Španělský kněz zve rudou Semelovou do kostela: Ať mi řekne zloději

09.09.2012 17:59

Španělský kněz Juan Provecho, který vede farnost sv. Tomáše jen pár desítek metrů od budovy Poslanecké sněmovny, zve politiky, aby si s ním popovídali o církevních restitucích.

Španělský kněz zve rudou Semelovou do kostela: Ať mi řekne zloději
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kněz a člen augustiniánského řádu Juan Provecho. Nyní působí v pražské farnosti sv. Tomáše na Malé Straně.

 

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) ustoupila iniciativě LIDEM, která podmínila schválení návrhu zákona o narovnání s církvemi  schválením zákona o změně sazby DPH. Jak tento krok hodnotíte? Hlavním bodem vlády, respektive TOP 09, jsou církevní restituce...

Hlavním bodem každé vlády by měla být spravedlnost. Každá politická strana by na tom měla trvat.  Nejsem ani pravičák, ani levičák, ale tohle musí respektovat všichni. Církevní narovnání by mělo směřovat právě ke spravedlnosti, co bylo ukradeno, musí být vráceno. Pokud nebude spravedlnost, nebude ani mír, pořád budeme bojovat.

Vy sám tedy podporujete narovnání s církvemi?

Ano. Je dobré i pro stát. Tento krok pomůže k tomu, že stát nebude tolik utrácet peníze. To, co patřilo církvi, jí musí být vráceno. Některé diskuze o tom, proč církev má takový nebo makový majetek, mi připadají nesmyslné. Také nechodím a neptám se lidí: odkud máš takový mobil a podobně. Všechno je dokázáno, je dokázáno, že církev měla ten a ten majetek, a má ho dostat zpátky.

Více o tématu miliardy pro církve

Církvi je často vyčítáno, že se přesně neví, co a v jaké hodnotě jí patřilo, hovoří se o zabavování majetku už od Josefa II., nepřesných ohodnoceních majetku...

To je chyba. Všechno je jasné. Vše je zaznamenáno v zemských knihách, církev nechce dělat žádné podvody, přesně ví, co jí patří, a co má dostat zpět. Knihy a předpisy majetku jsou v archivu, jsou dostupné komukoliv. Vše je tam v přesných číslech do 25. 2. 1948, kdy byl majetek převeden státu. Nechápu, proč socialisté a komunisté mají výhrady, i stát si může vše zkontrolovat.

Marta Semelová z KSČM mluví o tom, že narovnání s církvemi je největší loupeží 21. století. Co tomu říkáte?

Ať to paní Semelová dokáže. Kolikrát poslanec něco říká, a já si říkám: dokažte mi to, kde máte argumenty. Chybí fakta. I to, co říká Marta Semelová, je třeba dokázat. Ať se sem přijde podívat, ukážu jí v archivu, co všechno patřilo augustininánům a co mají dostat zpátky. Neříkejte loupež, prosím. Loupež by byla, pokud bych chtěl zpět něco, co nebylo moje. Ze strany politiků jde o populistické řeči. Zvu všechny poslance, aby se sem přišli podívat. Ukážu jim, o co jsme my, augustiniáni přišli, a co máme získat. Ať mi pak mezi čtyřma očima řeknou, že jsem zloděj. Dokážu jim, že to tak není.

Farnost svatého Tomáše, kterou vedete, je jen pár desítek metrů od Poslanecké sněmovny. Byl se tu za Vámi někdy podívat některý z levicových politiků, aby si třeba ověřil pravdivost argumentů ohledně narovnání s církvemi?

Nikdy. Nikdy tu nikdo nebyl, ani mě neoslovil.

Komunisté argumentují tím, že řada Čechů je na pokraji chudoby, nemá pomalu ani na chleba a podobně. Proč se tedy miliardy mají vracet církvi, i kdyby jí patřily, která je na první pohled tolik nepotřebuje?

To bychom mohli podobně hodnotit i restituce soukromníkům. Jde o spravedlnost. Proč to předtím šlo a teď by jít nemělo? Spousta lidí je chudých, ale třeba my provozujeme charitu právě pro chudé,  teď stavíme školu, kde budou právě lidé moci studovat., staráme se o chudé rodiny, děti. Máme pět klášterů, ty nám vrátili, ale jsou to ruiny, v havarijním stavu. Nemůžeme to opravit, protože nemáme z čeho.

Kdyby zákon o narovnání s církvemi neprošel, jak by se Vás to doktlo?

Dotklo by se to nás, augustiniánů, ale i celého státu. Památkáři mi každé dva měsíce píší: je třeba to a to opravit. Já na to říkám: vím, ale promiňte,  nemám na to peníze.

Chytří socialisté chtějí udělat takzvaný církevní fond. Ono se to lehce dělá u něčeho, co není moje. Já taky mohu přijít k majetku socialistů a říct: udělejme z toho fond. Já budu nejšťastnější, když budou všechny kostely a kláštery opravené a my budeme mít na živobytí. To budu šťastný.

Teď má stát z církví zisk tři miliardy a nám dá jenom miliardu a půl. To není spravedlivé. Církev teď financuje stát. Teď nás je v klášteře pět nebo šest bratrů, na další nemáme. Sami si vaříme, staráme se o zahrady, děláme správce, kostelníka, kuchaře, i když to neumíme. Potřebovali bychom tak patnáct, dvacet lidí, ale nemáme na ně peníze.

Co říkáte na billboard, kde je ruka v sutaně sahající po penězích, který ČSSD vytvořila v rámci kampaně. Nebere si církev jako rukojmí?

Nelíbí se mi to. Chtějí manipulovat veřejným míněním.

Kdybyste srovnal narovnání s církvemi v Česku a  Španělsku, v čem je rozdíl nebo společné rysy?

Ve Španělsku byl schválen konkordát, smlouva s Vatikánem, stát církvi zaplatil od roku 1957 finanční kompenzace. To fungovalo do roku 2003. Od té doby stát neplatí církev, ale jen když její příslušníci dělají daňové přiznání, tak mají jakousi výhodu. To je model, který funguje.

Juan Provecho se narodil v roce 1970. V roce 1995 absolvoval teologii na Pontificia Universita Comillas v Madridu a byl vysvěcen na kněze augustiniánského řádu. Po studiích působil v Brazílii,  v roce 1997 byl řádem poslán do České republiky.
Po svém příchodu do Prahy začal studovat obor Mediální komunikace na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a studia úspěšně dokončil roku 2001. Po dokončení studií začal na téže fakultě vyučovat předmět Média a společnost.  Působil jako vedoucí tiskového střediska České biskupské konference. V současnosti spravuje farnost svatého Tomáše na Malé Straně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…