SuperMirek: Další fakta o neuvěřitelném příběhu Kalouska a jeho cisterny

28.05.2013 7:06

Lidové noviny se pokoušejí zevrubně zrekonstruovat akci, při které se několik ministrů snažilo zabránit odletu ruského letadla s podnikatelem Alexejem Torubarovem. Ten v České republice usiloval o azyl, ovšem navzdory stále probíhajícímu řízení byl nakonec vydán do Ruska. Zde je viněn z podvodu, podle jeho slov je však celá kauza vykonstruovaná.

SuperMirek: Další fakta o neuvěřitelném příběhu Kalouska a jeho cisterny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem na inauguraci Miloše Zemana

O Torubarovově kauze psaly ParlamentníListy.cz již v březnu. Podnikatel provozoval ve Volgogradu restauraci, kterou měl zájem odkoupit. Spojil se se spolupracovníkem Federální bezpečnostní služby Andrejem Čumanovem, který si od něj nechal zaplatit 25 milionů rublů na vykoupení majetku, který na něj ale následně nepřepsal. Posléze byl Torubarov podle některých náznaků účelově (jak píší Lidové noviny) obviněn z podvodu. Dostal se do ČR, kterou Rusko požádalo o vydání.

Torubarov však v Česku požádal o azyl, se zdůvodněním, že mu v Rusku hrozí nespravedlivý proces a možná i smrt. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek nakonec rozhodl o jeho vydání. Advokát Milan Hulík se však obrátil na ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který jej následně ujistil, že vše zařídil a Torubarov nebude vydán. Hned druhého dne, ve čtvrtek druhého května, však advokát obdržel informaci, že bylo rozhodnuto o vydání.

V tu chvíli se do věci vložil francouzský právník Francois Ameli, který byl náhodou zrovna přítomen v Hulíkově kanceláři. Říká se, že právě on zosnoval akci, o které se později začalo psát. Pokoušel se kontaktovat ministra Schwarzenberga, který však nereagoval, protože právě seděl na jednání vlády. Mezitím již cizinecká policie předala Torubarova ruským agentům, kteří s ním chtěli odletět nejbližším spojem Aeroflotu ve třináct hodin. Po jedenácté hodině se po skončení jednání vlády vše dozvěděl Schwarzenberg, který podle LN neměl daleko ke zhroucení.

Přímo v budově vlády tak oslovil ministra vnitra Jana Kubiceho, který přikázal policejnímu prezidentu Červíčkovi, aby na poslední chvíli letadlo zastavil. Později, asi v půl třetí, se na Schwarzenbergovu žádost do věci vložil ministr financí Miroslav Kalousek (do jehož kompetencí formálně spadá pražské letiště) a ministr dopravy Stanjura. V té chvíli už však Torubarov s agenty sedí v letadle, které mělo být již devadesát minut ve vzduchu.

Na Kalouskův příkaz personál letiště přistavuje před airbus ruských aerolinek cisternu, která má zabránit odletu. K letadlu mezitím přijíždějí policisté, kteří mají tlumočit příkaz policejního prezidenta, že Torubarov má z letadla vystoupit. Agenti však požadují oficiální písemnou nótu, kterou policisté nemají, a proto zase odjíždějí. Podle neověřených informací však jejich návštěva na palubě probíhala velmi dramaticky a málem došlo ke střelbě. Podle jiného zdroje to však policisté „vzdali moc brzo“.

Letadlo však stále blokovala cisterna. Před třetí hodinou ministr Stanjura upozornil kolegu Kalouska, že letoun nemůže být zdržován věčně. Kalousek tedy nechal cisternu odstavit a letadlo odletělo. Torubarov prý skončil v některém z ruských vězení, odkud není možné získat žádné zprávy. K událostem na letišti se jednoznačně přihlásil ministr Kalousek, když prohlásil, že vše, co se tam stalo, bylo učiněno na jeho příkaz a jeho zodpovědnost. 

Kalouskovu angažmá se ironicky vysmál bulvární deník Blesk. Učinil tak velký titulkem: "SuperKalousek versus ruské letadlo: Zastavím vás cisternou." Následně je v článku popisována celá událost na Havlově letišti, přičemž role ministra financí je ohodnocena takto: "Hrdina dne: Kalousek, který se rozhodl všemi způsoby hájit hodnoty demokracie a osobní svobody." Text je doplněn obrázkem, na kterém ministr Kalousek, v obleku nápadně podobném kostýmu supermana (jen charakteristické "S" na hrudi je nahrazeno ministrovou iniciálou) nese nad hlavou obrovskou cisternu.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…