Václavák je zabraný na dlouho dopředu. Pro ostrý odpor proti vládě

06.02.2013 12:16

Tak jako se na jaře pravidelně vše v přírodě zazelená, dá se očekávat i letos také to, že spolu s jarem přijdou protivládní protesty. Své o tom napovídá například to, že zábor Václavského náměstí na jakýkoliv víkend v dubnu není už možný. Pro své akce je má totiž zamluvené iniciativa ProAlt. Ostatním pak nezbývá – nebudou-li se chtít s ProAltem spojit – zorganizovat „svůj“ protest ve všedních dnech nebo v pozdějších měsících.

Václavák je zabraný na dlouho dopředu. Pro ostrý odpor proti vládě
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Důchodci demonstrovali proti vládě

Původně plánovaný protest Holešovské výzvy tak dostal určitou ránu. Když se jeden z jeho organizátorů Slávek Popelka rozhodl, že zruší nejprve plánovanou akci na 9. února a přehodí ji na duben, netušil, že bude problém s tím, aby pozval lidi na Václavské náměstí, kam v loňském březnu dorazilo několik tisíc lidí, stejně jako i do jiných měst.

„Vše má již ProAlt zamluvené – na ty dubnové víkendy. Budeme tedy hledat řešení a zřejmě uskutečníme akci buď ve všední den nebo v nějakém termínu, který se nám třeba přece jen uvolní,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Popelka.

Zástupce a mluvčí ProAltu Martin Škabraha však uvedl věci na pravou míru. Rozhodně popřel to, že informace tohoto typu může napovídat, že by každý víkend v dubnu měla být na Václavském náměstí demonstrace.

„My jsme zatím nerozhodli o tom, který víkend ta akce proběhne – i třeba s ohledem na počasí. Proto jsem pro jistotu nahlásili ta víkendová data, abychom se mohli svobodně rozhodnout. Aby se nám nestalo například, že nám ty termíny obsadí někdo jiný – třeba nějaký taxikář,“ rýpl si Škabraha do jedné z osob dříve spojované právě s Holešovskou výzvou a nyní takzvaným Osmým odbojem. Jak dodal, nebylo by to poprvé, protože v minulosti již párkrát k podobným situacím došlo.   

Komornější Stop vládě? Možná...

Podle Škabrahy to však neznamená, že se nemůže k jejich akci nikdo připojit – podmínkou však bude pochopitelně určitá názorová shoda.

„Víte, chceme pokračovat ve stylu loňských akcí Stop vládě. Ty letošní by měly být sice o něco menší, pracovní název pro ně máme zatím Demofest. Lidé by se měli dozvídat, pokud na Václavák přijdou, o tom, co se nám nelíbí a co bychom chtěli změnit prostřednictvím vytvořeného hydeparku, kde by mohl každý dostat slovo. K dispozici budou také stánky, u kterých by se dozvěděl každý o tom, co která organizace zastupuje, hájí,“ vylíčil rámcově své vize protestů v letošním jaru Martin Škabraha z hnutí ProAlt (Iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ - zahrnuje členy z širokého názorového spektra od krajní levice přes sociální demokraty po sociálně cítící křesťany, zelené, liberály a feministky. Členy iniciativy jsou mimo jiné filozof Václav Bělohradský nebo sociolog Jan Keller – pozn. red.).

Popelka a Holešovská výzva: Už dost!

Zástupce Holešovské výzvy Slávek Popelka o tom, že by se případně k ProAltu připojil s jejich protestem, zatím hovořit nechce, protože vše je ještě otázkou dalšího vývoje. I on má však jasno v tom, pod jakým heslem se letošní protesty mají nést. Tím má být věta: Už dost!

To, do jaké míry budou Češi akce Holešovské výzvy letos vnímat, a zda vůbec existuje nějaká šance zopakovat úspěch z loňska, zatím není jisté, i když se veřejně k této iniciativě přihlásili letos i zajímavé osobnosti ze současného politického života – například Vít Bárta, Tomio Okamura, Klára Samková nebo renomovaný člen Národně ekonomické rady vlády (NERV) ekonom Pavel Kohout.  

Renomovaný ekonom: Na plné ulice "oni" neslyší, pište dopisy

Ten při svém lednovém vystoupení na takzvaném Velkém sněmu (Holešovské výzvy) představil několik svých vizí toho, jak by měli občané dávat najevo svůj nesouhlas s vývojem v zemi. Pohled na změnu politického systému popsal ve své knize Úsvit, z které části citoval a částečně vysvětloval.

Hned v úvodu svého vystoupení přitom popsal současný marast. „Předseda vlády nemůže odvolat ani ministra, protože se musí poradit s koaličními partnery, což vede k pletichám a ke vzniku korupce,“ uvedl například.

Dodal pak, že jediným možným řešením pro Česko bude přejít na prezidentský systém, kde prezident bude zároveň odpovědným předsedou vlády (sněm probíhal 19. ledna – tedy ještě před 2. kolem prezidentské volby). Dále pak konstatoval, že by měla být zavedena přímá jednokolová volba volbou poslanců, kteří budou zároveň odvolatelní. Senát by neměl být zrušen, ale povýšen na úroveň sněmovny. Za podstatné připomněl též financování. „Stát musí sestavovat rozpočet vyrovnaný na základě skutečných příjmů," uvedl vše, co by ekonom navrhl jako další z podmínek Nové Ústavy. 

Zmínil se však i o demonstracích, o kterých právě aktivisté Holešovské výzvy velmi hojně hovořili v minulosti i současnosti.

„Výměna vlády nemá cenu, protože korupci generuje systém. Nemá ani cenu zakládat nové strany,“ vysvětloval postup přeměny Kohout. Podle něj tyto změny však nepůjde prosadit demonstracemi.

„Na plné ulice oni neslyší, petice nejsou účinné, v současnou chvíli je inflace petic. Pište poslancům dopisy. Napište jich tisíce. Když budeme psát všichni to samé, oni se s tím začnou zabývat,“ navrhl způsob protestů Pavel Kohout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…