Töpfer dostal moji židli díky politice, naznačil exšéf divadla Stropnický

05.04.2012 12:28

Herec Tomáš Töpfer je prý do vedení Vinohradského divadla dosazen díky politické lobby. Myslí si to alespoň jeho předchůdce, Martin Stropnický. Šéf komise, která Töpfera vybrala, ale podobná obvinění rezolutně odmítá. Jsou prý jen výplodem Stropnického zklamání.

Töpfer dostal moji židli díky politice, naznačil exšéf divadla Stropnický
Foto: Jan Janula
Popisek: Tomáš Töpfer

Nahrazení Martina Stropnického senátorem Tomášem Töpferem (za ODS) ve funkci šéfa Vinohradského divadla vzbudilo rozporuplné rekace nejen na kulturní scéně. Sám Stropnický po svém odchodu přichází s obviněním, které už nějakou dobu visí ve vzduchu.

Sféry vlivu. Podle těch jsou prý divadla rozdělena

Töpfer se prý do funkce šéfa jedné z největších pražských divadelních scén dostal coby politik ODS díky politické lobby. "I pražská divadla mohou být rozdělena pod sféry vlivu. I když to může znít absurdně, ale dostupné indicie mě k tomuto názoru na věc vedou," řekl Stropnický aktuálnímu vydání týdeníku Reflex.

Hloupost, tvrdí radní. Asi Stropnického zklamání

Pražský radní pro kulturu, topkař Václav Novotný, který seděl v komisi, jež nového šéfa Vinohrad vybírala, ale jeho podezření rezolutně popírá. "Je to úplná hloupost. Nechce se mi to říkat, ale pan Stropnický to rozhodnutí asi nechce zkousnout. Výběrové řízení bylo naprosto korektní," řekl ParlamentnímListům.cz pražský radní.

Redakci popsal také detaily výběru nového ředitele divadla. "Byl jsem předsedou výběrové komise. Měla deset lidí, z toho sedm bylo kvalifikovaných odborníků, i mimopražských. Devět z deseti zdvihlo ruku pro Tomáše Töpfera," uvedl Novotný s tím, že jakýkoliv vliv politických sympatií na volbu nového šéfa kulturního svatostánku popírá.

Töpfer je king. Vykutal divadlo z ničeho

Töpfera on osobně považuje za dobrou volbu. "Vykutal divadlo (Divadlo na Fidlovačce, pozn. red.) ze země, proč by neměl být kompetentní k výkonu funkce ředitele?" táže se Novotný, který senátorovým odpůrcům kontruje.

Sám Stropnický se přitom svým odchodem z Vinohrad, o který se postaral právě Töpfer, necítí uražen, ani ponížen. "Jsem za tím," uzavřel své vinohradské působení Stropnický. 

Ještě před nedávnem ale Tomáš Töpfer netušil, jak se Stropnickým naloží. Na dotaz jedné z divaček březnového Hydeparku, jehož byl hostem, tedy "Co bude s panem Stropnickým?", odpovděl vyhýbavě. "Nebudu mu to vzkazovat přes média, paní Anně Dvořákové neodpovím," řekl lapidárně nastupující šéf divadla, jemuž dlouhá léta velel právě Stropnický.

Ten ve funkci uměleckého šéfa Vinohrad skončil k poslednímu březnu. Nesouhlasil s tím, že ředitel Jindřich Gregorini vyhověl svému nástupci Tomáši Töpferovi a zrušil přípravné práce na inscenaci Amadea, která měla být v režii hostujícího Vladimíra Morávka v květnu vrcholem sezony.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles="190299,172796,173938"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…