Vašova dcera věnovala peníze po otci na dobročinné účely

30.08.2013 20:15

Dcera někdejšího komunistického prokurátora a soudce Karla Vaše se rozhodla věnovat pozůstalost po otci na dobročinné účely. Různým neziskovým organizacím rozeslala 400.000 korun. Vaš stojí za více než 20 vykonanými tresty smrti, například za justiční vraždou generála Heliodora Píky. O rozhodnutí jeho dcery dnes ČTK řekl historik Pavel Paleček, autor dokumentu o Vašovi.

Vašova dcera věnovala peníze po otci na dobročinné účely
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před budovou Generálního štábu AČR proběhla pietní vzpomínka na generála Heliodora Píku, který byl v noci z 20. na 21. června 1949 komunistickým režimem popraven

"Je to vůbec poprvé od roku 1989, kdy se někdo z blízkých komunistických zločinců takto otevřeně k minulosti postavil," uvedl Paleček. Vašova dcera se rozhodla zůstat v anonymitě. Před nedávným uvedením dokumentárního filmu vyjádřila lítost nad osudy lidí, jimž komunisté vzali život, stejně jako nad utrpením jejich pozůstalých. Sama se prý celý život těžce vyrovnává s tím, jak se otec choval vůči vlastní rodině i s důsledky jeho zločnů.

Vaš se v roce 1916 narodil na Podkarpatské Rusi

Vaš zemřel v prosinci 2012, minulý týden skončilo dědické řízení. Část peněz získá například občanské sdružení Conditio humana. Příspěvek využije pro vydání dalšího svazku edice o vysídlení čekoslovenských Němců. Vaš byl podle historiků zapleten i do násilí vůči Němcům v roce 1945. Dalším z obdarovaných je občanské sdružení Post Bellum, které buduje digitální archiv Paměť národa. Sdružení v řadě dokumentů zachytilo také svědectví pamětníků o Vašovi. Peníze dostal také domov seniorů, kde Vaš zemřel.

Veškeré písemnosti po otci, které zahrnují také unikátní historické dokumenty o jeho aktivitách, Vašova dcera darovala Národnímu archivu ČR. Vaš se v roce 1916 narodil na Podkarpatské Rusi, v 17 letech vstoupil do komunistické strany. Za druhé světové války působil na východní frontě ve vojenské kontrarozvědce. V roce 1947 se stal prokurátorem a vyšetřujícím soudcem. Političtí vězni mu přezdívali "soudce kat".

Vrahem z povolání

Později se Vaš paradoxně sám stal obětí komunistické justice. Strávil pět a půl roku ve vězení za vlastizradu a rozkaz k zastřelení Belgičana Emila DeBackera. V roce 1956 jej rehabilitovali, poté pracoval jako asistent na Karlově univerzitě a novinář. Po pádu komunismu Vaš stanul za justiční vraždu Píky před soudem, ale kvůli údajnému promlčení činu nebyl potrestán. Jakékoliv provinění do konce života popíral.

Palečkův celovečerní dokumentární film "Vrahem z povolání. Utrpení soudce Karla Vaše" v kinech a na internetu zhlédlo 20.000 lidí. Česká televize jej odvysílá letos na podzim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…