Ukažme vládě, že bát se má ona. Praha a další demonstrace

22.10.2011 5:40

Protesty, které hýbou celým světem, zasahují i Česko. V sobotu vyjádří lidé nesouhlas s vládními reformami i s celou vládou na pražském Náměstí Republiky. Je to společná akce občanských iniciativ a odborů, které přijde podpořit i řada politiků z ČSSD.

Ukažme vládě, že bát se má ona. Praha a další demonstrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Davy, sociální nepokoje, nespokojenost na demonstraci v Rumburku v září 2011. Odvrátíme podobné protesty nyní, po devíti letech?

"Kdy? Ne-li teď? Kdo? Ne-li, my? Tolik v minulosti vykřikované heslo a opět v dnešní době aktuální. Arogance vládní moci dostoupila takového stupně, že ji již nemůžeme tolerovat. Na celém světě v současné době probíhají demonstrace obyčejných lidí. Ano, máme toho všichni dost a je třeba udělat něco pro to, abychom si vrátili svoji důstojnost. Těším se v sobotu na Náměstí Republiky na shledanou," píše na stránkách akce nazvané Zbavme se této vlády žena se jménem Ludmila.

Štěpán zase vyzývá k tomu, aby se politikům ukázalo to, že se lid nemůže bát své vlády. "To vláda se musí bát lidí...Už dávno byly překročeny všechny meze a je čas začít jednat," píše.

Čtěte také:


Z vybraných komentářů v diskusi na webu pak zaujal ParlamentníListy.cz i ten od ženy vystupující jako Táňa.

Čtěte také:


"Arogance moci, nadřazenost, reformy a neustálé zdražování vyvíjí na občany takovou psychickou zátěž, že to musí bouchnout. Nedovolím si odhadnout kdy, přála bych nám všem, aby to bylo co nejdřív. Nejsem na tom zdravotně nejlépe, krátkou cestu (hodinu) zvládnu, delší ne. Snahu ProAltu (jedno ze sdružení, jež protest organizuje, pozn. red.) podporuji, chválím a kde můžu propaguji. Akce se bohužel nemohu zúčastnit. Moc mě to mrzí, že se nemohu přihlásit k pomoci v petičním stanu - jsem z Moravy. Držím všem ne palce, ale obě pěsti," píše Táňa a dodává citát od socioložky Terezy Stockelové: "Nezapomeňte, že při vyjadřování občanských postojů není na škodu radikalismus, mnohem horší je totální letargie."

Na protest by vyrazila zhruba čtvrtina Čechů

V souvislosti s víkendovými protesty minulý týden ve světových metropolích, ukázal průzkum veřejného mínění agentury SC&C, že by do ulic vyrazila demonstrovat čtvrtina Čechů. Naopak 76 procent se osobně zúčastnit protestů nechce. Z průzkumu dále vyplývá, že většina respondentů v následujících týdnech očekává zesílení protestů i v Česku.

SLEDUJEME: Jednotně za změnu světa


Čtěte také:


Na protestech, které jsou lokálního - tedy českého charakteru, mají být vedle řady občanských sdružení a iniciativ také zástupci různých odborových svazů sdružených v ČMKOS. Poněkud překvapivě však svoji absenci na nich přiznal již před několika dny ParlamentnímListům.cz šéf Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek.  

"Je to prosté - nebyli jsme pozváni. I proto jednáme o protestu, který bude organizován námi, podle našeho scénáře. Termín je již známý - 25. listopadu. Dopředu nevylučujeme to, že může být i poněkud razantnější, ovšem vše bude záležet a vyvíjet se podle toho, jak budou vypadat další vyjednávání. Proto po mně nechtějte detaily, ostatně i blíže uvedenému termínu bych vám přesné kroky možná ze strategických důvodů neřekl. Jisté je jen jedno. K tomu, aby se k nám přidaly ostatní odborové svazy i organizace či občanská sdružení, včetně těch studentských, vyzýváme a vyzveme všechny, kteří budou mít o to zájem," řekl Dufek. Doplnil, že "jejich" protest se má skládat ze zhruba 45minutového mítingu a posléze protestního pochodu Prahou směrem k Poslanecké sněmovně. V pátek se objevily ve sdělovacích prostředcích navíc informace o tom, že by opět mohlo dojít k dočasnému dopravnímu zablokování. Potvrdit je však nikdo z odborářů zatím nechtěl.

Kolik lidí nakonec přijde? Prognózy se drží zpátky

To, kolik dorazí nakonec v sobotu demonstrujících lidí na Náměstí Republiky, si nikdo netroufá odhadnout. Vzhledem k tomu, že ani v minulosti se v tomto roce nepodařilo udělat protestní akci vyloženě s masovou účastí, je každý v prognózách opatrný.

Čtěte také:


Jak ParlamentníListy.cz zjistily, podle stínového ministra práce a sociálních věcí z ČSSD a bývalého odboráře Zdeňka Škromacha, musí vyjít do ulic nespokojení lidé především ve velkých městech.

„V Česku se vždycky demonstrovalo a stávkovalo méně než v jiných zemích. Pokud nevyjdou Pražáci před barák, my na vesnici to nijak nevytrhneme," uvedl pro ParlamentníListy.cz Škromach.

Čtěte také:


Poslanec KSČM Jiří Dolejš si myslí, že opozice vůči vládě by měla přitvrdit a více a razantněji se prosazovat. „Pokud průzkum mínění hovoří o čtvrtině lidí, což by byly dva miliony, tak tomu moc nevěřím. Realita je spíše pětkrát horší. Češi v těch demonstracích potřebují najít smysl. Protest pro protest nám totiž není kulturně blízký. Opozice bude muset přidat, a to i programově," řekl svůj odhad komunistický poslanec.

Zbavit se této vlády přijdou stovky lidí? Uvidíme...

A tak až nejbližší hodiny ukážou to, do jaké míry je výzva organizátorů protestů pro lidi důrazná natolik, aby je zvedla z pohodlí svých domovů. "Vládní koalice i přes odpor většiny obyvatel České republiky pokračuje v prohlasovávání asociálních reforem. Proto koalice občanských iniciativ a odborů, která se ustavila letos 26. září, svolává demonstraci. Ta začíná v sobotu 22. října ve 14 hodin na náměstí Republiky v Praze. Přijďte podpořit protest i Vy," uvádí se tam.

Jelikož akci mohutně již několik posledních dnů podporují i na sociálních sítích sociální demokraté, v čele s jejich předsedou, přece jen se některé odhady účasti zastavují i řádově na stovkách protestujících.

 Čtěte také:

Ilustrační foto: hns


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…