V Karviné nestihli vyplatit dávky. Nezaměstnaní jsou bez koruny

31.01.2012 16:56

V Karviné je na dávkách v hmotné nouzi závislých více než pět tisíc lidí. Karvinský magistrát odhadl, že k poslednímu lednu nebylo vyplaceno zhruba tisíc dvě stě dávek.

V Karviné nestihli vyplatit dávky. Nezaměstnaní jsou bez koruny
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Úřad práce pro Prahu 1 a Prahu 2

Podle ředitele úřadu práce v Karviné Radka Foldyny je to dezinformace, protože vše se jim podařilo navézt do nového systému. „Problém je v tom, že příspěvek na bydlení měl být v lednu vyplacen dvakrát, a to jak za prosinec, tak za leden,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz ředitel Foldyna. Příspěvek za prosinec byl podle jeho slov už vyplacen dávno, pak však úřednice řešily prioritně dávky v hmotné nouzi a na příspěvek na bydlení za leden zhruba pro tisíc lidí zůstal čas až v posledních lednových dnech.

Do druhého, třetího února musí vydržet

„Předpokládám, že i tato dávka bude v nejbližších dnech vyplacena. I když to už v lednu nestihneme, počítám s tím, že když lidé peníze za prosinec dostali, tak do druhého - třetího února vydrží,“ řekl Foldyna.

Z magistrátu v Karviné přešlo pod úřad práce 23 lidí z celkových 45 zaměstnanců, kteří tuto agendu zvládali podle starého systému. V posledních kritických dnech poskytl magistrát jako výpomoc úřadu práce dalších devět lidí na dobu, než se nový systém zavede a bude fungovat.

Hlasy z magistrátu argumentují, že v roce 2007, kdy se přecházelo na nový systém v rámci městských a obecních úřadů, zažila Karviná podobný nápor. Ale tehdy byl spolehlivý software a úřad měl k dispozici patřičný počet zaměstnanců, přesto chodili lidé dva měsíce do práce i v sobotu.

Primátor Karviné považuje současnou situaci za chybu státu

„Dnešní stav považujeme za chybu státu – reforma potřebná je, ale stát podcenil přípravu praktických kroků reformy, ministr a vedení úřadů práce neposlouchali naše názory podložené letitými zkušenostmi a neustále problémy bagatelizují. Karvinský úřad práce a jeho lidé dělají, co mohou a nestíhají, to není jejich chyba, tohle je systémový problém.  V Karviné je na dávkách závislých mnohem více lidí než jinde, takže ty problémy se daly předvídat,“ uvedl karvinský primátor Tomáš Hanzel (ČSSD).

Podle ředitele Foldyna má Karviná také své specifikum v tom, že jedna rodina má častokrát 10 až 12 členů. „Když zadáváme takto početnou rodinu do systému, může to trvat i několik hodin, protože musíme dávat každého člena rodiny zvlášť a zadáváme několik kritérií – podle věku, podle příspěvku, který pobírá a další. A takových rodin jsou v Karviné stovky,“ uvedl Foldyna, podle nějž taková situace na jiných úřadech není a zavést dvoučlennou rodinu do systému je otázkou několika minut.

Pracovnice před třemi týdny zkolabovala vyčerpáním

Foldyna zároveň přiznal, že jedna pracovnice úřadu zkolabovala vyčerpáním. „Nestalo se to však v pondělí, jak uvádějí některá média, ale zhruba před třemi týdny. Vyčerpaní jsme všichni, vždyť děláme deset až dvanáct hodin denně už skoro měsíc. Hluboce se skláním našim děvčatům, jak to zvládají,“ uzavřel Foldyna.

Ke konci roku 2011 bylo na Karvinsku evidováno 19 218 nezaměstnaných. V prosinci 2011 se nově zaevidovalo na úřadu práce 1 709 uchazečů, z nichž bylo 679 žen. Míra nezaměstnanosti se tak  v tomto okrese vyšplhala na 13,1 procenta a je za Bruntálem, který má 16,5 druhá nejhorší v kraji. Na jedno volné pracovní místo je až 23 uchazečů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…