Umírající kobyla už kope. Tlustý o Bendovi a dalších lidech z ODS

11.12.2012 18:30

Nejvíc kope umírající kobyla, říká na vládní rošádu mezi ministerstvy a obsazení postů ve vládě exministr financí a bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý. Občanští demokraté nemají podle něj žádnou dlouhodobou strategii, zjevně prý vyhrávají okamžité nápady „Ještě bych pochopil, že nemají strategické myšlení, ale oni nemají ani pud sebezáchovy,“ podivuje se nad jednáním svých bývalých stranických kolegů.

Umírající kobyla už kope. Tlustý o Bendovi a dalších lidech z ODS
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

Někdejší šéf poslaneckého klubu po oficiálním oznámení premiéra Petra Nečase, kdo nakonec obsadí ministerská křesla obrany a dopravy, usoudil, že ODS vychází z přesvědčení, že už toho nemůže víc zkazit, že už být hůř nemůže. „Mohou se hodně mýlit, protože svými rozhodnutími situaci výrazně zhoršují, budou překvapeni, kam až se dostanou. Strkají hluboko hlavu do písku,“ konstatuje Tlustý.

Peake v čele obrany – to je karikatura

Předsedkyně nejmenší vládní strany LIDEM Karolína Peake v čele obrany – to je pro něj karikatura. „Vládní strany nemají lidi, které by mohli někam posadit. Slučují ministerstva jen proto, aby je se stávající hrstkou osobností obsadily,“ dodává. A osobnosti, které by mohly nasadit, mít nemohou, protože prý postupují podle vtipu: Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Kdo nic nezkazí, je odměněn. Kdo je odměněn, je povýšen. Kdo je povýšen, ten nic nedělá.

Diví se, že novým ministrům nevadí, že problematice resortů, které mají řídit, nerozumí. A dokonce se tím ani netají. „Paní Peake prohlásila, že je logické, že ministr o resortu nic neví,“ prohlásil. Ocenil, že alespoň lékař Martin Kuba se chová na Ministerstvu průmyslu racionálně.

Nemastný, neslaný, neviditelný Zbyněk Stanjura ministrem dopravy

Nad výběrem nového ministra dopravy, kterým se má stát dosavadní předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk  Stanjura, se  bývalý poslanec zamyslel, kolik lidí by asi odpovědělo na otázku, jak se jmenuje předseda poslaneckého klubu ODS.  A kdyby už to někdo náhodou věděl, určitě už by nedokázal odpovědět, z jakého je výboru a jaké téma je mu vlastní. „Ani já to nevím,“ přiznává Tlustý. A dodává, že Stanjura pochází z generace politiků, kteří si zakládají na tom, že nic nezkazili, protože nic nedělali a nikdy se k ničemu zásadně nepostavili.

Marek Benda – jablko, které padlo daleko od stromu

Šťastnou ruku prý neměla ODS ani při výběru nástupce Stanjury. Novým šéfem poslanců ODS se stane sice zkušený, ale veřejností nepříliš oblíbený zákonodárce  Marek Benda, který se „proslavil“ nekvalitní doktorskou prací na plzeňských právech. „Vzpomínám, jak byl naprosto loajální k Mirku Topolánkovi, neměl žádný vlastní úsudek, myslel jsem, že se víc podobá svému otci, kterého jsem si nesmírně vážil,“ připomněl Tlustý chování Bendy v minulém volebním období. Ale dodává, že Benda těžko může být méně viditelný než jeho předchůdce. 

Jedničky odcházejí, nuly zůstávají

Politici vládních stran podle Vlastimila Tlustého nepřemýšlejí, co budou dělat, až Nečasův kabinet skončí. „Neumí si představit, že budou chodit po ulicích, ale možná mají všichni v plánu žít v Monte Argentariu,“ poukazuje na obrovskou neoblíbenost současné politické reprezentace. Kdyby si to prý dokázali představit, chovali by se jinak. Bývalý člen ODS varuje své bývalé kolegy, že nebude moc těch, kteří se po příštích volbách do Poslanecké sněmovny dostanou. „Z těch, kteří tam dnes sedí, tam nezbyde skoro nikdo.  Ale když je pozoruji, je zřejmé, že oni to nevidí, jinak by na posty ministra dopravy a šéfa poslaneckého klubu, kteří mohou být denně v médiích, dali někoho méně provařeného, mohlo by jim to přinést politické body.  Ale možná proces, kdy jedničky odcházejí a nuly zůstávají, už byl v ODS dokončen, takže nikoho takového nemají. Je to jako začarovaný zámek,“ nerozumí Tlustý krokům občanských demokratů. Je podle něj otázka, jestli ODS po takových úletech vůbec překoná v parlamentních volbách pět procent podpory potřebné pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE .

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…