Systém se zhroutil, všude je korupce. Výzva k nápravě politiky přímo v ČT

02.06.2012 15:06

Prohlubující se nedůvěra občanů v zavedené politické strany aktivizuje různé občanské iniciativy. O tom, jak politiku změnit a co dělat se současným systémem probírali v Politickém spektru na ČT24 Karel Fiedler, původní Holešovská výzva, Občané 2011, Ivan Gabal za iniciativu Vraťte nám stát a Martin Škabraha z ProAltu.

Systém se zhroutil, všude je korupce. Výzva k nápravě politiky přímo v ČT
Foto: Martin Šimák
Popisek: Brněnská demonstrace organizace ProAlt

„Velice záleží na tom, aby se mimo politickou scénu vytvořil určitý tlak, zájem a postup směrem k tomu, aby se politická scéna opět vzchopila,“ myslí si Gabal s tím, že bez vykročení mimo politiku to nebude možné. „Občanské iniciativy by měly podněcovat především veřejnost,“ souhlasil Škabraha. Podle něj právě iniciativy nutí lidi k aktivitě, například k demonstracím. Ty jsou podle Škabrahy velmi důležité a dosud v nich byli Češi umírnění.

Demonstrace jsou součástí demokracie

„Ukazuje, že se v parlamentu objevují lidé zcela bez morálky a využívají politiku k něčemu zcela jinému,“ upozornil Gabal. Podle Fiedlera fakt, že lidé vyšli do ulic, ukazuje, že systém není funkční. „Já si nemyslím, že by systém selhával. To, že lidé dávají najevo svůj nesouhlas neznamená nefunkčnost demokracie, ale právě to by mělo být součástí demokratického systému,“ oponoval Škabraha.

Podle Gabala jsme ale ve výjimečné situaci, protože systém se zhroutil. Připomněl například, že k lobbistovi Romanu Janouškovi se policisté chovali velmi nestandardně, což ukazuje, že i policie je napojena na organizovaný zločin. A nevylučuje ani napojení justice. „To napojení ve všech těch kauzách, jako je Mostecká uhelná, je evidentní,“ prohlásil Gabal.

V parlamentu nejsou jen maňásci

„My nemáme žádný svobodný trh. Ten ta korupce kontaminuje,“ pokračoval Gabal. Fiedler také prohlásil, že v Česku neexistuje volná soutěž politických stran. „Je třeba udělat jiné podmínky a pravidla příštích voleb,“ zdůraznil. Podle něj volební systém znemožňuje volbu malých stran a subjektů.

„Systém je tak zakonzervovaný, že si politická garnitura vybudovala za posledních dvacet let jen těžko změnitelné postavení,“ myslí si Fiedler. Škabraha k tomu dodal, že by se měla více zapojovat veřejnost, například v obecném referendu. „Není ale možné říkat, že parlament je složen jen z nějakých maňásků,“ otočil Gabal.

Řada lidí i v politice má podle něj zájem na změně a přeje si ji. „To jsou věci, které se tak úplně na demonstraci nevyřeší,“ řekl Gabala. Uvedl dokonce, že je velmi příjemně překvapen debatou s politickými stranami, přestože je často velmi tvrdá. Všichni hosté také řekli, že pravděpodobně vstoupí do politiky, Holešovská výzva už chystá kandidaturu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…