Tihle lidé by vládě mohli nadělat vrásky a leccos potopit

01.05.2012 6:36

Vláda Petra Nečase sice se 105 hlasy získala důvěru Poslanecké sněmovny, to ale nemusí znamenat, že bude mít dostatek hlasů na prosazení důležitých zákonů, jako jsou například církevní restituce či změna daní.

Tihle lidé by vládě mohli nadělat vrásky a leccos potopit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Český státní znak

Poslanecký klub ODS a TOP 09 společně s peakovci dá totiž dohromady jen 100 hlasů. Další dva hlasy dodali bývalí členové poslaneckého klubu ODS Michal Doktor a Pavel Bém. A pro vládu hlasovali i tři členové poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka, Milan Šťovíček a Miroslav Petráň. Sněmovnu opustil, aby snížil kvórum, poslanec VV David Kádner.

Nejistá 101 pro zákony

Avšak Doktor a Bém uvedli, že nepodpoří zvyšování přímých daní a to, co by šlo proti programu ODS. Stejně tak Chaloupka, Šťovíček a Petráň neslíbili automatickou podporu všem návrhům vlády. I v samotném poslaneckém klubu ODS je několik lidí, kteří mají problém zvednout ruku pro zvyšování daní, například Boris Šťastný.

Dokonce i členka frakce „peakovců“ Dagmar Navrátilová zase řekla, že by byla pouze pro naturální restituci. Pro všechny vládní návrhy by tak možná nemuseli hlasovat ani všichni peakovci.

Důležité také bude, jak se k jednotlivým zákonům postaví členové poslaneckého klubu VV v rámci „konstruktivní opozice“, kdy nevyloučili podporu rozumným vládním návrhům. Podle informací ParlamentníchListů.cz je velmi pravděpodobné, že většina poslanců VV například nezvedne ruku pro církevní restituce. Podpoří je pouze Josef Dobeš a možná Milan Šťovíček. Dle informací redakce se může najít i několik poslanců ODS, které pro restituce ruku nezvednou.

ParlamentníListy.cz oslovily členy poslaneckého klubu VV, peakovce, Béma, Doktora a odpůrce zvyšování daní v ODS, zda by hlasovali proti vládním návrhům i v případě, že by to znamenalo pád vlády. Ministr financí Miroslav Kalousek totiž v rozhovoru pro iDnes.cz naznačil, že by důležité zákony mohla vláda spojovat s hlasováním o důvěře a uvedl, že pokud vláda neprosadí důležité věci, nemá cenu. „Pokud by se ukázalo, že priority, které vláda má, nejsou prosaditelné, tak vláda ztrácí smysl,“ řekl Kalousek.

Zvyšování daní je zvěrstvo

Z dříve vyjádřených názorů vyplývá, že s daňovými změnami měli problém poslanci ODS Boris Šťastný, Jan Florián, Tomáš Úlehla či Václav Baštýř, i když své stanovisko z nich potvrdil pouze Florián a ostatní na dotaz nereagovali.

„Raději bych hledal úspory ve státní sféře a posílil střední podnikatelskou sféru, která tvoří plíce ekonomiky. Zvyšování daní je laciné a nesystémové gesto. Přeci pobídka privátu je záruka dobrého výsledku. Každý se stará o svůj majetek lépe než neadresný stát,“ uvedl nedávno pro ParlamentníListy.cz poslanec Václav Baštýř.

„Se zvyšováním přímých daní mám nesmírný problém. Rozuměl bych adekvátní změně sazeb v souvislosti s nahrazením superhrubé mzdy mzdou hrubou. To ano, ale zavedení milionářské daně? Trestání úspěšných zaměstnanců, podnikatelů a živnostníků? V boji za odvrácení tohoto zvěrstva bychom dříve proti levici položili život! A dnes máme být nositeli této hrůzy. Já prostě mlčet nebudu a věřím, že ODS také nebude. Pokud nechce být zdecimována a skončit v propadlišti dějin. ODS také dříve chtěla úplně zrušit veškeré majetkové daně, a nyní máme zvýšit o procento daň z převodu nemovitostí. Trestat lidi za svobodné nakládání se svým majetkem je čistokrevný hřích,“ rozzlobil se poslanec Boris Šťastný.

