V zákulisí kolují špatné zprávy pro Nečase: Vláda padne, je to cíl

03.10.2012 8:06

Nečasova vláda se propadá do stále hlubší krize a současné problémy ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, kterému policie odvedla nejbližšího spolupracovníka přímo z kanceláře, rozhodně nejsou ty nejvýznamnější. O budoucnost vlády se nyní hraje především v ODS.

V zákulisí kolují špatné zprávy pro Nečase: Vláda padne, je to cíl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády

Vláda je podle analýzy MF DNES sice v takřka permanentní krizi, ale ta se v poslední době ještě prohloubila. „Tahle je opravdu nejzávažnější, co jsme tu zatím měli,“ řekl nedávno ve Sněmovně ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Jenže zatímco v ODS stále panuje spíše nejistota, v TOP 09 se prý už vážně diskutuje o předčasných volbách. „My jsme to nevyvolali, my si to nepřejeme, ale musíme bohužel s touto variantou počítat,“ říká k tomu předseda poslanecké frakce Petr Gazdík.

Klíčové události se nyní odehrávají v ODS. Skupina rebelujících poslanců vytrvale odmítá daňový balíček, který premiér považuje za zásadní a vláda s ním chce spojit důvěru. Sice byla k vyřešení sporu ustavena speciální stranická komise a všichni vyjadřují naděje, že dojde k dohodě, ovšem podle neoficiálních informací žádná na obzoru není. „Vypadá to, že jejich cílem je nedohodnout se,“ uvedl k postoji rebelů zdroj z vedení ODS.

Je otázkou, o co rebelům vlastně jde. Podle zdrojů z ODS si nepřejí předčasné volby, které by pro ně znamenaly možný konec v politice, ale jen pád Nečasovy vlády a sestavení nové. Scénář „Nečas končí, koalice pokračuje“ však prý odmítá TOP 09.

Problémem rebelů je i to, že nemají ve svém středu žádnou výraznou osobnost, která by se mohla Nečasovi postavit. To je bude hendikepovat i na stranickém sjezdu, kde se bude volit nové vedení. Původně se spekulovalo o ministru průmyslu Martinu Kubovi, ten se však postavil za premiéra. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…