Telefonát Michala Haška: Věř mi, já v tom nejedu

20.06.2012 11:26

Více než pět týdnů od vypuknutí aféry bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha to v sociální demokracii stále vře. Nepanuje shoda na tom, zda si vedení strany počínalo úplně správně, když bývalého vlivného člena jen tak hodilo přes palubu. Senátor Jaroslav Palas nicméně tvrdí, že si Rath zaslouží odsouzení nejen ČSSD, ale celé naší společnosti.

Telefonát Michala Haška: Věř mi, já v tom nejedu
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

V sociální demokracii je od zadržení bývalého hejmana Davida Ratha v polovině května napjatá atmosféra. MF Dnes to ilustruje na telefonátu předsedy středočeské ČSSD Richarda Dolejše, jemuž volal druhý muž strany. „Ahoj, Richarde. Věř mi, já v tom nejedu,“ přísahal mu ze sluchátka první místopředseda Michal Hašek. Rathovi straničtí spojenci totiž začali podezřívat Haškovy lidi, že právě oni dali podnět k vyšetřování svého rivala.

Dalším příkladem má být hádka, která se odehrála minulé úterý na jednání senátorů ČSSD za účasti předsedy Bohuslava Sobotky. „Odstrčení“ senátoři Vladimír Dryml a Jaroslav Palas hlasitě vykřikovali, že vedení strany hodilo Davida Ratha přes palubu a tváří se, že se jich to netýká. „Vaše očišťování dopadne tak, že v ČSSD nikdo nezůstane,“ zaznělo.

Dostávat krabici od vína se sedmi miliony není zcela normální

Pasivita vedení sociální demokracie nepřekvapila bývalého šéfa strany Jiřího Paroubka. „Pro mě bylo signifikantní, ale já jsem to čekal, že se schovají při projednávání kauzy Davida Ratha v Poslanecké sněmovně, a tím pak ohromně ztratili politicky a zejména lidsky,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek, jak neviditelní byli lídři ČSSD ve sněmovně při jednání o Rathově kauze.

„Opravdu jsem si nevšiml, že by na senátorském klubu ČSSD panovala nespokojenost s tím, jak se ČSSD vyjadřuje k doktoru Rathovi. Mohu mluvit pouze sám za sebe a z mého pohledu není zcela normální dostávat krabici od vína se sedmi miliony. Ještě se mi to v životě nikdy nestalo. Myslím, že David Rath si zaslouží odsouzení nejen ČSSD, ale i celé naší společnosti,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz senátor Jaroslav Palas.

ČSSD se měla ohradit proti policejním manévrům ve sněmovně

„V sociální demokracii se vedou různé diskuse. Já se na přístup vedení strany nedívám povrchním způsobem. Co bych mu vyčetl, je fakt, že se mělo důrazněji ohradit a odmítnout policejní manévry na půdě zákonodárného sboru při vystoupení Davida Ratha,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz středočeský poslanec a Rathův bývalý spojenec Richard Dolejš.

Podle něj se v tomto případě jednalo evidentně o demonstraci síly vládní moci a dehonestaci parlamentu a parlamentní demokracie jako takové. „K této formě systému však existuje pouze jedna alternativa. A tou je autoritativní forma vládnutí. Tomu by měla sociální demokracie čelit. To je její hlavní poslání vedle udržení sociální soudržnosti,“ dodává Richard Dolejš.

Údajné machinace hrozbou i v dalších krajích

Klid do řad nejsilnější parlamentní strany nevnáší ani místopředsedkyně Marie Benešová, která straší kolegy, že Rath nemusí být posledním obviněným. A upozorňuje ostatní na potenciálně problémové straníky. „Funguju v ČSSD jako systém včasného varování. Jenom kdyby mě poslouchali,“ uvedla Benešová pro MF Dnes.

A sociální demokraté mohou mít potíže i v dalších krajích. Policie vyšetřuje údajné machinace s penězi z EU v Karlovarském, Ústeckém, Plzeňském a Jihočeském kraji. Všude vládnou hejtmani sociální demokracie. To se může změnit už po podzimních krajských volbách, pro něž byli až do vypuknutí Rathovy aféry sociální demokraté vcelku jasnými favority.

Preference by mohli srazit další stíhaní hejtmani

S vítězstvím ve středních Čechách už ČSSD prakticky nepočítá, půjde jí hlavně o minimalizaci ztrát  a také o to, aby kauza příliš neodradila voliče v dalších krajích. Nynější klesající preference proto znervózňují především předsedy krajských organizací. Aktuální průzkum agentury STEM ukázal, že od Rathova zatčení ztratila ČSSD desetinu svých voličů.

Pro preference ČSSD budou rozhodující nejbližší měsíce. „Pokud se ukáže, že kauza Rath je jen nějaká výchylka z normálu, tak by se s podporou ČSSD nic zásadního dít nemuselo. Kdyby se ale objevili nějací další stíhaní hejtmani, nebo nějaké zásadní problémy v regionální či celostátní politice, tak potom by se dalo mluvit jak o trendu, tak o uvědomělém úbytku sociálně demokratických preferencí,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…