Velký problém s milionářskou daní má i poslanec ODS Tomáš Úlehla. „Doufám, že se nebude hlasovat ´en bloc´, ale jednotlivě o každém návrhu zvlášť, jelikož hlasovat pro další zvyšování daní těm, kteří dávají práci druhým, a svým mnohonásobně vyšším pracovním nasazením dosahují vyššího zisku, platu či odměny, rozhodně nebudu! Bylo by to proti mému osobnímu přesvědčení, a nerad bych naplnil rčení, že v Česku se úspěch neodpouští,“ zdůraznil poslanec.

I poslanec Pavel Bém s pozastaveným členstvím v ODS bude hlasovat proti zvyšování daní. „Budu hlasovat pouze pro takové zákony, které budu považovat za pravicové a pro tuto zemi dobré. Určitě mezi ně nepatří progresivní zdanění, ani zvýšení DPH, ani zvýšení daně z nemovitosti, ani zvýšení daně z příjmu fyzických osob. Nebudu popírat to, čeho se ODS 20 let držela jako svého ideového programu,“ řekl před časem redakci Bém.

A Bém svá slova čerstvě potvrdil: „Jsem pravicový politik a volič. Ctím tradiční politický a ideový program ODS. Nejlépe je formulován Poděbradskými artikuly. Budu hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a v souladu s těmito artikuly.“

Živnostníky nezdaňujme. O restitucích se ještě budeme bavit

Poslanec Jan Florián zásadně nesouhlasí s vyšším zdaňováním živnostníků a osob s vyššími příjmy. „Určitě nebudu hlasovat pro zvyšování daní živnostníkům, protože to je v zásadním rozporu s volebním programem a idejemi ODS. Brutální znevýhodnění malých a středních firem povede k likvidaci podnikání,“ potvrdil svůj postoj poslanec.

„Vláda rozpočtové odpovědnosti dostala v pátek jasnou důvěru sněmovny a má tak legitimní mandát, proto není znovu potřeba spojovat schvalování zákonů s novou důvěrou vládě. V takto nelehké době má Česká republika jiné a důležitější priority pro občany než kontroverzní a nepodstatné církevní restituce. Z vyjádření Miroslava Kalouska mám pocit, že TOP 09 jde jen a pouze o schválení církevních restitucí. Očekával bych spíše konstruktivnost, a ne ultimativní požadavky, které si můžeme vykládat všelijak. Celou situaci sleduji a očekávám otevřenou debatu na poslaneckém klubu před hlasováním,“ dodal Florián.

Už se těším, až se spojí restituce s důvěrou vládě

S hlasem Víta Bárty nemůže vláda také počítat . „S radostí budu hlasovat proti církevním restitucím, pokud budou spojeny s důvěrou vládě. To se teprve ukáže zásadovost některých poslanců. Mimo jiné bude zajímavé porovnat s jakými zákony se bude spojovat důvěra vlády, zda církevní restituce jsou třeba důležitější než třeba změna zákona o NKÚ,“ řekl v pondělí ParlamentnímListům.cz Bárta.

Místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka informoval, že církevní restituce v předkládané podobě nepodpoří. „Pokud pan Kalousek podmiňuje schválení restitucí hlasováním o důvěře vlády, jde z jeho strany o veřejné vydírání. Tím vyvstává otázka, o co vlastně panu Kalouskovi jde. Je paradoxní, že ultimáta a kladení si podmínek Věcmi veřejnými zesměšňoval a nazýval nás nejhoršími výrazy, a teď sám dává nůž na krk sněmovně a brání se upravení předkládaného zákona tak, aby byl jasný, průhledný a spravedlivý. Čili vláda může padnout na kolapsu zájmů pana Kalouska,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Chaloupka.

Člen poslaneckého klubu VV a římský katolík Josef Dobeš informoval ParlamentníListy.cz, že církevní restituce podpoří. „Já jsem byl vždy pro církevní restituce, tak bez ohledu na to, co se stalo, je podpořím. Nepodpořím zvýšení DPH, ani zmrazení valorizace důchodů. Vypadla tam mezigenerační solidarita, která tam byla, kdy mohli děti posílat část svého platu na důchod a tím by se to snížení důchodu kompenzovalo. Rodiče, kteří vychovali děti, by byli zvýhodněni. Nepodpořím ani zdanění bohatších lidí,“ vysvětlil Dobeš.

