Třeba nebude na chleba, ale já si ty boty koupím. To si řekněte a bude dobře

22.02.2012 10:01

Vláda šíří paniku z krize a lidé neutrácejí, ačkoliv čísla z průmyslu či vývozu zdaleka nejsou špatná, obvinil v komentáři pro deník LN ekonom Karel Kříž kabinet ČR. ParlamentnímiListy.cz oslovení ekonomové ale s takovým hodnocením nesouhlasí. Utrácí se méně, protože méně bereme. Lidé jsou sice opatrní, ale ne tak, jako v roce 2008, zní odpovědi.

Třeba nebude na chleba, ale já si ty boty koupím. To si řekněte a bude dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

„Že lidi šetří více, než by museli a neutrácejí, to není nic nového,“ konstatovala pro ParlamentníListy.cz ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. „Příklad máme v roce 2008, kdy ještě u nás nebyla krize, ale už byla v USA. Tehdy se řešilo, zda ta míra zastrašování lidí krizí nemůže náhodou být příčinou krize,“ připomněla pro ParlamentníListy.cz Šichtařová.

Strašení přineslo v roce 2008 kyselé ovoce

„Už tehdy ekonomové říkali, ano, sice se nedá na strach z krize hodit úplně všechno, ale minimálně až ze čtyřiceti procent svou roli na prohlubování krize hraje. Čili to není nic neznámého.Tyhle strachy a role médií a politiků hraje velkou roli v tom, že se hospodářský cyklus zvýrazňuje,“ uvedla ekonomka.

„Ale on se zvýrazňuje nejenom směrem do krize, ale i naopak. V době, kdy se ekonomice daří, tak zase naopak přehršle dobrých zpráv vybuzují nepříslušný optimismus, nepříslušné utrácení a půjčování si,“ vysvětlila.

Nejdřív utrácíme, pak strašíme a šetříme

To zase podle ní vede k předlužování a bankrotům. „Tím se ekonomika dostává do útlumu a začíná obrácená fáze a všichni zase začnou strašit: Teď jsme se všichni strašně předlužili, přijde krize. No a lidé se zapíchnou a přestanou utrácet,“ popsala obecně známé jevy Šichtařová.

„Tyhle vlny přehnaného optimismu a přehnaného pesimismu v dobách růstu prohlubují růst a v dobách poklesu prohlubují pokles.  A to nyní v rámci poklesu můžeme pozorovat. Přesto bych řekla, že ta situace není tak dramatická, jako ve zmíněném roce 2008,“ doplnila ekonomka.

Snad tentokrát není tak zle

Připomněla, že tehdy česká ekonomika ještě poměrně výrazně rostla. „Ale už bylo vidět, že strašně moc poklesly útraty obyvatel. To bylo docela paradoxní, v té době ještě poměrně extrémně rostly mzdy a lidé neměli důvod neutrácet proto, že by neměli peníze. Lidé neutráceli jenom ze strachu. To dnes není tak výrazné, protože mzdy opravdu nerostou a dalo by se říci, že lidé mají daleko větší materiální důvody neutrácet,“ řekla Parlamentním listům ekonomka.

Podle ní už si lidé zvykli žít v krizi. „Protože ta krize trvá už příliš dlouho. Vlastně v ní je česká ekonomika od roku 2009 permanentně. Pořád se i přes mírný růst mluvilo o problémech a lidé prostě otupěli,“ vidí situaci Šichtařová s tím, že v lidské povaze je dáno, že lidé jsou schopni takhle ohromně šetřit jenom pár měsíců. „Pak je to předsevzetí pustí a řeknou si, ať není třeba na chleba, já si ty nové boty koupím, protože je prostě chci,“ dodala.

V tom vidí ekonomka do určité míry dobrou zprávu. „Zdá se, že lidé v současnosti trošičku povolili a i přes zprávy, že se na nás řítí zase nějaká krize, se nevyděsili tak strašně moc jako v roce 2008. Mluvím o tom proto, že je to určitá šance, že by ta krize nemusela být tak hluboká kvůli totálnímu útlumu spotřeby,“ je Šichtařová mírně optimistická.

Vláda paniku nešíří

„Vláda nešíří paniku. A aby podporovala občany ve spotřebě, to nejde. Zastavuje se nám ekonomika a to by bylo od vlády krajně nezodpovědné. To, že lidé neutrácejí, ovšem ekonomice neprospívá, protože se tím právě rozvoj ekonomiky brzdí,“ řekl na dotaz ParlamentníchListů.cz exministr financí Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank. 

„Od lidí je to zcela přirozené chování, když vidí, že v ekonomice je nestabilní situace a potenciálně jim hrozí snížení mzdy, ztráta zaměstnání nebo něco podobného. A v takové situaci je jen logické opatření zvýšit úspory,“ oponuje Mertlík.

Pošťuchovat spotřebu, to by bylo jako s přímotopy

„Kdyby chtěla vláda proti spoření namísto utrácení postupovat, to by na tom byla stejně, jako kdysi s přímotopy. To by za ní mohli začít chodit lidé: Vy jste nám říkali, abychom utráceli a co teď máme, zaplaťte naše dluhy,“ myslí si exministr financí.

Vláda je spíš optimističtější, než je zdrávo

„Jestli někdo kritizuje vládu za šíření paniky, pak bych naopak řekl, že vládní prognózy vývoje ekonomiky jsou optimističtější, než ty naše. My se domníváme, že růst v letošním roce bude záporný,“ varuje Mertlík.

„Máme za sebou půl roku recese a v prvním kvartále ta recese určitě bude pokračovat. Pak teprve se to, doufejme, obrátí k lepšímu, ale ani to žádný rychlý růst nebude. Ale v tom problém nevidím. Problém je v tom, že u nás obecně je nízká úroveň spotřeby, a to je dané tím, že pořád zaostáváme z hlediska produktivity a tím i za reálnými mzdami proti EU,“ dodal ekonom.

Vlády neřeší, co přesahuje volební období

„To je ale otázka dlouhodobého investování firem. To se dlouhá léta sice zlepšovalo, ale teď je stagnace. Tady je potřeba vymyslet, co dál. Jenže to je otázka dlouhodobé politiky, o kterou se vlády nestarají, protože to přesahuje jedno volební období,“ míní někdejší politik ČSSD.

„Ale pokud by s tím vláda chtěla něco dělat, pak jedině řadou hlubokých reforem včetně reformy veřejné správy , která je neefektivní zjevně. A pak by musela zásadně podporovat míru vzdělání u nás,“ uzavřel Mertlík pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…