Spořivost předností pro jedince, pro ekonomiku v pasti likvidity negativum, zaznělo na konferenci MMF

24.11.2013 17:25

„O dlouhodobé stagnaci ekonomiky mluvil už na konci 30. let americký keynesiánec Alvin Hansen. Před týdnem toto téma oživil Larry Summers na konferenci MMF. Ekonom argumentuje především tím, že rovnovážná reálná úroková sazba v globální ekonomice je minimálně 8 let negativní (dvě až tři procenta v záporu)“, je uvedeno v článku hospodářského internetového deníku Patria on-line.

Spořivost předností pro jedince, pro ekonomiku v pasti likvidity negativum, zaznělo na konferenci MMF
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

„Skutečná reálná sazba (alespoň u dluhopisů) se ale soustavně nachází výš, a to i přes všechny snahy centrálních bank o její snížení. To, že skutečná sazba leží nad sazbou rovnovážnou, znamená, že ve vyspělých ekonomikách pokračuje období nízkých investic a poklesu hrubého domácího produktu pod jeho trend. Centrální banky ve snaze tuto nerovnováhu napravit jen vytvořily bubliny. Stalo se tak během internetové bubliny na konci 90. let, během hypotéční bubliny a možná se tak děje i dnes na trhu s dluhopisy“, pokračuje článek.

Pokud je teorie dlouhodobé stagnace pravdivá, bude popsaný stav trvat dlouho a „řešení nepřijde prostřednictvím flexibility cen a sazeb, jak tvrdí klasické modely či modely keynesiánské (podle nich by to trvalo déle než podle těch prvních). Nulová hranice sazeb totiž sazbám brání v dalším poklesu a klesnout nemohou ani mzdy a ceny. Síly, které rovnováhu obnovují, zde tedy nefungují“, píše deník. „Ve výsledku by tedy měly sílit hlasy po fiskální stimulaci. Ben Bernanke po Summersově projevu uvedl, že dlouhodobá stagnace není pravděpodobná, protože veřejný sektor bude mít vždy projekty s pozitivní mírou návratnosti. Ty by byly financovány dluhopisy, jejichž výnosy se budou blížit nule a dluh by tak byl udržitelný“, popisuje možný vývoj.

Utrácení za slepou cestu jako užitečná věc?

Deník dále ovšem upozorňuje i na názor Paula Krugmana. „Ten tvrdí, že v principu jde o stejný koncept, jako je past likvidity, v níž monetární politiku omezuje nulová hranice sazbeb. To je situace, kdy „produktivní výdaje jsou dobré, neproduktivní výdaje jsou ale stále lepší než nic“. A neplatí to jen o výdajích veřejného sektoru, ale i u sektoru soukromého, pokud ovšem kvůli nim nevzniká problém v budoucnu. Kdyby bylo například možné donutit americké firmy, které sedí na hromadě hotovosti, aby udělaly z lidí kyborgy ověšené google brýlemi a podobnými věcmi, byla by to prospěšná věc. A to i v případě, že se za tři roky ukáže, že jde o slepou cestu. Vzniklý investiční boom by totiž po několik let generoval vyšší zaměstnanost a k plýtvání by nedošlo, protože zdroje by jinak stejně nebyly využity. Většina lidí ale podobnou logiku odmítá a chce, aby ekonomie byla moralizováním bez ohledu na to, kolik lidí kvůli tomu bude trpět. V dlouhodobé stagnaci je pak hlavním problémem to, že sazby leží příliš vysoko. Na úrovni jedinců je totiž spořivost předností, pro celou ekonomiku v pasti likvidity ale představuje negativum“, uzavírá výkladem Paula Krugmana deník.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…