Tajemní Anonymous se ozvali: Až přijde revoluce, buďte připraveni

16.02.2012 17:58

Chcete vědět, jak si i za krizových situací zachovat soběstačnost nebo jak přežít ekonomickou krizi či jaderný útok? Pak hledejte rady na internetu. Skupina ANONYMOUS sestavila pro tyto případy navíc ještě průvodce přežitím pro občany v revoluci.

Tajemní Anonymous se ozvali: Až přijde revoluce, buďte připraveni
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Stovky lidí protestovaly v centru Prahy proti dohodě ACTA

Anonymous totiž předpokládají, že by mohlo v některých zemích dojít v blízké budoucnosti k násilným revolucím. „Dojde-li k tomu ve vaší zemi, buďte připravení. Jako většina Anonymousových děl, vězte, že se tento průvodce bude neustále měnit a vylepšovat. Takže pozor i na novější vydání. Přesto počítejte s tím, že tato příručka není kompletní všelék, a tak nevypínejte váš mozek,“ píše skupina, která v posledních týdnech a měsících děsí vlády a politiky skoro na celém světě, Česko nevyjímaje.

Průvodce je prý určen civilistům, kteří mají pocit, že budou zachyceni v násilném povstání nebo revoluci svrhávající represivní vládu své země. A pravdou je, že i když revoluce ve prospěch lidí je třeba i radostná věc – viděno z venku, může to být krvavý nepořádek pro ty uvnitř. (Celé znění doporučení ZDE)

„Tento průvodce vám dá některé základní myšlenky a tipy, jak vy a vaši přátelé, sousedé, rodina může zůstat v bezpečí v násilném zmatku kolem vás. Není to předpřipravený recept, ale obsahuje obecné taktiky a strategie přežití,“ uvádí dál Anonymous.

Nedostatek spánku je hlavní faktor oslabení

V první řadě doporučují hlavně nepanikařit, zachovat si chladnou hlavu.

„Dejte si pauzu a odpočinek, pokud vaše tělo potřebuje odpočinek, nedostatek spánku je hlavní faktor oslabení. Vyvarujte se konzumace látek měnících vědomí, jako je alkohol a drogy. Budou zamlžovat váš úsudek a schopnost myslet a jednat racionálně. Jinak byste byl využit propagandou režimu, že dav tvoří parta opilých výtržníků. Nedovolte, aby váš pohyb byl zobrazen v nepříznivém světle,“ je jedna z prvních rad, udělených revolucionářům nebo lidem, žijícím v lokalitě, kde revoluce hrozí či je již v běhu.

Podobnými slovy udílí přitom rady i oficiální záchranné složky působící v Česku. I ten, kdo se tedy dívá poněkud podezíravě na skupinu hackerů a její aktivity, si může najít podobné rady na stránkách Hasičského záchranného sboru. I tam se lze dočíst, co dělat při evakuaci, jak rozeznat typy varování, kam se ukrýt. Detaily spadají do kompetence oddělení ochrany obyvatelstva. Tam se také zpracovávají i podklady například pro nouzové přežití.

"Děláme v tomto směru řadu osvětových akcí, nejčastěji ovšem mezi mládeží a dětmi, soustředíme se ale i na vedení obcí - hlavně pro případ některých živelných i jiných katastrof. Pro každý druh pohromy jsou zpracovány různé typové plány," sdělila na dotaz ParlamentníchListů.cz mluvčí HZS Ivana Svitáková. Jak dodala, pro případ nepokojů v ulicích však spadají strategické plány spíše pod hlavičku policie. Ta by měla, společně i se zpravodajskými službami, mapovat i stavy a situace v zemi, které by k nepokojům mohly vést.

První příznaky, kdy jde do tuhého, prý nepřehlédnete

Paradoxně právě skupina Anonymous může být pak také vodítkem. K tomu, aby lidé poznali, jak blízko může takový stav být, charakterizují totiž příznivci Anonymous i první příznaky, které není dobré podceňovat a přehlížet.

„Revoluce se prostě nestane okamžitě přes noc, vyvíjejí se přes dlouhou dobu zápasu. Takže mějte oči a uši otevřené pro znamení příchodu povstání. Jsou to například občanské nepokoje ve velkých městech, situace, kdy politici a média nestydatě lžou o nejnápadnějším vývoji. Cenzura sociálních sítí, jako je Twitter nebo Facebook. Nemusí to být zcela zřejmé na první pohled, ale když jsou blokovány stránky a varování jsou jasná  - např. s výmluvami jako je riziko dětské pornografie. Znakem toho, že se něco blíží, je i cenzura starých médií, jako jsou noviny a televize  - tedy pokud jsou nerežimní a kritické,“ vyjmenovávají autoři průvodce „přežití“.

