Tomio Okamura podal stížnost k Ústavnímu soudu kvůli prezidentské volbě

27.12.2012 9:17

Senátor Tomio Okamura podal ústavní stížnost kvůli vyřazení z prezidentské volby. Kvůli množství neplatných podpisů ho Ministerstvo vnitra na kandidátku nezapsalo, verdikt následně potvrdil i Nejvyšší správní soud.

Tomio Okamura podal stížnost k Ústavnímu soudu kvůli prezidentské volbě
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tomio Okamura.

Okamurovi vadí kromě jiného prohlášení předsedy volebního senátu Vojtěcha Šimíčka, který zpochybnil pravost údajů na petičních arších a žádá po něm veřejnou omluvu. 

„V případě pana Okamury procento chybovosti je u něj výrazně nejvyšší. Tam byla chybovost taková, že byly celé petiční archy smyšlené, sepsané jednou rukou, byly to prostě vymyšlené údaje,“ popsal v polovině prosince soudce Vojtěch Šimíček. 

Okamura sice přiznal, že údaje do petičních archů skutečně vyplňovali jeho brigádníci, ale údajně to bylo kvůli lepší čitelnosti a zákonům to podle něj neodporuje. Ústavní stížností tak chce své jméno očistit. 

Na rozhodnutí má Ústavní soud už jen dva týdny. Pokud do druhého lednového víkendu nerozhodne, volba se nejspíš odloží.

Po soudci Šimíčkovi bude chtít omluvu

Český rozhlas připomněl, že stížnost za Tomia Okamuru podá jeho advokátka Klára Samková. Ta už dříve řekla, že se na Ústavní soud obrátí i svým jménem jako další neúspěšná prezidentská kandidátka. Sama však nesplnila ani základní podmínku a namísto 50 tisíc podpisů jich předložila jen 1076. Její stížnost je podle ní ‚obecnějšího charakteru‘, připomněl rozhlas.

Sám Okamura zmínil, že má nyní jen dvě varianty. „Rezignovat a nechat na sobě lživé obvinění, že jsem si falšoval petiční archy, nebo obhájit sebe a desetitisíce lidí, kteří mi projevili důvěru svým podpisem. Zásadním důvodem pro moji stížnost je a bude vyvrácení lží doktora Šimíčka a zvrácení jeho naprosto nekvalifikovaného a nespravedlivého rozsudku,“ vysvětlil rozhlasu Okamura s tím, že po soudci chce za jeho výroky omluvu. 

Právník: Chod státu by ohrožen nebyl

Právník Vladimír Baláš rádiu řekl, že odklad prezidentské volby by nejspíše chod státu neohrozil.

„Žádné drama by to nebylo. Myslím si, že by to byl spíše projev svědomitosti. Horší by bylo, kdyby byl někdo ustanoven prezidentem a pak zase odvolán. Ústava pamatuje na moment, kdy není prezident. Jeho kompetence v tom případě přebírají předseda vlády, předseda Senátu a předseda Poslanecké sněmovny. V tomto ohledu není nic tak strašlivého, když ta volba bude odložena,“ zmínil Baláš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…