To vymysleli po pár lahvích vína, odsoudil Kalousek návrh VV

07.01.2012 13:42

Vedení Věcí veřejných na tiskové konferenci představilo svůj návrh na vyřešení církevních restitucí. Strana proti nim dříve protestovala s argumentem, že na to v současné době ve státním rozpočtu nejsou peníze. Véčkaři proto budou na pondělní koaliční schůzce navrhovat zrušení některých úřadů a sloučení ministerstva životního prostředí a pro místní rozvoj, čímž by se prý ušetřily více než dvě miliardy a peníze na restituce by se tak nemusely brát z kapes daňových poplatníků. VV se za tento návrh staly terčem kritiky z řad ODS i TOP 09.

To vymysleli po pár lahvích vína, odsoudil Kalousek návrh VV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Šéf VV Radek John kritizoval ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09, který podle něho z jedné strany prosazuje půjčku 90 miliard na záchranu eura a pak tvrdí, že všude jinde se musí úzkostlivě šetřit a zvyšovat daně.

Zrušme úřady a slučme ministerstva, peníze pro církve pak budou

Na pondělním jednání koaličních špiček proto zástupci Věcí veřejných navrhnou plán, jehož realizací by bylo možné sehnat peníze na církevní restituce i bez dalšího zásahu do státního rozpočtu, tedy peněz daňových poplatníků.

Nejefektivnějším řešením by podle nich bylo zrušení a centralizace některých úřadů a sloučení některých ministerstev, propouštění úředníků, a tedy snížení objemu státní správy. Podle informací serveru Novinky.cz by mělo jít o ministerstva životního prostředí a pro místní rozvoj.

Podle vyjádření místopředsedkyně VV a vicepremiérky Karolíny Peake nejsou církevní restituce pro jejich stranu žádným zásadním tématem, proto je nechtějí nijak blokovat a hodlají tedy respektovat koaliční dohodu.

Bývalý ministr dopravy a předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta kritizoval nenaplňování koaliční smlouvy, kdy resorty, které jsou právě v gesci Véčkařů, neměly dostávat méně peněz než v minulých letech.

Sobotka: Měli to prosadit do koaliční smlouvy, ne s tím přijít teď

Vedení strany však na brífinku na dotazy některých novinářů odmítlo sdělit, jaká konkrétní ministerstva by chtělo sloučit a jaké úřady zrušit. Hodlají to prý nejprve v pondělí prezentovat svým koaličním partnerům. S návrhem prý přišli proto, že ministr financí nesdělil zdroj, z něhož by chtěl restituce financovat.

Po tiskovce ve vysílání ČT vystoupil místopředseda Senátu a člen výkonné rady ODS Přemysl Sobotka, který představený návrh tvrdě kritizoval. Přesto doufá, že církevní restituce ve vládě všichni ministři z VV podpoří a pokud se tak nestane, byl by to podle Sobotky podraz nejvyššího řádu.

„Není to nic víc než populismus, seriózní debata o snížení ministerstev měla být na stole už při sestavování koaliční smlouvy. V daném okamžiku to vidím jako zviditelnění si své vlastní polívčičky o víkendu a mrzí mě, že to udělali touto formou. Mohlo by to paralyzovat činnost vlády, která má za sebou úspěšné reformy. Navrhnout to v tuto chvíli je prapodivné, ale občané to mají myslím docela dobře přečtené,“ uvedl dále místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

VV chtějí vytvořit chaos, je to čirý populismus

Do Věcí veřejných se za způsob prezentace jejich návrhu opřel také šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. „Bývá slušným a korektním zvykem, aby se takové návrhy jako je slučování ministerstev nejdříve předložily koaličním partnerům a ne veřejnosti prostřednictvím tiskové konference v sobotu po obědě,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz na iniciativu Věcí veřejných Gazdík.

„Přesto si ty návrhy pečlivě prostudujeme. Zatím se to však jeví jako čirý populismus Věcí veřejných. Už jednou nás – v uvozovkách – zachraňovaly před korupcí, tak teď nás pro změnu chtějí zachránit před byrokracií. Spíše to je však evidentní snaha vytvořit chaos,“ podivuje se předseda Starostů a nezávislých nad tím, že při prosazování přímé volby VV nezajímalo, kde se na ni peníze vezmou, zatímco u církevních restitucí ano.

Podle šéfa poslanců TOP 09 by se Věci veřejné měly v rámci debyrokratizace předvést především na ministerstvu školství. „To, co předvádějí při čerpání z fondů Evropské unie, jak pan ministr přeplácí své úředníky, jak se vyhazují horentní částky za vypracování půlstránkových dokumentů, tak to především by stálo za jejich pozornost,“ poukazuje Gazdík na často propírané plýtvání na ministerstvu v gesci Věcí veřejných.

Ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi se nápad Věcí veřejných také dvakrát nezamlouvá. Nechce spojovat téma slučování ministerstev s církevními restitucemi, které dojednalo 17 církví a tři vládní strany.

"Když kdokoliv z těchto dvaceti subjektů začne něco vymýšlet, tak jde celá dohoda i s historickou příležitostí ze stolu. Žádná z církvi se takové neodpovědnosti nedopustila. Pevně doufám, že se jí nedopustí ani žádná z vládních stran," uvedl pro iDnes.cz.

To je zase nápad po lahvích těžkého vína

"Těžko vést diskuzi na téma, co máme chtít za to, abychom dodrželi již podepsanou dohodu. Takto přemýšlejí VV, ale takto nemůže přemýšlet slušný politický ani občanský subjekt," míní Kalousek. "Myslím, že je to okamžitý nápad ze včerejší noci po několika lahvích těžkého francouzského vína," narážel na loňský komentář Radka Johna k nahrávce schůzky VV.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura je k nápadu VV vstřícnější. "Snižování byrokracie má naši podporu, to dlouhodobě podporujeme. Pokud kolegům z VV snižování provozních výdajů států pomůže k tomu, aby podpořili návrh o restitucích, tak to bude jenom dobře. Je ale potřeba obě věci oddělit," uvedl Stanjura.

Pro TOP 09 je otázka církevních restitucí jedním ze zásadních programových bodů. Koaliční roztržka ohledně vrácení majetku církvím proto není ničím novým. Diskuse nad tímto tématem už v minulosti mezi šéfem resortu financí Miroslav Kalouskem a Věcmi veřejnými značně jiskřila. VV se také tehdy ptaly, kdy vláda v rozpočtu na restituce vezme peníze. "Ty otázky 'Kalousku, kde na to vezmeš' jsou asi stejně tak inteligentní, jako kdyby se zvýšila nezaměstnanost a Věci veřejné řekly, že nebudeme vyplácet sociální dávky do doby, než Kalousek řekne, kde na to vezme," vzkázal nedávno v ČT Véčkařům Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…