Tyhle sprosťárny do novin nepatří: Čtenáři posílali vzkazy Kalouskovi

21.03.2012 18:21

Bulvární deník Blesk opět šije do ministra financí Miroslava Kalouska. Zatímco včera titulky deníku zněly v té tónině, aby ministr konečně už "šel od válu", dnes deník zveřejňuje dopisy od svých čtenářů. A ty jsou neúprosné, někdy dokonce i nepublikovatelné. „To nejhorší, co jste udělal… vzal jste lidem naději,“ stojí v jednom z těch slušných.

Tyhle sprosťárny do novin nepatří: Čtenáři posílali vzkazy Kalouskovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem ve sněmovně

Blesk se již včera rozhodl, že ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) do slova a do písmene popraví. „Kalousku odejdi! Národ tě nechce, ničíš mu život!“ zněl titulek úterního deníku. Bylo to v den, kdy se snažila opoziční ČSSD svrhnout vládu hlasováním o nedůvěře.   

Na fotku Kalouskovy hlavy deník včera navíc fotomontáží přimontoval jakési paroží a připsal, že přes sedmdesát procent dotázaných je v průzkumu agentury Sanep přesvědčeno o tom, že Kalouskovy kroky rozhodně nepovedou k prosperitě této země. Nad odsudky a výkřiky Blesku ale mediální odborníci vesměs reagovali nezaujatě.

„Že by měl tento článek bulváru nějaký dopad na Kalouskovu politickou kariéru, to tedy ne, ale kdyby se provalila na něj nějaká velká aféra a psaly o tom renomovanější noviny, anebo se ukázalo, že se Kalousek zachoval nějak nečestně, nebo udělal věci, které se nedělají, tak to by byla jiná káva. To pak může mít vliv na jeho kariéru,“ vysvětlil například ParlamentnímListům.cz mediální odborník Milan Kruml s tím, že podobné útočné články souvisí s poklesem nákladu konkrétního deníku a s hledáním nového politického tématu. „Je to pak sázka toho deníku, která ale nemusí vyjít,“ doplnil.

Dnes pak v tématu "Kalousek, jeho reformy a dopady na obyčejné lidi" Blesk pokračuje. „Jedni ho proklínají, že naše země se stala laboratoří šíleného chemika, druzí na něj křičí, aby přitvrdil a nedělal z Čech Řecko,“ píše středeční bulvární list.

V dopisech a e-mailech od lidí se pak například vyskytují výrazy jako demise, defenestrace, rozkradeno a různé obměny a výzvy, ať si šéf financí zkusí žít za osm tisíc měsíčně.  

Podařilo se vám otrávit národ

„Vážený pane, náš národ si nezaslouží takovou kapacitu a ekonomického mága, prosím, odejděte a hodně daleko,“ napsal Kalouskovi přes Blesk ironicky třeba Petr z Olomouce.

„Každý ekonom ví, že čím více se zdražuje, tím méně jde do státní kasy. Vám jako chemikovi se podařilo zcela otrávit tento národ – odstupte,“ uvedl pak naštvaný důchodce J.P. z Prahy 9.

„Uvědomil jste si, že v této zemi lidé, kteří pracují i 12 hodin denně, už přestávají mít na jídlo a žití?!!! Nějak jste při těch reformách nám pozapomněl dát návod, jak tu tedy máme žít,“ zmínila pak Míša z Chomutova.

Proč se tak ale lidé vyjadřují? Jednoduše proto, že vystudovaný chemik namíchal pro chřadnoucí rozpočet substanci zmrazení důchodů, vyšší DPH a větší zdanění bohatých. „Jenže třetina českých domácností už jede nadoraz,“ připomíná pak k tomu deník.

