Už se to rýsuje: Fischer bez šance na postup, Dienstbier na dohled

12.01.2013 15:46

Výsledky již více než tří čtvrtin sečtených volebních okrsků zcela vyvrací závěry předvolebních průzkumů. Jan Fischer totálně propadá, dokonce ho možná na čtvrté místo dostane Jiří Dienstbier.

Už se to rýsuje: Fischer bez šance na postup, Dienstbier na dohled
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Fischerovi se evidentně vymstila dlouhá vleklá kampaň a stejně tak neúspěch v několika televizních debatách, kde na sobě v kritičtějších situacích dal znát značnou nervozitu.

Stejně tak je naopak největším překvapením šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, u něhož se dá odhadovat, že má postup do druhého kola s dosud vítězícím Milošem Zemanem takřka jistý.

Schwarzenbergův výsledek je prozatím kolem 21 procent, Fischer je na tom hůř o čtyři procenta, kterého dotahuje Jiří Dienstbier. K probojování se na třetí místo kandidátovi ČSSD zbývají zhruba tři desetiny procenta. Vítězí Miloš Zeman s téměř 25 procenty.

Největším propadákem volby je dle dosavadních výsledků kandidát ODS Přemysl Sobotka, je až na posledním devátém místě. Podle svých slov z volebního štábu cítí zklamání a svým voličům do druhého kola doporučí volit "pravici". Předběhla ho i předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková, která podle slov místopředsedy Suverenity Václava Musílka nepříliš velký úspěch připisuje tomu, že byla Bobošíková nějakou dobu z volby vyřazena. Než ji zpět do hry vrátil Nejvyšší správní soud.

Miloš Zeman ve svém volebním štábu prozatím nechtěl neúplné výsledky příliš hodnotit. Jen poznamenal, že vše bere s úsměvem.

Výsledky můžete průběžně sledovat ZDE

Kníže zpíval hymnu v přímém přenosu

Jan Fischer již uznal, že mu voliči dali červenou. „Soudě podle mých zkušeností to tak dopadne. Beru to na vědomí, respektuji fakta. Určitá míra zklamání tam je, co s ní…,“ uvedl pro ČT Fischer s tím, že prozatím odmítá podpořit jiného kandidáta.

S proslovem ve svém volebním štábu vystoupil Karel Schwarzenberg. „Netušil jsem, že voliči v tak hojném počtu vyjdou a podpoří mě. Samozřejmě tento výsledek znamená přejímání velké odpovědnosti. Miloš Zeman je zajisté velký politický profesionál, protivník, s kterým stojí za to se střetnout,“ uvedl kníže. Fanoušci v jeho týmu následně začali zpívat českou státní hymnu a Schwarzenberg se k nim přidal.

„Nevěřím v postup, výsledky považuji za definitivní. Výsledek ale nepovažuji za špatný, myslím, že závěr kampaně byl vydařený. Je ale třeba respektovat rozhodnutí lidí,“ řekl Jiří Dienstbier v ČT. Neřekl přímo, koho půjde volit v druhém kole. Podle něho to bude těžké rozhodování. Pravdou však je, že paradoxně kladnějším tónem mluvil o Karlu Schwarzenbergovi než Miloši Zemanovi, kterého dokonce označil za pravicového kandidáta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…