Nenecháme se vydírat

Člen poslaneckého klubu VV David Kádner ParlamentnímListům.cz sdělil, že vláda jeho podporu zákonů nemá vůbec jistou a církevní restituce v současné podobě v žádném případě nepodpoří, i kdyby měla padnout vládu. Bude hlasovat svobodně a nenechá se vydírat.

„Podpořil jsem vládu tím, že jsem odešel ze sněmovny před hlasováním. Ale dal jsem tím také najevo, co myslím o pánech Nečasovi a Kalouskovi a jejich mírně řečeno neslušném chování. Já se nenechám vydírat tím, pokud by některé věci byly spojeny s hlasováním o důvěře. Je fakt, že církevní restituce jsou jedinou věcí, proč tato vláda ještě existuje. Proti církevním restitucím jako takovým nejsem, ale jsem proti jejich podobě navržené v zákonu. Pokud neproběhnou jednání o změně, tak pro ně ruku nezvednu. Nějaké věci byly vyjednány v rámci koaličního kompromisu. Koalice už ale není, čili můžeme něco podpořit pouze v případě, že koaliční partneři vyjdou vstříc nám a podpoří naše priority,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kádner.

"U každého zákona se budu rozhodovat podle jeho kvality, dopadu na rozpočty občanů a chod statu. Velmi zúžené vidění ministra financí na smyslu vlády v církevních restitucích za každou cenu a zvýšení daní, nesdílím. ČR a její občané mají mnoho problémů, kterým by se tato vláda měla věnovat a za jejichž řešení je zodpovědná. U církevnich restituíi mě především zajímá, jak bude zajistena transparentnost a férovost převodu majetku a garance imunity státu vůči hrozbám arbitráži. Z čeho je budeme financovat, by měl říci právě ministr financí, stejně jako u chybějících miliard na platy učitelů, či ve vězeňství. U daní ještě zdaleka neznáme detaily, proto je to naprosto predčasné. Pan Kalousek vyhrožuje, nechápu proč poslancům konstruktivní opozice-Věcí veřejných. Radeji ať pripravuje kvalitní návrhy zákonů a pracuje na eliminaci šedé ekonomiky, pak nebude třeba tak zvyšovat leckterou daň. Nakonec on je zodpovědný za nevybrání 122 miliard korun a odpustil 42 miliard korun," reagoval poslanec VV Petr Skokan.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu VV Jana Drastichová církevní restituce v současnosti předložené podobě také nepodpoří. „Pro církevní restituce v této podobě ruku nezvednu, což jsem avizovala již dlouho před tím na klubu. Na daně se musím ještě podívat detailněji. Záleží na konkrétní podobě a zda se bude hlasovat odděleně či po návrzích. S pádem vlády to nemá co dělat. Její konec či pokračování nemá na mé rozhodování vliv. V pátek jsem ji důvěru nedala,“ vysvětlila poslankyně.

„Je velká výhoda, že nemusím hlasovat tak, jak poroučí pan Kalousek. Když to bude podle programu vlády v souladu s programem VV, podpořím. Musí to však být podle prokázané vlastnictví a nikoliv ´představ´ ministerstva financí. Také bude muset říci, které kauzy z doby rozvinutého tunelismu budeme opět otvírat. Tam jsou ty hlavní rezervy,“ uvedl člen poslaneckého klubu VV Jiří Štětina.

Peakovci nezradí

Peakovci, zdá se, problém dělat nebudou. Viktor Paggio informoval ParlamentníListy.cz, že podpoří jak církevní restituce, tak i daňovou reformu.

Podobně i Jiří Rusnok. „Podpořím všechny koaličně dohodnuté návrhy, včetně restitucí, DPH a změny v oblasti příjmu fyzických osob,“ uvedl poslanec.

Stejně se vyjádřil i poslanec Martin Vacek. „Podpořím všechny návrhy, na kterých jsme se v rámci koalice dohodli. Mezi ně patří i ty, které zmiňujete. Považuji za zásadní dohody dodržovat,“ informoval Vacek.

I poslankyně Dagmar Navrátilová vládu nepotopí. „Jsme součástí koalice. I naši koaliční partneři musí hlasovat pro zákony, které se jim zrovna dvakrát nelíbí, jako například ODS pro přímou volbu prezidenta. Každý máme v programovém prohlášení své priority,“ vysvětlila poslankyně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…