Někteří ho pochválili, komentátor nakreslil prasátko

Na druhou stranu ale Kalouska mnozí v dopisech i pochválili. Komentátor Blesku Oldřich Tichý přesto vulgární slovník čtenářů shrnul v jeden komentář. A nazval jej "Mirek je ….prase." Místo ale výraziva pro vepřový skot namaloval komentátor prasátko, přesně tak, jak jej malují převážně děti. „Kalousek je (doplň libovolné vulgární označení pro přirození, častěji mužské) – 58krát,“ uvedl také Tichý. Sedmatřicetkrát pak Kalouska podle Tichého prý posílali do vulgárního označení zadnice.

"Sprosťárny, jimiž lidé počastovali strážce státní kasy, na této stránce nenajdete. Do novin nepatří," poznamenal ale komentátor. „Možná je Kalousek jiný. Obvykle působí jako reklama na aroganci. A jako někdo, kdo by si nedělal hlavu z toho, jak jeho dieta změní lidem životy. I tím je hloupě dráždí a uráží,“ zmínil dále o osobě ministraTichý v komentáři.

I web pak Kalouskem dráždí

„Jak se rozvádí ministr financí Miroslav Kalousek? Chytře! Rozhodl se předejít vypjatým emocím u rozvodového řízení, a tak už v prosinci s nyní již bývalou manželkou Radkou přepsali veškerý majetek na své děti,“ píše pak k šéfovi státní kasy středeční web Blesk.cz.

Podle informací včerejšího deníku Aha! totiž nechali Kalouskovi rodinný dům v jihočeské Bechyni převést na dceru Radku a syna Petra už loni v prosinci, dva dny před Štědrým dnem. Kalousek tak nyní nevlastní žádné nemovitosti (kromě třetinového podílu na bechyňské chalupě) a nemá v současné době žádný oficiální domov. Oba pražské byty totiž převedl na děti již v minulosti. Byt 3+1 v Praze-Strašnicích rozdělili mezi dceru a syna v roce 2008. O rok později pak Kalousek junior dostal ještě polovinu bytu v Praze-Veleslavíně. Tu druhou stále vlastní jeho matka Radka.

Ministr se ale k dělení majetku dle Blesku vyjadřovat nechce. „Dlouhá léta jsem podával majetková přiznání. Myslím si, že majetek, který máme s manželkou společný, je dost známý. A do toho, jak jsme si jej mezi sebou rozdělili, nikomu nic není,“ řekl Kalousek.

Kolegové jej brání. Je odvážný, řekli

ParlamentníListy.cz ale na obranu Kalouska oslovily politiky TOP 09 a Starostů a nezávislých s dotazem, v čem spatřují jeho největší přínos jako politika a zda je rozpočtová odpovědnost jeho historickým posláním.

„Žádný ministr financí vlády, která musí razantním způsobem omezovat výdaje, nemůže být populární, a to dokonce ani u ostatních členů vlády,“ sdělila ParlamentnímListům.cz například místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová.

Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové je největším přínosem Kalouska odvaha a schopnost navrhovat i nepopulární kroky, je-li přesvědčen, že jsou nezbytné.

„Své názory jasně vyjadřuje a nebojí se je hájit. Ocitáme se ve zlomové době, nepodaří-li se zbrzdit naše zadlužování, bude pro nás do budoucna obsluha státního dluhu velkou zátěží. Byli bychom ještě více závislí na rozmarech finančního trhu. Již dnes nás naše obsluha státního dluhu za příznivých úrokových podmínek stojí téměř osmdesát miliard ročně. I jeho kritici by za stávající situace museli činit obdobné kroky, nemá-li být ohrožena naše budoucnost,“ uvedla pro náš web Langšádlová.

„Oblíbený ministr financí je špatný ministr financí. Miroslav Kalousek povýšil obecný zájem nad vlastní. Pracuje jako zodpovědný politik, i když ví, že mu to voliči v příštích volbách osladí,“ reagoval pak pro ParlamentníListy.cz senátor za TOP 09 Jaromír Štětina.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…