Ústavnímu soudu prý hrozí kolaps. Zeman by si měl s navrhováním nových soudců pospíšit

23.03.2013 7:29

Ústavní soud (ÚS) má fakticky o dalšího soudce méně. Pokud si prezident Miloš Zeman nepospíší s návrhy na nové ústavní soudce, už v květnu by podle Lidových novin mohl nastat kolaps fungování instituce. Jednoduše nebude dostatek lidí, kteří by řešili případy.

Ústavnímu soudu prý hrozí kolaps. Zeman by si měl s navrhováním nových soudců pospíšit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Ačkoli funkční období Miloslava Výborného končí až v červnu, podle pravidel ÚS už tři měsíce před svým odchodem nedostávají soudci nové případy. "Nemá smysl odcházejícího soudce stresovat novými spisy, když stejně nakonec dojde k jejich přerozdělení," vysvětlil pro Lidové noviny generální sekretář soudu Ivo Pospíšil.

Výborný se stále účastní rozhodování pléna soudců i svého soudního senátu. Nové případy ale dostávají na starost ostatní soudci. A těch je už tak jen jedenáct místo patnácti. Šance na vyřízení případů se tak protahuje o další týdny až měsíce.

Možný kolaps

Stejná lhůta začne podle LN v květnu běžet i pro další tři soudce, což může fakticky znamenat kolaps Ústavního soudu. Ačkoli prezident Miloš Zeman oznámil, že návrhy na nové soudce přinese na konci příštího týdne, jejich jmenování se může protáhnout. Podle zákona má Senát na projednání návrhu jednotlivých kandidátů 60 dní.

Senátorka a bývalá místopředsedkyně ÚS Eliška Wagnerová je přesvědčená, že by se Senát mohl návrhy zabývat už na schůzi, která je předběžně plánovaná na první týden v květnu. "Předtím by se návrhy zabývaly výbory, to je reálné," sdělila LN.

Na Ústavní soud putuje bez ohledu na počet soudců stále větší počet ústavních stížností. Jen loni jich bylo asi pět tisíc. Průměrná délka vyřízení se zvedla z pěti měsíců na osm.

Zeman se podle deníku chce o jménech nových soudců radit s předsedou ÚS Pavlem Rychetským. Ani jeden z nich ale neprozradil, o koho se jedná. Vzájemné jednání zkritizovalo občanské sdružení Šalamoun, podle kterého narušuje nezávislost justice. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…