Ti hošíci mají konečně strach, jásá Slávek Popelka. A prozradil, kam je vysídlí

08.08.2013 17:02

„Konečně se něco začalo dít, protože ti naši politici si už mysleli, že mohou absolutně všechno. Z toho, že vláda Jiřího Rusnoka nedostala důvěru a budou tedy asi předčasné volby, nemám vůbec špatný pocit, je to dobře,“ komentuje současný vývoj politických událostí rebel a bojovník proti vládě Petra Nečase, ale i celkovým poměrům v zemi, Slávek Popelka.

Ti hošíci mají konečně strach, jásá Slávek Popelka. A prozradil, kam je vysídlí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktéři Holešovské výzvy svolali do Prahy sněm. Hlavním tématem bylo svržení vlády Petra Nečase

Ve středu od poslanců nedostala důvěru úřednická vláda Jiřího Rusnoka, a tak se stále více začíná hovořit o předčasných volbách. Popelka, který se ostře stavěl proti politické reprezentaci pod vedením tehdejšího předsedy vlády Petra Nečase, se raduje. Podle něj je, zdá se, vše konečně na dobré cestě.

„Mají konečně smůlu, ti hošíci z politiky, mají teď asi strach – neměli ale tak bezostyšně krást. Vždyť je to hrozné, když člověk projíždí zemí a vidí, co všechno je rozkradené a skončilo kdo ví kde. A jestli se pak někdo ve sněmovně trefuje do vrchního žalobce Ištvana, že teď vlastně vládne on, tak je to jedině dobře – ať klidně řídí zemi on, jestli se ukáže, že všichni ostatní kradli,“ řekl ParlamentnímListům.cz Popelka.

Ištvan: Čeká se senzace a dostatečné důkazy. A tak Zeman bude vyčkávat

Zde je třeba připomenout, kvůli čemu politici z bývalé pravicové koalice začali ihned ve středu hovořit o vypsání předčasných voleb. Nechali se tak slyšet totiž poté, co prezident Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně prohlásil, že i kdyby ho na kole lámali, žádný druhý pokus o jmenování premiéra nepodnikne předtím, než skončí vyšetřování v kauze Nagyová.

Prezident se tak rozhodl poté, co si prý přečetl rozhovor Hospodářských novin s olomouckým vrchním žalobcem Ivo Ištvanem. Řekl v něm, že se čeká senzace a že má pro ni dostatečné důkazy.

„Byl jsem ujištěn, že toto vyšetřování skončí v řádu několika týdnů, a ujišťuji vás, že i kdybyste mě lámali kolem, během těchto několika týdnů žádný druhý pokus o sestavení vlády tedy nepodniknu,“ řekl Zeman poslancům.

Právě kvůli tomu, že Rusnokova vláda důvěru nedostala a zřejmě bude vládnout do té doby v demisi, někteří koaliční politici začali zvažovat, že by bylo lepší rozpuštění sněmovny. Při té příležitosti se nechala slyšet mimo jiné její předsedkyně Miroslava Němcová (ODS).

„Prezident obchází Parlament a teď si nechává diktovat od státního zástupce svůj další postoj,“ řekla Němcová, podle níž by toto politici neměli připustit.

Zeman chce asi otevřít největší hospodářské kauzy minulosti, jenže…

Podle Slávka Popelky si prezident Zeman byl dobře vědomý toho, že vláda Rusnoka důvěru nedostane, ale opravdu ji nechá vládnout, co nejdéle to půjde. „Má asi i zájem otevřít a vyšetřit ty největší korupční a hospodářské kauzy. Ovšem zároveň si je zřejmě velmi dobře vědomý toho, že když někdo v tom řetězci třeba začne mluvit, může se nakonec vše tady v zemi sesypat jako domino, poněvadž do toho je namočených určitě hodně moc lidí. A kdo ví, jestli taky nemá v důsledku toho úplného odhalení strach i sám. Přece jen byl v té vysoké politice dost dlouho, takže se dá jen těžko věřit tomu, že se třeba nikdy nenamočil. Proslýchá se toho ohledně něj taky poměrně dost,“ naznačil, co se zřejmě nese některými kuloáry, politický aktivista Slávek Popelka. Nutno dodat, že si právě Popelka ale od nového prezidenta sliboval zásadní změny a stále v ně doufá.

Pokud by se prý však nakonec prokázalo, že jsou v rozkrádání Česka zainteresovaní všichni političtí představitelé, což Popelka nevylučuje, má jako radu jedno řešení. „Prostě bych všechny ty politiky někam vysídlil mimo civilizaci a nahradil je bezúhonnými novými lidmi,“ uzavřel Slávek Popelka.

Hromadící se upomínky, předvolání a pokuty...

Ten v současné době, v důsledku jeho protestních aktivit v posledních dvou letech, čelí stále se prý množícím přicházejícím dalším pokutám, upomínkám a předvoláním k výslechům. „Musel jsem s tím počítat, takový je holt život. Uvidíme, jak to vše dopadne, ale rozhodně se nemíním svých snah pro uvedení věcí do pořádku vzdát,“ poznamenal jen.

Hlavním problémem, se kterým se bude muset Popelka nějak srovnat, bude zřejmě incident, který se odehrál letos 10. dubna, kdy pražská policie zasahovala před Úřadem vlády, kde zasedali na schůzi ministři kabinetu Petra Nečase (ODS). Mluvčí policistů Jan Daněk tehdy uvedl, že zásah byl kvůli staršímu muži, který zablokoval v ranních hodinách svým vozem dopravu v okolí. „Sedmapadesátiletý muž vjel se svým autem na tramvajové koleje před sídlem vlády, ve voze se uzamkl a odmítl jej opustit. Poté, co několikrát najel do zasahujících policistů, ho policie za použití donucovacích prostředků předvedla na služebnu," uvedl pro ParlamentníListy.cz Jan Daněk.   

Československý lev se prý chystá na scénu

Tehdy před Úřadem vlády několik lidí z iniciativy Holešovská výzva pravidelně protestovalo a snažilo se přimět vládu k demisi. Nyní se zdá, že se Holešovská výzva už pomalu po řadě neúspěchů a vnitřních soubojů stává minulostí. Na její místo, ale se stejnými ambicemi, míří Československý lev. Ten by měl vstoupit na scénu zářijovou demonstrací v Olomouci na podporu Ivo Ištvana.

Asi nikoho tak moc nepřekvapí, že myšlenky Holešovské výzvy na sjednocení iniciativ a občanských uskupení, které společně měly jít proti nešvarům ve společnosti, se z velké části objevují i v uvedeném „novém“ Československém lvu. „Protože lva máme i ve státním znaku, napovídá to, že dalším cílem Československého lva bude i obnovení národní hrdosti,“ prozradil Popelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…