Už se nemohl dívat kolem sebe. Ví, jak mírovou cestou "rozbít politikům hubu"

15.02.2013 17:20

Hledání práce se pomalu stává "prací na plný úvazek". Je jí málo a podle prognóz pro blízkou budoucnost, jí hned tak nadbytek nebude. Co s tím? Jelikož ne každý čeká jen pomoc od státu a úřadů, objevují se i různé soukromé aktivity, kterými by si mohli nezaměstnaní vzájemně pomoci - například obdoba nabídek práce na Facebooku. Nápad se zrodil v hlavě mladého muže, který na něj upozornil ParlamentníListy.cz.

Už se nemohl dívat kolem sebe. Ví, jak mírovou cestou "rozbít politikům hubu"
Foto: Facebookový profil P.K. Mertina
Popisek: Pavel Kevin Mertin, který chce konkurovat úřadům práce

„Dobrý den. Považuji za nutné Vás informovat o mém projektu na Facebooku, který je zaměřen na podporu zaměstnanosti v ČR a okolních státech EU,“ napsal na stránku ParlamentníchListů.cz na zmiňované sociální síti muž, který vystupuje pod nickem Pavel Kevin Mertin. Sám uvádí, že je nezaměstnaný, je mu 33 let a pochází z Litvínova na Mostecku. Tedy z oblasti, kde je dlouhodobě zabydlené jedno z nejvyšších procent nezaměstnanosti v Česku.

Přiznal, že před několika dny svůj projekt zaslal též k posouzení evropské komisi do Bruselu. Jedním dechem ale dodává, že jde pouze o jeho osobní občanskou iniciativu, takže se nejedná o žádnou akci politické strany nebo hnutí...

Svůj počin nazval na první pohled trochu oficiálně – od běžných úřadů práce, kam se musí každý nezaměstnaný jít zaevidovat, se liší vlastně jen přívlastkem PKM (což je zkratka jeho jména uváděného na sociální síti).

„Na mých stránkách ÚŘAD PRÁCE PKM  všem z celého srdce přeji, aby tam každý našel to, co hledá a kvůli čemu byla tato celorepubliková síť stránek vytvořena. Tedy aby našel zaměstnanec svého zaměstnavatele a zaměstnavatel svého zaměstnance,“ popisuje jednoduchý princip Pavel Kevin Mertin pro ParlamentníListy.cz.

Soukromý úřad práce, který by měl lidem fakt pomoci

Prvním únorovým dnem letošního roku začal proto nekontrolovaně a neobvykle frekventovaně produkovat na Facebooku stránky s názvem ÚŘAD PRÁCE PKM s názvem pobočky, která vždy značí jméno konkrétního města v ČR. A tam si lidé mohou najít nabídky práce od svých počítačů, či případně naopak vznést svoji poptávku po zaměstnancích.

„Nejedná se o nic jiného, než o výstavbu celorepublikové sítě facebookových stránek se zaměřením na nezaměstnanost, a to z mé vlastní iniciativy, pod žádným nátlakem dalších osob, duševních i fyzických chorob. Takto jednám za plného a čistého vědomí a svědomí,“ vysvětluje poněkud s nadsázkou motivy svého konání Mertin.

Stát naprosto selhává, proto je toto jen začátek
A konstatuje,  že toto je jen začátek. „Síť je ve výstavbě a jsem si jistý tím, že v konečném výsledku bude ku prospěchu všem. Už jsem se totiž na to nemohl dívat. Uvědomil jsem si řadu věcí, kde stát jakožto instituce, která má v oblasti zaměstnanosti fungovat prostřednictvím úřadů práce ČR, naprosto selhává. Rozhodl jsem se proti tomu vystoupit a jednat. Jednat tak, že stát naprosto vynechám a pokusím se lidem dát možnost, aby si za určitých podmínek pomohli sami sobě navzájem. Hlavně z pozic zaměstnanec-zaměstnavatel, protože dostanou tu možnost virtuálně se sejít v tom daném městě či regionu na jednom místě a dohodnout se na případné spolupráci,“ popsal dál ParlamentnímListům.cz Pavel Kevin Mertin.

Připustil, že jeho plány jsou však ještě smělejší. „V této fázi se jedná jen o virtuální ÚPPKM. Nebudu se tajit tím, že mám po určité době ambice zřídit takovéto úřady i na kamenných pobočkách. To má v tuto chvíli ještě opravdu čas. Věřte ale, že ty konkrétní plány mám, jsou zásadní, reálné. V tuto chvíli je neřeknu jen proto, protože ta chvíle ještě nepřišla. Taky bych se nedivil, kdyby mi to ze státní správy normálně někdo ukradl a pak si za to rozdal na MPSV prémie,“ konstatoval také Mertin.

