Sockarty mají pozvolný start. Drábek prý zakázal úředníkům mluvit

18.07.2012 17:59 | Zprávy

Příjemce sociálních dávek, nezaměstnané, rodiče čeká nebo již potkala jedna velká změna. Ta spočívá v tom, že první sKarty – tedy karty sociálních systémů – vyšly od počátku července do světa. ParlamentníListy.cz se vydaly do terénu, konkrétně na Úřad práce pro Prahu 1 a 2, aby zjistily, jak vydávání karet probíhá v praxi.

Sockarty mají pozvolný start. Drábek prý zakázal úředníkům mluvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na úřadech práce se začala od července vydávat sKarta

Hned v úvodu – po příchodu na úřad – bylo patrné, že vše má svůj řád, čekajících několik desítek lidí trpělivě čeká, až na ně přijde řada. Nikdo se nestrká, po zmatcích z počátku nového roku s vyplácením sociálních dávek zřejmě nikde ani památky.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se po tomto období zřejmě poučilo a tentokrát bude při předávání sKaret postupovat pozvolněji. I proto se první měsíc provozu  - tedy červenec - dá považovat za testování v malém, přestože se počítá, že do konce roku se karet sociálních systémů, vydávaných Českou spořitelnou, rozdá v celé zemi zhruba devět set tisíc, první měsíc by jich mělo k příjemcům doputovat jen kolem pěti tisíc.



Víc informací nemůžu podat

„Na naší pobočce jsme dosud vydali sKaret zhruba 60, dalších 125 lidí bylo v této pilotní fázi vyzváno k převzetí. Jsou dovolené, tak tu ty karty teprve k vydání čekají. Vše je však bez potíží, rozhodně se nestalo, že by někdo kartu odmítal, naopak, hlásí se nám lidé, kteří dosud mezi těmi vytipovanými nejsou a trvají na tom, že sKartu chtějí vyřídit také,“ prozradila ParlamentnímListům,cz ředitelka pobočky Úřadu práce Prahy 1 a 2 Aneta Helešicová. Jak však zdůraznila, jiné informace podávat nemůže, se všemi dotazy je třeba se obracet na centrálu a tiskového mluvčího.

Ten upřesnil, kolik sKaret bylo zatím v celé Praze od 1. července vydáno.

"V pilotním provozu vydávání sKarty bylo vydáno 250 karet vybraným klientům na dvou kontaktních pracovištích. Klienti byli vybíráni tak, aby pokryli kompletní strukturu vyplácených dávek. Od pondělí, 23. července pak bude zahájen takzvaný. ověřovací provoz na všech krajských pobočkách ÚP. K tomuto datu by měly být doručeno do České spořitelny  (ČS)1400 žádostí o vydání sKarty  - z každé krajské pobočky 100kusů. Podle smlouvy by do deseti pracovních dnů pak měla ČS sKarty vyrobit a distribuovat na jednotlivé Krajské pobočky tak, aby od 7. srpna mohly být tyto vydávány klientům ÚP. Peníze k vydaným sKartám pak budou přičteny 13. až 16. srpna," prozradil ParlamentnímListům.cz mluvčí ÚP Jiří Reichl.

Kartu chtějí i ti, se kterými se dosud nepočítalo

Myšlenka na to, že ParlamentníListy.cz osloví nějakého nového majitele sKarty a položí mu několik otázek, se tím hroutí. Přesto se nevzdáváme a ptáme se dál – alespoň u muže, který funguje na úřadě jako ochranka a má tak zřejmě o tom, co se celé dny děje, největší přehled.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…