Temná minulost a chválení Topolánka. Okamura udeřil na protikorupční Trasparency

27.03.2013 13:01

Senátor Tomio Okamura vyzval organizaci Transparency International, aby šla příkladem všem, od nichž vyžaduje transparentnost a odtajnila své vlastní neprůhledné financování. Při té příležitosti vytáhl ze skříně několik kostlivců bojovných protikorupčníků.

Temná minulost a chválení Topolánka. Okamura udeřil na protikorupční Trasparency
Foto: Petr Kupka
Popisek: Senátor Tomio Okamura hovoří v Olomouci

Veřejnou výzvou Okamura Transparency International vyzval, aby začala dodržovat zákony a zveřejnila údaje, které je povinna zveřejňovat. Nyní je totiž prý v rozporu se zákony nezveřejňuje. Rozhodně by to prý mohlo být zajímavé čtení, jak záhy připomněl.

„Transparency International – Česká republika, o. p. s. vyzvala politiky, aby podepsali závazek, že budou podporovat tzv. Devět protikorupčních 'restů',“ píše Okamura. Jenže sama protikorupční organizace je podle něj velmi neprůhledná.

Výzva Tomia Okamury ZDE

Důkazem je podle senátora i to, že původní Transparency International o. s. byla zrušena po finančním skandálu, který Okamura rovnou nazývá podvodem. Jednalo se údajně o defraudaci části prostředků, které poskytla organizaci Česká republika na pořádání mezinárodní konference. Hned poté byla v roce 2005 založena Transparency International - Česká republika o. p. s., která pod tímto názvem (de facto jako nástupnická organizace) vystupuje dodnes.

„Nikdo se neptá, jak je možné, že samotná organizace Transparency International ČR uvádí o sobě neúplné či zkreslené údaje, případně trvale jiné údaje zatajuje, jako například své výroční zprávy z let 2002 a 2003, nebo výrok auditora týkající se nevypořádané dotace na mezinárodní konferenci,“ poznamenává Okamura. Protikorupční organizace prý navíc zjevně šla na ruku Topolánkově vládě, například když v době Topolánky vlády vydala tiskovou zprávu, že ČR je na tom s korupcí nejlépe od roku 1997.   

Proto Okamura protikorupčníky vyzývá, aby zveřejnili své kompletní účetnictví za celou dobu působení v ČR, založili si transparentní účet, veškeré smlouvy zveřejnily na internetu a v souladu se zákonem zveřejnili všechny své výroční zprávy.  

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Zároveň prý Okamura požádal příslušné orgány českého státu, aby mu podle zákona o svobodném přístupu k informacím poskytly veškeré předepsané informace o hospodaření protikorupční organizace. Okamura chce znát všechny údaje o financích, které organizace poskytla, a účelech, na které byly použity.

„Samozřejmě požaduji i výstupy, které Transparency International ČR za peníze daňových poplatníků poskytla nebo poskytuje,“ píše dále Okamura. Slibuje, že následně s těmito informacemi transparentně seznámí i veřejnost.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…