Upozornil na to, že od jeho „úřadoven“ lidé žádnou finanční podporu nedostanou. „Dostanete podporu v tom, že vůbec poprvé ve vašem facebookovém životě, který už je běžnou součástí toho reálného, dostanete v případě vašeho zájmu možnost, z pohodlí vašeho domova, z pozice nezaměstnaného nebo zaměstnavatele, vstoupit na místo, které se týká přímo vašeho bezprostředního okolí a hlavně v momentální bezprostřední blízkosti lidí, kteří mohou v momentě aktualizovat svou nabídku, nebo poptávku po práci. Komunikace je v tom naprosto jasná, přímá a daleko jednodušší, než kdybyste fyzicky stáli před nástěnkou ÚP ČR a která se ani náhodou neaktualizuje tak rychle, jako tato zde. Jistě, existuje vývěska i na internetu, ale nebudeme si nalhávat, že ta taky pěkně stojí a příliš se nemění,“ okomentoval současný stav i své další motivy P. K. Mertin.

Klik, klik a je to..?
Autor myšlenky pak vyjmenovává i základy toho, s čím musí každý, kdo se do jeho projektu zapojí, počítat. Základ k oboustrannému úspěchu je podle něj v uvědomění lidí, že k tomu, aby to skutečně fungovalo, tak se musí SDÍLET u přátel (na Facebooku), informovat své nejbližší okolí, vzájemě vytvořit co největší základnu. „Potom už se stačí jenom vyjadřovat a navzájem komunikovat...,“ doufá P. K. Mertin.

Mimo jiné pak upozorňuje i na to, že lidé vedení na úřadu práce v ČR samozřejmě i po vstupu na jeho stránky klienty státního úřadu zůstanou i nadále, stejně jako se nezmění nic ve vztahu i k povinnostem vůči onomu úřadu.

„O případné finanční dávky vás to nepřipraví, návštěvy, prosím, dodržujte v daný termín a v případě, že si vás tu nějaký zaměstnavatel najde nebo vy jeho, tak po vzájemné dohodě tento nově vzniklý vztah samozřejmě ohlašte na státním úřadě práce a případně nezapomeňte podat zprávu i sem, aby lidi věděli, že to smysl má a že to funguje,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz popis své aktivity muž z Mostecka.

Ukáže chytrákům ve vládě, jací jsou prý pitomci
Nutno dodat, že i po nahlédnutí na zmiňované stránky (kterých už je několik), je vidět, že se na nich skutečně odehrává čilý ruch. „Nevidím jeden jediný důvod, proč by zrovna o artikl práce nikdo nejevil zájem. Vím o čem mluvím, aktivně se tu pohybuji už 4 roky a dovolím si osobní poznámku, že kdyby toto vyšlo, jako že do toho vkládám všechny své naděje a v poslední době i úsilí, díky kterému jsem zhubl už 5 kg, tak budu konečně i já uspokojen. A víte proč? Zlepší se kolem mě společnost, životní úroveň lidí a z toho budu mít osobně dobrý pocit. Uvidím kolem sebe více radosti, lásky a nejen ty trosky lidí, kteří jsou už ve většině případech úplně bez chuti do života. A taky - konečně ukážu všem chytrákům ve vládě, jací jsou to už dlouhodobě pitomci. Mírovou formou a prostřednictvím vás všech, jim dobrou věcí rozbiju huby,“ těší se P. K. Mertin.

V současné době je základní síť již postavena, skládá se z 63 okresních měst a 13 krajských.

„V žádném případě si nedělám iluze, že jsem našel všelék na tu odpornou nemoc, která naši republiku postihla, s jménem nezaměstnanost. Ale vzhledem k rozsáhlosti tohoto podniku jsem si jistý, že v případě pochopení a vzájemné spolupráci lidí zafunguje,“ uzavřel ještě autor projektu svůj popis vizí a možností pomoci.

Podobné nápady zazněly i z jiných míst, který bude slavit největší úspěch?

Závěrem lze dodat, že pomoci nezaměstnaným chtěli již v předloňském roce také odboráři, kteří chtěli nabízet lidem v regionech v obchodních centrech práci v kioscích. Bohužel díky byrokracii byl tento jejich nápad zbržděn. Platforma, na které by si lidé sami vzájemně nabízeli služby, za které by platili jinými službami, byla spuštěna taktéž 21. 12. 2012  na hearth.net zakladatelem českého portálu s nabídkami práce a současným miliardářem Liborem Malým. I on by tím rád pomohl nejen nezaměstnaným, ale nabídl tím i alternativu možného fungování světa bez peněz. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…