TOP 09 cítí šanci na záchranu: Karlovy osobnosti do čela. Už se rodí plán

29.01.2013 11:14

Prohraná prezidentská volba pro Karla Schwarzenberga, ani pro tým TOP 09 rozhodně není koncem politické aktivity. Hospodářské noviny naopak přinášejí informaci, že Schwarzenbergova a Kalouskova strana již přemýšlí, jak téměř dva a čtvrt milionu voličů, kteří dali knížeti hlas, využít i v parlamentních volbách.

TOP 09 cítí šanci na záchranu: Karlovy osobnosti do čela. Už se rodí plán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Hned druhý den po volbách se sešel Schwarzenbergův volební tým a tématem rozhodně nebyla jen bilance předchozí kampaně. Lidé z „Karlova“ týmu, TOP 09 i ze starostenského hnutí naopak přemýšlejí, jak podporu značné části veřejnosti co nejobratněji využít.

Hned po volbách TOP 09 řekla, že Schwarzenberg zůstává jejím předsedou a povede ji do příštích sněmovních voleb. Miroslav Kalousek hned den pro prezidentských volbách prohlásil, že když TOP 09 nemá Schwarzenberga prezidentem, může jej mít premiérem. To naznačuje jednoznačný záměr strany ještě jednou spojit svou kampaň s populární tváří svého předsedy.

A nejspíš nejen to. Ve straně se postupně rodí plán, jak do kampaně zapojit i významné osobnosti, které Schwarzenberga v prezidentské kandidatuře podporovaly. Jakým způsobem by se měly zapojit, se má vyřešit v následujících týdnech. Schwarzenberg mluví o nadstranickém politickém projektu, ale například předseda hnutí Starostů Petr Gazdík plánuje rovnou obsazení sněmovních kandidátek.

„Měli by reprezentovat stranu jako nestraníci, přihlásit se k hodnotám, které TOP 09 představuje. Čelná místa by neměli okupovat zasloužilí straníci, včetně mě. Mezi podporovateli je řada výrazných ekonomů nebo diplomatů a dalších osobností,“ plánuje Gazdík.

Plány TOP 09 mohou být dalším hřebíčkem do rakve dosavadního hegemona pravice, ODS. Zejména pokud by prezident Miloš Zeman skutečně dokázal prosadit předčasné volby a TOP 09 mohla využít doznívající euforii z nečekaného úspěchu svého kandidáta. Kandidát ODS Přemysl Sobotka totiž ve volbě absolutně pohořel a byly to již několikáté volby v řadě, kde ODS neuspěla. Proto se včera sešla Výkonná rada, která měla aktuální situaci řešit.

Strana si musela přiznat, že je na dně a má jen omezené možnosti, jak se z něj odlepit. Dokonce se objevují spekulace, že by strana měla vyměnit volebního lídra. Podobná věc už ODS přinesla úspěch před volbami 2010. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…