Toto Fischer a Dienstbier dělají se svými penězi

10.12.2012 11:01

Kandidáti na prezidenta vyplnili ekonomicky laděný dotazník serveru iHned.cz. Jak nakládají se svými úsporami? Zvyšovali by DPH? A jak se staví ke krizi eura? Tři muži, kteří mají podle průzkumů největší šanci nakonec na Hradě skutečně usednout - Jan Fischer, Miloš Zeman (SPOZ) a Jiří Dienstbier (ČSSD) - se liší např. v tom, jak pracují se svými finančními prostředky.

Toto Fischer a Dienstbier dělají se svými penězi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Nikoho nejspíš nepřekvapí, že se tři nejsilnější kandidáti shodují v pohledu na zvyšování DPH. Nikdo z nich nesouhlasí s tím, jak vláda postupuje. Zeman tvrdí, že by byl pro sníženou sazbu na léky a potraviny, naopak by více zdanil luxusní zboží. Fischer poznamenává, že růst DPH jen prohlubuje krizi. Dienstbier pak prostor k odpovědi využil k ostré kritice, kdy zmínil i rušení nemocnic a otázku zavádění školného.

Do druhého pilíře vstupujte jen tehdy, když vyděláváte dost

„Daňový balíček, který těsnou většinou protlačila vláda Petra Nečase, bych rozhodně nepodepsal. Zvýšení daní v době krize postihne jak zaměstnavatele, tak zaměstnance. Zdraží se vše, na co se podíváte, a od státu občan další službu zpět nedostane. Studenti možná dostanou zavedení školného na vysokých školách, pacientům se ruší nemocnice a zavádí nadstandardy," vypočítává chyby vlády sociálně demokratický kandidát.

V zásadě se shodují i v otázce, zda by svým známým doporučili vstoupit do druhého pilíře důchodového systému s parametry, které připravila vláda. Zeman a Dienstbier říkají jednoznačné ne. Fischer je k vládě o něco vstřícnější. Lidé by si podle něj měli spočítat, zda se jim to vyplatí, a pokud to tak bude, měli by vstoupit.

Voliče by také mohlo zajímat, jak kandidáti na Hrad nakládají s vlastními penězi. Zeman je má uložené u České spořitelny, Fischer spoří na penzi v životním pojištění a důchodovém připojištění. Neinvestuje. Tím se výrazně liší od Dienstbiera, která vkládá své peníze do nemovitostí. „Investoval jsem do koupi nemovitosti nebytové jednotky," prozradil politik ČSSD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…