Vandas šokuje: Romy je třeba začlenit do společnosti i za použití represe

21.08.2011 12:16

JINÝMA OČIMA Pochod DSSS Novým Borem na Šluknovsku se uskuteční 10. září 2011. S největší pravděpodobností se mu pokusí zamezit odpůrci Vandasovy strany. Obavy novoborského starosty se naplňují, ke slovu se dostanou vášně a podle kritiků Tomáše Vandase i nenávist.

Vandas šokuje: Romy je třeba začlenit do společnosti i za použití represe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda DSSS Tomáš Vandas

Nedávný mačetový útok, k němuž došlo v nonstop baru v Novém Boru, zřejmě bude mít i jinou než pouze soudní dohru. Tomáš Vandas, předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti, totiž varuje - jeho DSSS chce uspořádat průvod městem, v němž chce upozornit na vzrůstající eskalaci násilí ze strany Romů, k níž dle Vandase dochází.

Tomáš Vandas k situaci v Novém Boru a na Šluknovsku po mačetovém útoku v nonstop baru pro ParlamentníListy.cz přitom říká: „Opakuje se situace, jaká byla například v Novém Bydžově a v Krupce."

Jeho Dělnická strana sociální spravedlnosti již nahlásila na 10. září shromáždění a pochod. Na řadu přijdou projevy i pochod městem. Předseda DSSS doufá v hojnou účast místních občanů, které by rád seznámil s myšlenkami své strany.


Starosta Nového Boru se obával pochodů. Vandase si však prý pozvali místní

„Máme i maily od místních s pozvánkami, abychom přijeli. Tento incident není první, kdy se u nás občané dovolávají ochrany," tvrdí Vandas a obratem útočí na vládu: „Pokud takovýmto způsobem selhává stát, když nedokáže ochránit práva a svobody svých občanů, je třeba nasadit represi. Tato vláda však selhala. Lidi nechrání, bere si je jen jako rukojmí."

Děje se tak to, čeho se obával starosta obce Jaromír Dvořák. Ten totiž uvedl, že podobné jednání, jako byl mačetový útok v nonstop baru, není v Novém Boru na denním pořádku. „Předně by se ta událost měla řádně vyšetřit. Mám strach z pochodů domobrany městem a dalšího eskalování napětí," říkal Dvořák krátce po incidentu.

S organizátory pokusů o pogrom se diskuse nevede, říká Slačálek

Podle Vandase dochází k eskalaci násilí ze strany Romů vůči majoritě. „Problémů s Romy přibývá. Na vině je chybná strategie vlády, která je neustále omlouvala a zbavovala odpovědnosti. My bychom je naopak měli nutit i represivními prostředky, aby se začlenili do společnosti. Pozitivní diskriminace není řešení," brojí pro ParlamentníListy.cz Vandas.

S jeho postojem nesouhlasí aktivista Ondřej Slačálek. Zároveň však podotýká, že s Vandasem nemá smysl polemizovat. Pravým cílem předsedy DSSS totiž podle Slačálka je šíření nenávisti ke skupině obyvatel.

„Podobné výroky nemá smysl vůbec komentovat, brát je vážně a polemizovat s nimi. Rasisté se snaží vystupovat v roli zastánců tvrdé ruky a vstupovat do veřejné debaty. Víme přitom, že ve skutečnosti jim nejde o tu či onu politiku vůči Romům (jakkoli i ta, již navrhují, je nepřijatelná), ale o další šíření nenávisti, která povede k násilí, které podporují. S organizátory pokusů o pogrom se diskuse nevede," říká pro ParlamentníListy.cz rázně Slačálek.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…