Uznávaný byznysmen: Stát krvácí, vysávají ho pijavice

25.12.2012 5:59

Úspěšnému podnikateli, majiteli firmy Jablotron Daliboru Dědkovi je možné závidět. Pamatuje si prý jen příjemné věci. Proto ani nechce mluvit o tom, co se mu v letošním roce na české politice nelíbilo.

Uznávaný byznysmen: Stát krvácí, vysávají ho pijavice
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Mám pocit, že lidé si uvědomují marasmus české politiky v plné nahotě a letošní rok se to jen prohloubilo,“ prohlásil majitel úspěšné firmy Jablotron Dalibor Dědek a začal hovořit o tom, co naopak uvítal. „Mám radost, že vznikly různé občanské aktivity, jako třeba Nadace podnikatele Karla Janečka,“ vykládá.

Zkusili jsme jednu slepou uličku, teď zkusíme další cestu

Šéf Jablotronu připustil, že na podzim nebyl nijak nadšen z výsledku krajských voleb a zejména malé volební účasti, která umožnila, aby se spolu se sociálními demokraty dostali k moci v regionech i komunisté. „Na druhou stranu se lidem ani moc nedivím, že nešli k volbám. Měly by se objevit v politice nové tváře,“ řekl ParlamentnímListům.cz podnikatel, který už těm „starým“ politickým reprezentantům nevěří.

Nové tváře se před minulými sněmovními volbami objevily třeba ve straně Věci veřejné, ale většinu voličů zklamaly, protože jim šlo víc o moc a vliv než o prosazování politických idejí. Neobává se Dalibor Dědek, že tato špatná zkušenost odradí voliče? „To je jednoduché, je to podobná paralela jako s firmou. Když ji není nikdo schopen řídit, musím hledat nové vedoucí,“ vysvětluje Dědek. I při pečlivém výběru se podle něj může stát, že se výběr nepovede. „I ve výběrovém řízení může dojít k tomu, že vyhraje někdo, s kým se pak musím rozloučit. Ale to přece neznamená, že všichni manažeři jsou špatní, jen jsem prostě špatně vybral a musím vybírat znovu,“ prohlásil. Proto účast Věcí veřejných v politice a vládě nevidí jako prohru, jak to cítí mnoho lidí, kteří je volili. „Zkusili jsme jednu slepou uličku, teď zkusíme zase jinou cestu,“ konstatuje optimisticky, že není třeba se kvůli jednomu nezdaru vzdávat.

Okamura mi mluví z duše

Podle podnikatele je jedno, jestli se politická strana označuje za pravici nebo levici, společným problémem všech stran je, že nemají víc členů. „V politice se pak objevují stejní lidé, kteří nemají žádnou páteř, přebíhají z jedné strany do druhé, vidí lukrativní místa, pro která jsou ochotni udělat cokoli. Vidím jako systémovou chybu, že nemáme nové lidi v politice,“ konstatuje podnikatel. „Mrzí mě, že z přímé volby prezidenta vypadl podnikatel Tomio Okamura, mluví mi z duše, je plný energie, srší nápady, co udělat, s čím pohnout. Proto není dobře, že na volební listině bude chybět,“ lituje Dalibor Dědek. Okamura podle něj je jediný z kandidátů, který by se nemusel do politiky pouštět, nejde mu o to si vydělat peníze, ale napravit věci, které se mu nelíbí.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Země krvácí obrovskou dírou ze státního

Za nejhorší majitel Jablotronu považuje fakt, že země krvácí obrovskou dírou ze státního rozpočtu. Podnikatel nevěří, že zvýšené daňové sazby, jak doufá ministr financí Miroslav Kalousek, přinesou do prázdné státní pokladny víc peněz. „Kdo má na útratu určitý obolus peněz, neutratí víc. Zvýšení daně z přidané hodnoty ekonomice nepomůže. Znám zemi s DPH pět procent a je to jedna z nejvíce prosperujících ekonomik na světě. Není to o tom, že někdo vezme kalkulačku, přidá procento sem a procento tam a lidé si automaticky koupí zboží za víc peněz,“ kritizuje zvýšení DPH, které těsně před vánočními svátky navzdory nesouhlasu Senátu prosadila vládní koalice znovu v Poslanecké sněmovně a které už podepsal i prezident.

Kalousek možná sází na to, že firmy pohltí DPH samy

Dalibor Dědek říká, že Jablotron zvýšení daňových sazeb nepoškodí. „Jsme výjimkou, protože většinu obchodu děláme se zahraničím,“ vysvětlil. Stejně si firmy žádný plán na příští rok nemohou dopředu připravit, protože neodhadnou, co zvýšení cen s prodejem udělá. „Žádný plán neuděláte. Když se v minulosti zvyšovalo DPH, pohltili jsme zvýšení daně raději sami, abychom nemuseli zvýšit ceny,“ objasňuje, jak si jeho společnost poradila. „Ale možná právě na takové chování podniků Kalousek sází,“ uvažuje.

Ekonomika funguje, jen není řízena

Nezdolný optimista tvrdí, že i když se mluví o krizi, když firmy dělají poctivě, potenciál na trhu je. „Ekonomika funguje, jen není řízena. Kdyby byly vybrány daně, které by vybrané být mohly, státní rozpočet by mohl být vyrovnaný,“ je přesvědčen majitel úspěšné firmy Jablotron. „Česká ekonomika je zdravá, ale sedí na ní pijavice, která ji o zdraví připravuje,“ ukončil předvánoční rozhovor Dalibor Dědek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…