Sobotkovi prý hrozí zlý konec: Oškubán jako Paroubek. Zemanova loutka

18.03.2013 8:42

Sedmatřicátý sjezd ČSSD dopadl podle politologa Josefa Mlejnka jr. tak, jak se očekávalo na základě informací o předběžných dohodách. Strana se ale i po sjezdu bude prý potácet v bermudském čtyřúhelníku vymezeném sobotkovci, haškovci, komunisty a - od března nově - Hradem.

Sobotkovi prý hrozí zlý konec: Oškubán jako Paroubek. Zemanova loutka
Foto: Ladislav Carda
Popisek: V Ostravě začal 37. sjezd ČSSD

Celému sjezdu podle Mlejnkova komentáře pro Lidové noviny vévodila prezidentská návštěva, na kterou Miloš Zeman dorazil vrtulníkem.

"Zeman se prostě snesl z nebe nad Ostravou, delegátům sjezdu nabídl přátelství a vyslovil přání, aby ČSSD zvítězila v příštích parlamentních volbách," píše Mlejnek, podle kterého je Zeman dobrý taktik na to, aby se po svém zvolení zaměřil na pomstu sociální demokracii za zradu při prezidentské volbě v roce 2003. "Přesněji řečeno, na pomstu jistě myslí také, avšak rozhodně si kvůli jejímu naplnění nehodlá pod sebou podříznout mocenskou větev, zvláště když nemá pevně v rukou všechny trumfy. Ví, že se blíží parlamentní volby a že faktická síla prezidenta hodně závisí na jeho vztahu k parlamentní většině," vysvětluje autor komentáře.

Miloš Zeman prý jistě ví, že podle průzkumů bude hlavní silou příští vlády právě ČSSD, nezbývá mu tedy nic jiného, než činit vůči této straně vstřícná přátelská gesta a posilovat v ní síť spojenců. Bohuslav Sobotka prý zatím mocenský nástup Zemana přežil, byť musel obětovat Jiřího Dienstbiera, jehož nezvolení se ale interpretuje jako Sobotkova porážka.

Ačkoli Bohumínské usnesení zůstalo zachováno i po sjezdu, pokud nebude po volbách pro ČSSD jiná možnost, jak se ujmout vlády, než pomocí spolupráce s komunisty, ona spolupráce podle Mlejnka prostě nastane, a pokud si komunisté dupnou, tak prý i v podobě vládní koalice.

Výsledek je nejistý

V Lidovém domě se tak podle komentátora musejí poohlížet i po jiných možných spojencích. Kromě komunistů se nabízejí pouze lidovci a zemanovci. "Prezident a jeho tým proto budou patrně rozehrávat širší hru, spočívající ve snaze dostat vlastní stranu do Parlamentu a zároveň v expanzi hradního křídla v sociální demokracii. Skončí-li hra úspěchem, mohou Bohuslava Sobotku po volbách sevřít tak silné kleště, že se stane spíše jen loutkovým premiérem navigovaným z Hradu," píše Mlejnek.

ČSSD ale podle politologa hrozí ztráta cenných hlasů, které mohl přinést sesazený místopředseda Jiří Dienstbier - hlasy městských a mladších voličů - třeba na úkor zelených. "Stane-li se tak, pak teprve bude možné zhodnotit odchod Jiřího Dienstbiera z vedení ČSSD jako porážku Bohuslava Sobotky, neboť Sobotka bez Dienstbiera může po příštích volbách skončit jako Jiří Paroubek: s dvaceti procenty, oškubán blízkou konkurencí," varuje Mlejnek.

"Je ale zisk pro Sobotku, Haška nebo třeba Dienstbiera automaticky dobrem pro sociální demokracii? Jak kdy a třeba vůbec ne. Strana se i po ostravském sjezdu bude potácet v bermudském čtyřúhelníku vymezeném 'sobotkovci', 'haškovci', komunisty - a od března nově - Hradem. Hospodářský výsledek oranžových oceláren v příštích letech tudíž nadále zůstává poměrně nejistý," uzavírá Josef Mlejnek jr. pro Lidové noviny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…