Takto Mirek Topolánek účtuje s Janem Fischerem i bojem s korupcí

11.10.2012 8:31

Rozhovor MF DNES s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem se nesl v duchu kritiky současného populismu. Zemi prý ovládá protikorupční rétorika spojená s různými populistickými linkami. Toto prý není Topolánkův styl, a proto se raději drží v byznysu. A velmi si prý vyčítá, že největšího z těchto populistů pomáhal dosadit.

Takto Mirek Topolánek účtuje s Janem Fischerem i bojem s korupcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Když byl dotázán na názor o současném boji proti korupci, odpověděl novinář redaktorce MF Dnes, že se podle něj řeší jen zástupné problémy. Korupční prostředí podle něj zůstává, stát rozděluje stále více peněz a státní investice vytlačují soukromé. "Místo aby se změnilo to prostředí, tak se lidé mezi sebou, často s politickým či jiným, ne úplně bohulibým podtextem, začínají zavírat a šikanovat." V mnoha případech prý evidentně došlo k politické objednávce. „Lid jásá, problém zůstává,“ obává se.

Právě proto, že se dnes tak vyplácí populismus, prý zůstává mimo politiku. „Lidi nabíhají na ty nejblbější triky, které se dají vymyslet,“ vzdychá. Připouští, že právě s populismem souvisí i jedna z jeho největších politických chyb, a to výběr expremiéra Jana Fischera. „Premiér z nouze - král populistů,“ říká o něm dnes. Nedokázal prý nic prosadit, k ničemu se nehlásil a budoval si jen vlastní publicitu.

Nakonec to prý dopadlo tak, že neposlouchal ani hlavy největších stran, Topolánka s Paroubkem. A to ani v případě, že mu nabízeli pomoc. „Nechtěl si zadat s námi, bez kterých by nebyl nic,“ vzpomíná znechuceně.  

Odmítá, že by stál za rebélií některých poslanců ODS, jak se také spekuluje. Jejich pokusy o destabilizaci pokládá za smrtelné, pokud nemají nějaké náhradní konstruktivní řešení. Sám prý kritizoval spojení vlády s bezpečnostní agenturou ABL, které dnes vede k tomu, že se lidé mezi sebou začali zavírat. „Ale kdybych měl říci této vládě ano nebo ne, tak ji podpořím, protože nevidím lepší alternativu,“ uzavírá bývalý ministerský předseda.

Tlustý: Chtěl z ODS udělat stranu pravdy a lásky

O Topolánkově éře dodal pro ParlamentníListy.cz pozoruhodné svědectví bývalý ministr financí a posléze Topolánkův nesmiřitelný kritik Vlastimil Tlustý. Ten zavzpomínal na to, jak za Topolánka prakticky vše rozhodoval zákulisní šíbr Marek Dalík. „O všem rozhodoval Dalík, to bylo zjevné. Občas byl i na nejvyšších jednáních ODS, ale i když se jich přímo neúčastnil, vždycky byl někde nablízku. Bez něj se nic neodehrálo,“ popisuje Tlustý, který v roce 2009 svým sněmovním hlasováním pomohl sestřelit Topolánkovu vládu.

Již předtím však prý byl ve straně odstaven, protože svérázné praktiky tandemu Topolánek- Dalík kritizoval. „Dalík s Topolánkem a dalšími lidmi, jako byl šéf Úřadu vlády Jan Novák nebo bývalý novinář Martin Schmarz, stranu ovládli, já jsem skončil jako odstrašující příklad člověka, který se jim postavil,“ vzpomíná. Ve straně, hlásající individualismus, prý v té době byli samí poslušní beránkové, kteří proti tomu ani necekli.

Strana podle něj v té době zavrhla i svůj tradiční ekonomický program. „Topolánek prostě prohlásil, že se program v této ekonomické situaci nehodí, a začali plnit levicový program Miroslava Kalouska,“ vzpomíná exministr. Jednalo se prý o pokus vytlačit z ODS Václava Klause a udělat z ní „stranu pravdy a lásky“.

O Tlustém se v rozhovoru pro MF DNES zmínil i Topolánek, byť nebylo úplně jasné, v jaké souvislosti. Vedle objevu „krále populistů“ Jana Fischera a druhé volby Václava Klause v roce 2008 jej označil za svou třetí největší personální chybu. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…