V pravoslavné církvi se bojuje o restituční miliardy. A tak létá špína

23.05.2013 21:25

Nové události v kauze vladyky Kryštofa, který byl křivě obviněn z porušení celibátu a na své funkce rezignoval, nasvědčují tomu, že mohla být kvůli více než miliardě korun z restitucí, připravena další obvinění za účelem jeho diskreditace. Existují totiž jiná svědectví údajně dokazující jeho provinění. Konkrétní důkazy však pravoslavná církev předložit nechce. I proto chtějí věřící protestovat na jihu Moravy, kde bude vést bohoslužby hlava světového pravoslaví patriarcha Bartoloměj.

V pravoslavné církvi se bojuje o restituční miliardy. A tak létá špína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Metropolita Kryštof

Arcibiskup pražský a metropolita českých zemí a Slovenska Kryštof čelil obviněním z toho, že má několik milenek a s nimi děti, čímž měl porušit mnišský slib. Podezření však odmítal s tím, že má jen dvě dcery, ale to bylo podle něj ještě před tím, než složil slib mnišství. Až později se ukázalo, že jsou nařčení o porušení celibátu nepravdivá. Žena, která s tímto tvrzením přišla, totiž přiznala lež. To se stalo však až poté, co arcibiskup letos v dubnu dobrovolně odstoupil z funkce.

Biskupové návrat vladyky odmítají

Na základě těchto událostí vznikla petice požadující Kryštofův návrat. Text petice upozorňuje na to, že původní vznesená obvinění se ukázala jako neplatná. Problém je podle tvůrců petice ale ten, že přibývají další účelová obvinění, když už se zdá, že je Kryštof očištěn. A na jednání synodu (shromáždění biskupů), které proběhlo nedávno v Olomouci, se měla celá záležitost znovu posoudit. Biskupové však rozhodli, že na základě nových obvinění nadále trvají na všech okolnostech, které vedly k arcibiskupově rezignaci. Mají totiž k dispozici dvě nová svědectví, která mají údajně potvrdit původní křivé obvinění.

Kromě těchto dalších svědectví o Kryštofově porušování celibátu se také hovoří o tom, že vladyka dodnes nedodal důkazy o své nevině ve formě výsledků testů DNA. Věc prý vázne na souhlasu matek s provedením testů a předložením rodných listů dětí. Přitom vladyka s testy DNA souhlasí, jak sám řekl v interview pro ruskojazyčný Pražský express 11. dubna.

Rozporuplná tvrzení zástupce církve                                                                                                                                                      

Anketa

Má vladyka Kryštof znovu stanout v čele církve?

74%
14%
hlasovalo: 7802 lidí

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, kdy dostane Kryštof rodné listy dětí a souhlasy matek k testu DNA, přišla odpověď mluvčího olomoucko-brněnské pravoslavné eparchie Romana Jurigy. „Rozhodně nejsem já a asi ani nikdo z okruhu lidí, se kterými jsem v kontaktu, povolán dávat anebo požadovat rodné listy a souhlasy matek k testu DNA,“ řekl Juriga. 

„Ochota vladyky Kryštofa k tomuto kroku, o kterém informoval Pražský expres, je, myslím, v pravoslavné církvi velmi oceňována,“ pokračuje Juriga. A dodává: „Z ryze lidského hlediska a s ohledem na matky a děti, pokud tedy nějaké matky a nějaké děti někde existují, si ale nemyslím, že by kterákoliv matka byla ochotna sebe anebo svoje dítě uvrhnout do soukolí případných dalších obvinění, obhajob, dokazování a mediálních bojů a také asi pomluv a případných vyhrůžek v souvislosti s celým případem rozpoutaným na začátku duchovní dcerou a dobrými přáteli bývalého metropolity. O tom, že celá věc velmi poškodila pravoslavnou církev v Čechách i na Slovensku netřeba vůbec pochybovat,“ uvedl mluvčí.



Ačkoliv sám mluvčí vyjádřil pochybnost nad tím, zda nějaké vladykovy milenky a děti vůbec existují, jak je tedy možné, že se objevila další obvinění, která podporují původní křivé svědectví o Kryštofově porušování celibátu? Mluvčí však redakci na dotazy týkající se výpovědí proti Kryštofovi odpovídá vyhýbavě. Tvrdí, že jednání se svědky se nezúčastnil a že pouze poskytuje informace, které obdrží od svých nadřízených. Prozradil jen, že církev má k dispozici dvě nová svědectví, která nepocházejí z olomoucko-brněnské eparchie a konkrétní důkazy hovořící proti vladykovi nejsou mluvčímu známy.

Patriarcha dorazil do ČR uprostřed boje o moc

Celá tato záležitost tedy vzbuzuje řadu pochybností a signalizuje boj o moc, který nyní v církvi probíhá, přičemž cílem má být podle důvěrného zdroje redakce snaha skupiny lidí získat kontrolu nad 1, 2 miliardami korun z církevních restitucí, aby mimo jiné bylo možné splatit část investic, které do československé církve v uplynulých letech vložilo Rusko. A do této atmosféry ve středu přicestovala nejvyšší autorita světového pravoslaví patriarcha Bartoloměj v rámci oslav významného jubilea 1150 let cyrilometodějské mise a 1700 let svobody křesťanství.

S patriarchou mají biskupové údajně jednat o možnosti vytvoření samostatné slovenské jednotky (tomos), což by podle nejmenovaného zdroje redakce pro Slovensko znamenalo ztrátu samostatnosti, jelikož by připadlo pod Moskvu, a z českých restitucí by Slovensko jako cizí církevní jednotka nezískala žádné finanční prostředky.

Věřící budou protestovat

A tak se namísto povolání Kryštofa zpět do úřadu, což si přeje značná část duchovních i věřících, připravují nové volby pražského arcibiskupa. Těchto nových voleb, které budou možná svolány velmi brzy, se dokonce Kryštof nemůže zúčastnit. Biskupové totiž v posledních prohlášení synodu tvrdí, že vlivem nových údajně důvěryhodných obvinění je Kryštof kanonicky nezpůsobilý být zvolen. Biskupové také prohlašují, že bez ohledu na obvinění se Kryštof  údajně do úřadu už vrátit nechce. Připomínáme, že Kryštof již ve své abdikaci 12. 4. napsal, že pokud ho církev zavolá, tak se do úřadu vrátí. Věřící proto na tuto situaci reagovali peticí, která shromáždila přes 3000 hlasů a případ sledují na serveru www.christofor.cz.

Vzhledem k závažnosti celé situace chtějí tvůrci a signatáři petice protestovat v pátek odpoledne před pravoslavným chrámem svatého Václava v Brně a v sobotu dopoledne v Mikulčicích na Hodonínsku. Na obou místech povede patriarcha Bartoloměj bohoslužbu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…