A připomínají i další faktory, jako například možné zatýkání politických opozičních vůdců. „V Tunisku vůdcové Pirátské strany byli obklíčeni a vězněni bez obvinění. Věznice následně vyhořela s mnoha lidmi umírajícími uvnitř. V době krize pak mnoho pověstí bude šířit a vyvolávat také nekontrolovaný strach. Buďte v klidu, myslete předtím, než začnete jednat unáhleně,“ pokračují Anonymous.

A v rámci příprav na to, kdy se „může něco přihodit“, doporučují koupit si vodu, jídlo, zdravotnický materiál. „Obchody budou uzavřené a nemusí dostat žádné dodávky, když nepokoje dosáhnou vašeho města. Dvacet  kilogramů rýže může přitom udržet naživu jednu osobu po dobu 6 měsíců. Pokud není k dispozici rýže, zkuste obilí, brambory, nudle, sušené těstoviny nebo čočku, stejně tak jako spoustu konzerv. Budete potřebovat i mouku a sůl. Vyhledejte bezpečné zásobování vodou – nespoléhejte se na vodu z vodovodu, nemusí být vždy k dispozici, protože může dojít k poškození potrubí. Kupte si tablety na čištění vody, protože nemusíte být vždy schopni vařit vodu. Jakmile budete mít zásobu jídla a vody, kterou budete potřebovat, na suchém, chladném a bezpečném místě, uložte ji pryč od hmyzu a zlodějů. Chcete-li zajistit, aby každý věděl, jak reagovat v případě bojů ve vašem okolí, budete muset  svolat rodinu nebo okolí na setkání za účelem projednání této záležitosti,“ v tomto duchu zní další doporučení Anonymous a autorů stránky na Facebooku s názvem: Přežijeme.

Naučte se rozdělat oheň, buďte připraveni na všechno

Doporučují také to, že je třeba připravit plány a řešení pro případy, že dojde k výpadkům elektrického proudu a vody, jak se vypořádat s vážnými nemocemi a úrazy, jak vypnout přívod vody, plynu i elektřiny na hlavních spínačích. Také však mimo jiné třeba i v tom ohledu, jak rozdělat oheň na vaření a udržet teplo.   

Vedle přesného popisu toho, jaké potraviny by neměly v případě příprav na stav nouze doma chybět, jaké kontakty by měli mít lidé vždy po ruce a s jakými raději příliš nepočítat, pak průvodce vyjmenovává i obsah vybavení léků. Neměly by prý doma chybět analgetika, antibiotika, dezinfekční prostředky, protože lékárny a ordinace nebudou třeba otevřené, nebo nebudou dostupné. Doporučují mít doma připravenou i hotovost, poněvadž banky mohou být v krizových okamžicích zavřené a bankomaty nemusí fungovat.

„Mějte také některé věci, jako například knihy, baterie, palivové dříví, se kterými byste mohli obchodovat s ostatními,“ doporučují dále Anonymous. V radách nechybí ani konkrétní doporučení různých internetových aplikací, které by mohly, dle autorů průvodce, posloužit v případě nouze.

„Nepoužívejte mobilní telefony pro plánování operací, jsou-li vláda a bezpečnostní síly vaši nepřátelé. Budou sledovány a monitorovány,“ zní jedno z dalších varování.

To, zda se za manuálem nemůže skrývat i nějaká případná bezpečnostní hrozba, nechtěl ParlamentnímListům.cz nikdo potvrdit. K posouzení pro případné vyjádření si však vyžádalo dokument běžně dostupný na internetu ministerstvo obrany. Nakonec však ani to na záležitost nereagovalo. "Podívali jsme se na zaslaný link a zdržíme se jakéhokoliv komentáře," uvedl mluvčí rezortu Jan Pejšek.

Anonymous "zlobí" po celém světě. Upozorňují na nepravosti

Mezinárodní skupina hackerů Anonymous začala oficiálně své operace na území České republiky vloni v listopadu. Napadla několik webů, včetně internetových stránek vlády, ale například i ODS či OSA. V nedávných dnech pokořila i stránky americké zpravodajské služby CIA.

Anonymous je mezinárodní skupina hackerů, která útočí na vybrané weby a pořádá protesty a demonstrace. Například v roce 2008 to byl "Project Chanology", kdy shromáždění Anonymous protestovalo proti praktikám scientologie. V roce 2009 se Anonymous společně s íránskými hackery aktivně podílel na demonstracích v době tamnějších prezidentských voleb.

Velký zájem vzbudila zejména operace Odplata v roce 2010, kdy zaútočili na internetové stránky společností, které přestaly spolupracovat se společností WikiLeaks. Ta zveřejňuje významné utajované vládní dokumenty a dokumenty korporací, při čemž využívá internet k zachování anonymity a utajení svých zdrojů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…