Trochu jinak o soudkyni Wagnerové. Právník napsal, co se jí nepovedlo

30.03.2012 11:04

Bývalé ústavní soudkyni Elišce Wagnerové by její aktivismus více slušel v rámci zákonodárné moci, píše právník Jan Potměšil ve svém komentáři pro Lidové noviny. Připomíná, že její odchod z Ústavního soudu byl významnou událostí a řada novinářů jí věnovala pozornost. "V oslavném chóru hlasů, připomínajícím někdy už spíše nekrology, poněkud zanikly hlasy kritické, upomínající na méně jednoznačné okamžiky této význačné osobnosti," píše Potměšil v komentáři. Snaží se proto tuto mezeru zaplnit.

Trochu jinak o soudkyni Wagnerové. Právník napsal, co se jí nepovedlo
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Ústavní soud je podle jeho slov složen z různých osobností, mezi nimiž jsou akademici, soudci i bývalí politici. Tím má být zaručena pestrost pohledů a jistota, že "exces jednoho může být korigován ostatními". Jan Potměšil ale soudí, že problém nastává, pokud se tak nestane, což byl někdy podle jeho slov případ Elišky Wagnerové.

Nad své kolegy prý vyčnívala tzv. soudcovským aktivismem, který však občas překročil meze očekávání "odborné veřejnosti, ale i dosavadní judikatury Ústavního soudu".

Jako příklad Potměšil uvádí nález I. ÚS 1849/08, který prý uvítali pouze "justiční aktivisté" bojující proti vládní moci za každých okolností. "Ve věci pořádkové pokuty, uložené za neomluvené nedostavení se k podání vysvětlení, nejenže jmenovaná potvrdila závěr, že se nakonec o přestupek nejedná. Doprovodila navíc, že v demokratickém státě nemůže stát vyžadovat po občanovi jakoukoliv součinnost, dále že už jen předvolání podezřelého k vysvětlení je nucením k sebeobviňování, a konečně že občan je oprávněn sám posuzovat zákonnost opatření veřejné moci a poté může buď uposlechnout či nikoliv," uvádí  právník v komentáři pro Lidové noviny. Stát se tak podle jeho slov ocitl v roli "dobrovolného svazu zahrádkářů", který své normy nemá jak vynutit. Správní orgány i soudy pak prý musely vyložit značné úsilí, aby se s tímto nálezem vyrovnaly.

Jan Potměšil v komentáři uvádí další příklady pochybení Elišky Wagnerové a dodává, že na její působení u Ústavního soudu mohou panovat různé názory. Lze se ale prý shodnout na tom, že mnohem volněji Wagnerové bude "v rámci moci zákonodárné". Zároveň připomíná, že v nedávném rozhovoru pro tisk uvedla výčet norem, které by měly být zrušeny.

"Uspěje-li tedy dotyčná v senátních volbách, najde široký prostor pro nijak nesvázaný a tentokrát legitimní aktivismus politický," práví v Potměšil v závěru svého komentáře.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…