Tak trochu jiná Vlasta Parkanová. Ptali jsme se u ní doma

19.06.2012 8:41

Místopředsedkyně sněmovny, exministryně obrany, poslankyně Vlasta Parkanová (TOP 09) řadu let žije v Sezimově Ústí u Tábora. Mezi lidmi z okolí má pověst „z gruntu“ hodné ženské, která ze sebe nic nedělá. To, zda má problémy v politice, lidé, kteří ji znají léta, příliš neřeší.

Tak trochu jiná Vlasta Parkanová. Ptali jsme se u ní doma
Foto: Radek Kraus
Popisek: Dům Vlasty Parkanové v Sezimově Ústí

„Možná je špatná politička, možná udělala chyby, ale kdo ne. Je to ale moc hodná ženská. Není mstivá, zákeřná, závistivá. Máme ji tu rádi. A ani když bývala ministryní, nikdy se nad nikoho nepovyšovala. Ani jsme o ní nevěděli,“ řekla pro ParlamentníListy.cz sousedka z ulice paní Marie.

Vlasta Parkanová obývá se svým manželem starší vilku. Dům ničím nevyčnívá, dokonce není ani nově zrekonstruovaný. Přímo naproti žije ovšem ale její dcera Adéla. Pracuje jako asistentka kolegy Parkanové, poslance za TOP 09 Zdeňka Bezecného. A její dům se zahradou a bazénem prošel znatelnou proměnou.

Dům si dcera Parkanové pořídila asi před pěti lety a díky příjmům své matky a hypotéce ho nejen koupila, ale i nechala zrekonstruovat. Nyní je na úvěru splaceno zhruba tři a půl milionu. Sama exministryně se netajila tím, že je ráda, že má dceru tak blízko a s financováním jí pomáhá. Kdysi pracovala dnes dvaatřicetiletá Adéla jako letuška, později jako asistentka své matky a dalšího poslance.

To, že by koupě a rekonstrukce vily pro dceru mohlo mít spojitost s vyšetřováním Vlasty Parkanové kvůli nákupu letadel CASA, je prý nereálné. Exministryně prý patří podle lidí z jejího okolí, sousedů i přátel k těm, která spíše rozdává, než bere, a která nemá povahu na nějaké čachry.

Přispívá na zvířata, je hodná

„Vždyť jako jedna z mála političek se věnuje charitě, přispívá na opuštěná zvířata. Třeba na kočky dává spoustu peněz, sama má kočičku a miluje zvířata. Říká se, že kdo má rád zvířata, není špatný člověk a o Vlastně to platí dvojnásob. Neříkám, že byla ideální ministryně, ale ženská je opravdu hodná a upřímná. Někdo to na ni prostě ušil,“ myslí si o aktuální kauze s letouny i jedna z jejích kamarádek, která ji zná řadu let.

Parkanová až do Sametové revoluce pracovala ve Státním plemenářském ústavu jako podniková právnička. Neudělala si sice jako právník velké renomé. Lidé ji ale více hodnotí jako člověka, než jako odborníka nebo politika.

Dost zkazila, ale...

„Moje maminka pracovala s paní Parkanovou mnoho let a říkávala, že Vlasta jako právník nebyla dobrá a pár věcí i zkazila. Ale jako člověk nikdy nikoho nepodrazila a byla k lidem upřímná a vstřícná a toho si osobně vážím víc, než kdyby byla špičková právnička, ale zlá a zákeřná. Ještě než mamka umřela, říkala mi, že se té Vlastě diví, že do politiky šla, protože tam člověk ztrácí důstojnost a že až se jim nebude hodit, něco na ni vymyslí. A už je to tady. Sama jsem ji poznala, když jsem za mamkou do práce občas přišla,“ prozradila Jana Hanousková z Tábora.

Politička má také kladný vztah k umění. Celá léta jezdila s kapelou a zpívala. Ovšem poté, co nazpívala s Janem Vyčítalem písničku Dobrý den, majore Gagarine, začali si z ní lidé utahovat. Na jihu Čech se jí neřekne jinak než „jihočeská pěnice“, nebo „zpěvanka ze Sezimáku“. Kdysi prý byla ale v kapele i mezi publikem velmi oblíbená.

Vřelý vztah má právě i ke zvířatům. Kromě toho, že sama chová kočku, přispívá pravidelně ze svého na různé organizace, která se starají o opuštěná zvířata. Kam přesně, neuvádí. Nechce to prý medializovat, protože to dělá ráda a od srdce.

„Slyšela jsem také, že paní Parkanová se opravdu aktivně zajímá o opuštěná zvířátka, nejen kočičky, ale i pejsky. Za sebe třeba mohu říct, že když jsme v Táboře zakládali útulek, byla ona jednou z těch, jejíž podporu jsme měli a stále máme. A také nám řekla, že kdybychom kdykoli cokoli potřebovali, můžeme se na ni vždy obrátit. Nikdy jsme to neudělali, nechtěli jsme ji obtěžovat, nicméně je to přístup nesmírně vstřícného člověka. A vím, že kdybychom ji zavolali a byli opravdu v problémech, ona pomůže,“ míní Květoslava Stoklasová z Táborské ochrany zvířat.

Svou náklonnost k němé tváři, utiskované a často ubližované projevila exministryně i přes další nadaci JV a JV založené Čecho-Francouzkou Jitkou Parisotovou, která se stará o opuštěná a utiskovaná zvířata. I ona si váží přístupu političky právě ke zvířatům.    

Podle pracovníků institucí, které se o zvířata zajímají, má Parkanová velké srdce. I ona byla iniciátorkou podkladů pro nový zákon, který říká, že zvíře už není jen věc. A často kritizovala i fakt, že za týrání zvířat jsou stále nízké tresty.

Lidé z Tábora znají Vlastu Parkanovou spíš jako kontroverzní političku. Dodnes s rozpaky vzpomínají na vojenské přehlídky na táborském Žižkově náměstí, kde se zrzavou hlavou a v dlouhém kabátu „velela“ vojákům vracejícím se z mise třeba v Afghánistánu. 

„Byl to trochu zvláštní pohled na zrzavou malou ženu, která bez znalostí i těch nejzákladnějších věcí nám vojákům vlastně šéfovala. Ale v osobních rozhovorech byla vždy nesmírně lidská. Ona mi nevadí, vadí mi systém, jaký v armádě vládne už mnoho let,“ doplnil jeden z výše postavených armádních představitelů, který se přehlídek několikrát zúčastnil.    

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…