VIDEO Pravicový bloger Matějka brojí proti VZP: Podívejte se, jak Vám lžou

17.05.2013 20:33

Známý bloger František Matějka usvědčil z opakovaného lhaní šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka i předsedu České onkologické společnosti Jiřího Vorlíčka během jejich vystoupení v Otázkách Václava Moravce. Jde o kauzu pražského protonového centra.

VIDEO Pravicový bloger Matějka brojí proti VZP: Podívejte se, jak Vám lžou
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok

Pražské protonové centrum (Proton Therapy Centrum) je nejmodernější zařízení svého druhu na světě, které umožňuje léčbu onkologických onemocnění metodou protonového ozařování. Od dosud používaných metod se liší především v tom, že ničí pouze nádorové buňky a okolní tkáň jen minimálně. V praxi to znamená, že třeba v případě vyléčení rakoviny prostaty zůstává muž i nadále potentní.

Celý spor vznikl kvůli tomu, že Všeobecná zdravotní pojišťovna odmítá svým pacientům hradit léčení v moderním pražském zařízení a místo toho je posílá do Mnichova. VZP spolu s Ministerstvem zdravotnictví argumentují tím, že mnichovské centrum údajně nabídlo výhodnější cenové podmínky a léčba v Praze se nevyplatí.

Matějka: Lži, lži a zase lži…

Jak se ovšem zdá, není to pravda. František Matějka, který v této věci iniciuje výzvu Hlas pro život, na nedávném vystoupení šéfa VZP i předsedy českých onkologů v Otázkách Václava Moravce na ČT doložil jejich lži a klade si otázky, proč pražské supermoderní zařízení odmítají a preferují posílání pacientů až do Německa.

Informaci o pětkrát dražší léčbě v Praze podle Matějky do médií záměrně zasel ministr zdravotnictví Leoš Heger s cílem získat na svoji stranu veřejnost v krocích mířených proti centru v Praze na Bulovce.

Matějka hned v úvodu videa, které zveřejnil na svém profilu na YouTube, zmiňuje, že se kolem protonového centra šíří lži. Šéf českých onkologů totiž v OVM řekl, že se pražské centrum najednou objevilo a stálo 4,5 miliardy korun. Podle Matějky se však neobjevilo najednou, ale vznikalo tři roky a jeho cena byla 3,5 miliardy. „Kolik by to asi stálo, kdyby to budoval stát? Tipuji dvojnásobek, aby zbylo na předvolební kampaně,“ doplňuje bloger.

Zásadnější sdělení profesora Vorlíčka však přichází později. Ten totiž konstatoval, že v České republice by tento typ léčby pomohl několika stům pacientů ročně, kteří by dle předsedy České onkologické společnosti jednoznačně profitovali z protonového ozařování a kde by se vynaložené peníze vyplatily.

Šéf onkologů jednou větou popírá, co řekl před minutou

Vzápětí pak říká, že neexistují odborné studie, které by mluvily o tom, že protonové ozařování přináší užitek. „Pane profesore, asi byste si měl vybrat jedno nebo druhé,“ upozorňuje ve videu František Matějka na Vorlíčkova prohlášení, která si protiřečí.

Věc se pak opakovaně točí na tom, že pražské protonové centrum je dle tvrzení VZP mnohem dražší než to v Mnichově. Jenže, jak bloger Matějka připomíná, vedení protonového centra z pražské Bulovky neustále opakuje, že je schopno léčbu provádět za stejné ceny jako mnichovští odborníci. Nadto ještě s mnohem modernější technologií. VZP i Ministerstvo zdravotnictví to prý ví už týdny, přesto tvrdí opak.

„Konkrétní nabídku VZP obdržela již několikrát, nikdy na ni však nereagovala. Ředitel VZP Kabátek i ministr Heger opakovaně lžou, když říkají, že léčba v Praze je podstatně dražší,“ shrnuje bloger a iniciátor výzvy Hlas pro Život.

Stejná tvrzení o údajném cenovém rozdílu opakoval šéf VZP i během debaty v České televizi: „Musíme konstatovat, že úhrada v německém protonovém centru je řádově o stovky tisíc nižší, o polovinu nižší, než v případě České republiky.“ K tomu ve svém videu Matějka znovu konstatuje, že je to prokázaná lež.

Dojná kráva VZP a nitky z politiky

„Důležitější otázkou zůstává, kdo z politiků tahá za nitky, když pro ně z pražského centra nekouká žádné výpalné, zatímco VZP, stejně jako jiné státní podniky, byla vždy jejich dojnou krávou,“ naznačuje možné vysvětlení všech podivností Matějka.

Zarážející je i další výrok předsedy onkologů Vorlíčka, který uvedl, že z jeho Masarykova onkologického ústavu poslali na protonové ozařování „asi dva“ pacienty. V samém úvodu pořadu však tvrdil, že by to potřebovaly stovky lidí.

Onkolog Vorlíček dále prohlásil, že je věcí našich onkologických center, kolik pacientů na tento typ ozařování pošlou a on takovou diskusi prý neumí vést. „No do háje. Kdo jiný než předseda České onkologické společnosti by měl být k takové diskusi povolán?! Kdo jiný, když ne on, by to měl umět?!“ nechápe bloger Vorlíčkovo vykrucování.

František Matějka si proto klade otázky, komu to celé slouží a proč se státní orgány tak urputně brání posílat pacienty do protonového centra na Bulovce.

Úspěšný a několikrát oceněný bloger inicioval vznik již uvedené výzvy Hlas pro život, která pražské centrum podporuje. Pod výzvu se podepsalo už více než 138 tisíc lidí.

ParlamentníListy.cz se budou tématu i nadále věnovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…