Svou hořkou zkušenost bych nikomu nepřál, prohlásil Lessy na Frekvenci 1

11.01.2014 17:50

Staronový policejní prezident je i nadále přesvědčen o tom, že byl ze své funkce před rokem a půl odstraněn záměrně a že na jeho likvidaci někdo delší čas pracoval. Práci svého předchůdce Martina Červíčka nechce příliš hodnotit, ale podřízení pod jeho vedením zřejmě měli víc volnosti než pod Lessym. Za časů ministra vnitra Ivana Langera a Radka Johna pro policisty zbyla jen ohlodaná kost, ale teď už zase mohou dýchat volněji.

Svou hořkou zkušenost bych nikomu nepřál, prohlásil Lessy na Frekvenci 1
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

Plukovník Petr Lessy je znovu policejním prezidentem a Martin Červíček je znovu jeho náměstek, byť toho času na dovolené. Nejmocnějším mužem policie ale Lessy nemusí být příliš dlouho. Sám totiž slíbil, že pravděpodobnému příštímu ministrovi vnitra Milanu Chovancovi nabídne rezignaci. V křesle hosta Pressklubu Frekvence 1 moderátora Luboše Xavera Veselého popsal, jak si hodlá ve znovu získané funkci počínat.

Mé odvolání zabralo dvě a půl minuty

„Necítím hořkost. Myslím si, že z takového příběhu by se měl každý člověk poučit, byť je to zkušenost velice hořká... Tu bych možná nepřál ani svému nejhoršímu nepříteli,“ poznamenal staronový policejní prezident. Ten si postěžoval především na to, že jeho jméno je nenávratně poškozeno, a to především kvůli práci některých novinářů, kteří účelově připomínají jen některá fakta z jeho kauzy. Opomínají však říci, že podle soudu proti němu nemělo být zahajováno žádné řízení.

V pořadu Lessy také poznamenal, že exministr vnitra Jan Kubice a Martin Červíček postupovali při Lessyho odvolání velmi rychle. Funkce byl prý zbaven dokonce během dvou minut a třiceti vteřin. O funkci prezidenta se prý mohli hlásit i další uchazeči a kvůli té rychlosti k tomu nedostali prostor, což je podle Lessyho problém.

Jeho kauza prý byla vykonstruována a měla sloužit k jeho eliminaci. Rok a půl byl tak postaven mimo službu, utrpěl nejen finanční újmu, a dnes kvůli dozvukům těchto kroků prožívá nelehkou situaci i Martin Červíček. „Na mně se dlouhodobě pracovalo a hledalo se, jak mě znemožnit,“ podotkl Lessy. Odmítl však sdělit, kdo pracoval na jeho zničení.

Červíček prý ponechával policistům víc volnosti

Když měl srovnat své působení v čele policie s působením kolegy Červíčka, prozradil pouze, že Červíček ponechal podřízeným volnější prostor, než by jim ponechal on sám. „Můj styl je více direktivněji,“ uvedl Lessy. V prvním působení v roli policejního prezidenta musel prý bojovat především s nedostatkem peněz. Pánové Ivan Langer (ODS) a Radek John (čestný předseda VV) nechali policii pouze „ohlodanou kost“. Nechce však hodnotit slova Radka Johna, který o sobě prohlašuje, že to byl on, kdo rozvázal ruce policistům ve vyšetřování kauz. „Nechci hodnotit slova politiků,“ poznamenal Lessy. Má však za to, že policistům pod jeho vedením zdravě narostlo sebevědomí.

Po nástupu nového ministra vnitra je Lessy opravdu připraven nabídnout svou rezignaci a vícekrát již nechce vstupovat do téže řeky. Takže znovu se o místo policejního prezidenta zřejmě ucházet nebude.

Ve vysílání došlo také na někdejšího šéfa protikorupční policie Martince. Zná ho prý dlouho, považuje ho za pracovitého a poctivého člověka a cestu vedoucí k jeho odchodu z pozice šéfa ÚOKFK považuje za „škrábání levou rukou za pravým uchem“. Teď je prý třeba jasně říci, zda pan Martinec vyráběl některé kauzy, jak o něm tvrdila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Pod Pecinou se policie znovu nadechla

Lessy si také pochvaloval, že se policie pod vedením ministra vnitra v demisi Martina Peciny znovu nadechuje, přesněji řečeni, že konečně zase dostává více peněz. Na druhé straně nelibě nese nárůst kriminality, zvláště drobných krádeží, vykrádání bytů a podobně, kterým musí čelit nemalé množství občanů.

Těžce nese i kauzu metyl. „Hrozně mě mrzí, že teprve první mrtví vedli k rozsáhlejšímu boji proti černému trhu s alkoholem,“ poznamenal Lessy s tím, že si je vědom složitosti boje v této oblasti. Všechno je zkrátka o denní mravenčí práci, kterou musí odvádět policisté na úplně všech úsecích.

„Teď nás čeká rozpočet Policie ČR a stabilizace policie a já bych chtěl všechny policisty uklidnit, že jejich místo není ohroženo,“ uzavřel své vystoupení Lessy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…