proč Pavel Bělobrádek nebude vykonávat funkci ministra zemědělství, o kterou tolik usiloval při vyjednávání s předsedy politických stran.

Spekuluje se, že současná koalice nevydrží příliš dlouhou dobu, hovoří se dokonce o předčasných volbách...

Věřím, že koalice vydrží své volební období. Občané tohoto státu a podnikatelé si zaslouží klidné podmínky pro svůj život a práci. Z tohoto pohledu se domnívám, že já i moji kolegové v senátorském klubu ČSSD jsme plně připraveni spolupracovat s ministry, koaličními poslanci (nejen s nimi) na přípravě a schvalování zákonů, které přispějí k oživení ekonomiky a nastartování ekonomického růstu v naší zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…