Svoboda z ODS: Varuji před tím pánem z TOP 09. A Tůma mi říkal...

29.05.2013 9:28

V minulém týdnu sesazený pražský primátor Bohuslav Svoboda se podle redaktorky Barbory Tachecí v rozhovoru pro MF DNES choval téměř stejně jako dříve, a rozhodně nepůsobil dojmem zlomeného muže. Přesto byl v rozhovoru neobyčejně otevřený, vylíčil jak bojoval se strukturami v ODS a TOP 09, natvrdo řekl svůj názor na pražskou ČSSD, a TOP 09 varoval, že se jí spolupráce s těmito lobbisty vymstí.

Svoboda z ODS: Varuji před tím pánem z TOP 09. A Tůma mi říkal...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda

Když Svoboda koncem roku 2011 vypověděl koalici ČSSD, nebylo to prý rozhodně totéž, jako když dnes rozbila koalici TOP 09. „Zdaleka to není totéž. Protože já jsem se při odchodu z koalice až na toho Hrdličku (vlivný podnikatel z Prahy 10), vědomě odstřihl od celé skupiny lidí, kteří byli navázáni do našeho křídla. A v té fázi jsem měl obrovskou podporu od vedení TOP 09,“ prohlašuje. A dodává, že naopak mediální výroky TOP 09 na adresu jejich dnešních partnerů z ČSSD byly velmi tvrdé.

„Já jsem se zavázal, že vymetu z radnice všechny klientelistické zájmy a neprůhledné hospodaření, a to se skutečně v koalici s topkou podařilo. A dnes se topka vrací k tomu, co je skutečně představitelem lobbismu a klientelismu. A bude to pro ně, věřte mi, strašně drahé,“ myslí si sesazený primátor.

Největším nebezpečím z pražské ČSSD je podle něj Karel Březina, který je jednoznačně nejsilnějším hráčem. „Určitě si tam on i sociální demokracie najdou prostor k realizaci svých plánů,“ obává se. A je prý celkem jedno, zda Březina bude sedět v radě, nebo vše postrkovat ze zákulisí.

Následně mu Barbora Tachecí přečetla část článku volebního lídra TOP 09 Zdeňka Tůmy, o kterém se Svoboda vždy zmiňoval pochvalně, ale Tůma jej naopak nařkl z několika nepravd a podrazů. Hlavní byl prý ten, že Svoboda porušil gentlemanskou dohodu, že v příštích volbách už nebude kandidovat na primátora, když nedávno projevil zájem o kandidaturu.

Svoboda k tomu zopakoval, že s Tůmou se mu skvěle spolupracovalo. A TOP 09 prý udělala největší chybu, když tuto svoji ikonu sama sestřelila. „Když se jednalo o odvolání generálního ředitele dopravního podniku Vladimíra Liche, tak se za něj postavil a vlastní partaj ho sestřelila. Za tři dny na to byl odvolán z funkce předsedy finančního výboru a byl odstaven od všech jednání,“ vzpomíná Svoboda.

Od té chvíle prý jde vývoj v TOP 09 úplně jiným směrem a ví to prý i Tůma, jen to není ochoten přiznat. „Opakovaně jsem s ním mluvil a on byl velmi, velmi zklamán tím vývojem. Rozumím tomu, že dneska říká to, co říká, ale když jsme spolu seděli na pivu a povídali si, tak to jeho zklamání z vývoje v TOP 09 bylo veliké,“ prozrazuje.

V této straně se podle něj prosazují lidé kalibru radního Vávry, o kterém Svobodova kolegyně Aleksandra Udženija prohlásila, že je všehoschopný. „Při zvážení všech okolností musím s paní Udženijou souhlasit,“ přitaká Svoboda. Jedná se prý o člověka, pro kterého účel absolutně světí prostředky.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…