Starostové se stydí za modrého ptáka, píší noviny. A další hrůzy z ODS

08.02.2013 7:07

V ODS to prý začíná vřít. Lidé jsou nespokojeni s předsedou Petrem Nečasem, starosty už nebaví schytávat od občanů kritiku za amnestii nebo nepořádek na úřadech a místopředsedu Jiřího Pospíšila už prý někteří oslovují, zda by nechtěl stanout v čele strany. On chce zatím ještě dát Nečasovi šanci.

Starostové se stydí za modrého ptáka, píší noviny. A další hrůzy z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vláda představila nové emisní plakety, schválila misi vojáků do Mali a přislíbila již žádné daňové úpravy do konce svého volebního období

MF DNES píše, že „starostové nechtějí symbol modrého ptáka“. Naznačuje tak fenomén, který možná ze všeho nejlépe vystihuje současnou ODS. Populární starostové, kteří mají v obcích renomé, už nechtějí v příštích komunálních volbách kandidovat za svou stranu. Mají pocit, že je její celostátní politika poškozuje a kazí jim jejich obětavou práci pro obec.

„Lidé hodně nadávají, největší potíže nám dělá vládní politika,“ říká starosta Kopřivnice Josef Jalůvka. „V komunálních volbách bude za ODS kandidovat buď naprostý šílenec, nebo skalní naivista. Případně kombinace obojího,“ říká starosta Albrechtic v Jizerských horách Jaroslav Zeman, který na podzim jako čestná výjimka dokázal uspět i v senátních volbách.

Kritika míří především na předsedu strany, premiéra Petra Nečase. A začínají se do něj pouštět i jeho dosavadní spojenci. I Miroslava Němcová, dosud neochvějně loajální, předsedovi vyčetla, že vláda rozdala lukrativní trafiky „rebelům“ z ODS, kteří ji na podzim chtěli shodit. Jiří Pospíšil prohlašuje, že nejpozději do léta musí být jasné, zda ODS dělá čitelnou a srozumitelnou politiku, jinak by měla „přijít s jiným řešením“.

Pospíšil, dlouhodobě nejpopulárnější politik ODS, pak přiznává, že jej řada spolustraníků oslovuje, aby se stal po Nečasovi lídrem strany. On sám však prozatím váhá. „Budeme doufat, že se naplní slova, která padla loni na podzim na kongresu ze strany pana předsedy - že se změní styl a obsah vládní politiky a také její prezentace,“ říká.

„Já nemám touhu se teď vyhraňovat proti premiérovi a jeho vedení,“ dodává. Pokud však prý většina ODS dojde k závěru, že v nějaké pozici může pomoci, je prý připraven se o tom bavit.

Nečas se snaží se situací něco dělat. Nedávno se setkal se starosty ODS a vyslechl si hodně ostrou kritiku. A nedávno MF DNES řekl, že ODS příští rok čekají čtvery volby a jeho odvolání by nic nepřineslo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…