Tři ze čtyř českých rodin se kvůli dětem uskrovňují. Nejvíce jsou to rodiny se středoškoláky

01.06.2013 9:35

Měsíčně prý české dítě průměrně vyjde na 7200 Kč. Píše o tom server e15.cz a vychází z průzkumu společnosti Profi Credit. Kvůli svým ratolestem je ochotno se uskrovnit 74 procent českých rodičů, nejvíce prostředků putuje na domácí stravu.

Tři ze čtyř českých rodin se kvůli dětem uskrovňují. Nejvíce jsou to rodiny se středoškoláky
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Stejnou částku do svých dětí investují i Poláci, na Slovensku je to 6690 korun a nejméně prý utrácejí za své děti Bulhaři, v průměru 3850 korun. Průzkum, jak píše e15.cz, ukázal, že nejvíce se musí uskrovnit domácnosti se středoškoláky, nejméně rodiny s malými dětmi.

Průzkum se zaměřil na Česko, Polsko, Slovensko a Bulharsko. „Ve všech dotazovaných zemích rodiče shodně uvedli, že nejvíce investují do výdajů za domácí stravu. V Česku je to v průměru 3500 korun, tedy 44 procent všech výdajů,“ uvedl marketingový ředitel Profi Credit pro střední Evropu Ondřej Šmakal. Dodal, že na Slovensku a v Polsku činí výdaje na jídlo 36 procent a Bulharsku dokonce 56 procent.

Druhá největší částka jde na školu

Škola se umístila na druhém místě za stravou. V Česku jde prý na vše spojené se školou třetina výdajů, tedy zhruba 2500 korun. Necelé dva tisíce korun (24 procent) pak rodiče utratí za oblečení a obuv. V Polsku a na Slovensku jde na školu pětina všech výdajů, uvádí e15.cz.

Více než polovina dětí v Česku má svůj vlastní počítač s internetem

Zájmová činnost dětí odčerpá českým domácnostem necelých 500 korun měsíčně. Češi a Slováci naopak vedou v utrácení za hračky a spotřební zboží. V Česku je to měsíčně více než 700 korun, na východ od nás 850 korun. E15.cz uvádí, že mobilní telefon vlastní 70 procent českých dětí, a to je o něco více než v ostatních sledovaných zemích.

V počítačích prý jednoznačně vedou Poláci. Vlastní počítač s připojením k internetu tu má 85 procent dětí, v Česku je to více než polovina dětí (56 procent). Na Slovensku a v Bulharsku má počítač s internetem jen 44 procent dětí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…