Úřady práce zpracovávaly dva roky dávky v pilotním provozu

08.01.2014 19:55

Úřady práce v celé republice zpracovávaly v posledních dvou letech výplatu sociálních dávek i jinou agendu v pilotním režimu. V něm totiž fungovaly nové aplikace, které úředníci přestali po zákazu antimonopolního úřadu používat. Vyplývá to z příslušného dodatku ke smlouvě. Pilotní provoz měl trvat od ledna 2012 do konce loňska. Byl ve všech úřadech, úředníci zálohu za "pilotované" programy neměli.

Úřady práce zpracovávaly dva roky dávky v pilotním provozu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Při pilotním provozu či v pilotních projektech se zkoušejí nové postupy, metody a produkty. Testování se provádí na menším počtu lidí či na menším území, například ve dvou okresech či krajích, než se novinka zavede do praxe. Nové aplikace pro zpracování agendy hmotné nouze, zaměstnanosti, sociálních služeb, zdravotně postižených a veřejné služby se zavedly do všech úřadů práce v zemi. Podle dodatku ke smlouvě byl provoz pilotní.

Ministerstvo práce nový systém pro úřady práce nepořídilo v tendru

Rozhodnutí někdejšího vedení Ministerstva práce a sociálních věcí v čele s Jaromírem Drábkem (TOP 09) o přechodu na nové aplikace označila generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková za chybu, za kterou nyní znovu po dvou letech platí klienti i úředníci. Po zavedení systém nefungoval, úředníci museli pracovat přesčas, v úřadech byly fronty. "Tehdejší vedení ministerstva se rozhodlo v roce 2012 nahradit léta fungující a v praxi ověřené programy s mnohem větším záběrem hybridním modelem podpory výplaty sociálních dávek. Bez jakékoli přípravy a zkušebního provozu," uvedla před pár dny Bílková.

Ministerstvo práce nový systém pro úřady práce nepořídilo v tendru, připojilo se jen k rámcové smlouvě Ministerstva vnitra s firmou Fujitsu. Podle antimonopolního úřadu tak resorty porušily zákon o veřejných zakázkách, úřad tak zakázal aplikace k 28. prosinci používat. Úředníci teď tedy plně přecházejí na původní programy od firmy OKsystem.

 Vnitro uzavřelo rámcovou smlouvu v prosinci 2008

Zakázaný smluvní dodatek číslo 6 se týká aplikací od firmy Fujitsu pro zpracování agendy hmotné nouze, zaměstnanosti, sociálních služeb, zdravotně postižených a veřejné služby. Pilotní provoz zahrnuje provozní podporu aplikací, které obsahují třeba řízení o žádostech o příspěvek na péči, posuzování nároku na něj, čerpání dávky, dotační řízení pro sociální služby, rozhodování o podpoře v nezaměstnanosti, čerpání příspěvků na zapracování či zřízení chráněných míst, rekvalifikace, investiční pobídky, evidenci uchazečů o práci, příspěvky na mobilitu pro postižené, žádosti o dávky v hmotné nouzi i jejich čerpání. Podpora spočívá v instalaci, vedení dokumentace, dohledu, správě a zálohování.

Vnitro uzavřelo rámcovou smlouvu v prosinci 2008. Měla platit pět let. Prováděcí smlouva pro Ministerstvo práce a sociálních věcí se podepisovala koncem června 2011, platná byla od půlky července. Podle ní mělo Ministerstvo práce a sociálních věcí zaplatit za produkty firmy Fujitsu Technology Solutions zhruba 3,71 milionu eur bez DPH za rok (v době uzavření smlouvy 90,34 milionu korun), s daní pak 4,45 milionu eur (v době uzavření smlouvy 108,26 milionu korun). Faktura se měla hradit v ročních splátkách. Ceny se přepočítaly na koruny podle kurzu ke dni fakturování. Služby - pomoc při zavádění aplikací - měly podle prováděcí smlouvy stát zhruba 108 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…