Toto byla vila paní Peake. Expert vyslovil jméno: Stanislav Gross

12.11.2012 18:15

UVNITŘ FOTOGALERIE Velmi podivně působí okolnosti prodeje nemovitosti v pražské Troji, které vynesly Karolíně Peake a jejímu manželovi zisk 33 milionů korun. Nynější vicepremiérku tehdy ani nezajímalo, kdo je kupec, který je pohádkovou sumu ochoten zaplatit. V době realitní krize si to na konci roku 2009 mohla dovolit čerstvě založená neprůhledná akciová společnost Nice View.

Toto byla vila paní Peake. Expert vyslovil jméno: Stanislav Gross
Foto: Hans Štembera
Popisek: Manželé Peakovi prodali vilu v Troji za 57 milionů. V časech realitní krize velice slušné, nemyslíte?

Anketa

Kdo je důvěryhodnější?

hlasovalo: 2616 lidí

Báječný obchod se před necelými čtyřmi roky povedl tehdejší pražské političce a nynější vicepremiérce, předsedkyni Legislativní rady vlády a předsedkyni Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí Karolíně Peake. Přitom stačilo tak málo. Koupit v roce 2003 vilu v pražské Troji za necelých deset milionů, o tři roky později přikoupit za necelého půl milionu pozemek, který zajišťuje spojení s veřejnou komunikací, a rozjet nákladnou rekonstrukci zhruba za 13 milionů.

To vše se ale náramně vyplatilo, protože koncem roku se zrenovovanou nemovitost podařilo prodat za těžko uvěřitelných 57 milionů korun, tedy se ziskem kolem 33 milionů. Sama Karolína Peake se k okolnostem prodeje nechce vyjadřovat, a to kupodivu ani spolustraníkům. „Podezřelý prodej domu nebyl vůbec s poslanci LIDEM řešen. Paní Peake se neobtěžovala něco vysvětlit. Na můj dotaz k této problematice mě odkázala na tiskovou zprávu,“ prozradil pro ParlamentníListy.cz poslanec hlásící se ke straně LIDEM Radim Vysloužil.

Politika musí zajímat, zda nejde o peníze ze špinavého zdroje

Vnést světlo do celé kauzy doporučují vicepremiérce i odborníci, kteří se zabývají korupcí v Česku, protože pak nastává široké pole pro spekulace. Kupříkladu časopis Týden upozornil, že kupcem byla neprůhledná akciová společnost Nice View, kterou teprve krátce před koupí založil právník spojovaný i s byznysem dobře známého pražského podnikatele Romana Janouška. A nastoluje otázku, zda část nečekaně vysoké částky za prodej vily nemohla sloužit jako krytí pro převody peněz na volební kampaň Věcí veřejných právě od podnikatelů Janouška a Tomáše Hrdličky.

Vicepremiérka se hájí tím, že nemovitost prodávala přes realitní kancelář, a tak se o to, kdo je kupcem, ani nestarala. „Určitě bych se zajímal o to, komu to prodávám, tím spíš, kdybych dělal do politiky jako Karolína Peake,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz právník sdružení Veřejnost proti korupci Milan Hulík, že už v té době byla Karolína Peake zastupitelkou na Praze 1 a členkou Věcí veřejných. „Vždyť peníze, zejména u nás, mohou pocházet z nejrůznějšího špinavého zdroje,“ dodává.

Prodej vypadá zázračně a velmi nápadně výhodně

„Celá věc skutečně vypadá velmi podivně. Kdybych dostal takovou nabídku, tak by mě asi zajímalo, kdo je majitelem firmy. Zvlášť kdyby mi nabízel splátky a já chtěl mít jistotu, že je skutečně dostanu. Buď bych musel někoho z té firmy znát, abych měl potřebnou důvěru, nebo bych si před podpisem smlouvy o splátkách zjistil o kupci co nejvíc,“ přidává se pro ParlamentníListy.cz Radim Bureš, projektový vedoucí Transparency International ČR.

„Obecně je ten prodej hodně zázračný a velmi nápadně výhodný, takže si myslím, že by mělo být ve vlastním zájmu paní vicepremiérky se k tomu vyjádřit podrobněji, než zatím učinila. Bez znalosti toho to svádí ke spoustě spekulací, protože ta částka je obrovská, o tom není sporu. Zázraky se dějí, i když běžně se to lidem nestává,“ podotýká Radim Bureš.

Kdo přeplácí, je buď hloupý, nebo je na transakci něco podezřelého

Milan Hulík, který je stejně jako Karolína Peake právníkem, by se o kupce zajímal už z hlediska své osobní pověsti a integrity. „Pokud to někdo takhle přeplácí, tak buď je hloupý, nebo za tím něco je. Viz případ Grosse, kdy jeho bezcenné akcie koupil někdo za sto milionů, a ta firma za chvilku zkrachovala. V normálním světě, v normálních obchodních vztazích se kupují věci za jejich hodnotu, případně podle znaleckého posudku,“ upozorňuje právník Veřejnosti proti korupci.

Tvrdí proto, že do obchodu s neprůhlednou společností by nešel ani za takto mimořádně lákavou sumu. „Peníze už zaslepily tolik lidí. A víte, jak končili nebo budou končit Gross, Dalík, kterého už vyšetřují, a další. Pokud tím chtěla posloužit Věcem veřejným, tak se podílela na způsobu nelegálního financování politické strany,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz Milan Hulík, právník Veřejnosti proti korupci.

Sepisování etického kodexu a prodej vily do sebe zapadají

S pouhým odkazem na své dřívější tiskové prohlášení vicepremiérka asi dlouho nevystačí. Bude záležet na tom, zda po ní objasnění okolností prodeje bude chtít jen veřejnost prostřednictvím médií a opozice, nebo se přidá i koalice a spolustraníci z LIDEM, což už naznačil poslanec Radim Vysloužil. „To skutečně nevím, jestli k tomu paní Peake bude chtít sdělit víc. Řekněme ale, že chci věřit, že to vysvětlí,“ říká Radim Bureš z Transparency International ČR.

Mnohem skeptičtější k možnému vyjádření vicepremiérky je Milan Hulík. „Já nevěřím paní Peake ze zásady. Nejdříve byla u pana Bárty ve véčkách a sepisovala ten svůj slavný etický kodex, kde psala, že ti, co v něčem pomohou, se pak mohou odměňovat z veřejných prostředků. A tohle mi jenom zapadá do celého kontextu kolem ní. Jí ani žádné její nové straně LIDEM nevěřím tím spíš,“ konstatuje závěrem Milan Hulík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…