Ve Schwarzenbergově táboře vládne nadšení: Karel bude prezident

12.01.2013 17:13

REPORTÁŽ Černý kůň prezidentských voleb se stal šampionem. Podobné pocity vládnou ve volebním týmu Karla Schwarzenberga. Ten sledoval výsledky voleb v pražském divadle Archa a sešla se tam i řada kulturních osobností. Například výtvarník David Černý anebo cimrmanovský herec Jan Kašpar. Při každém procentu pro ministra zahraničí zaznělo divadlo obrovským potleskem.

Ve Schwarzenbergově táboře vládne nadšení: Karel bude prezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg postupuje do druhého kola boje o Hrad

„Bude dobré se střetnout. Zeman reprezentuje minulost, těch posledních patnáct let. Doufám, že bych mohl vést lidi dál podle hesla pravda a láska zvítězí,“ sdělil Karel Schwarzenberg. V divadle Archa, kde sledoval jeho tým výsledky voleb, začali lidé zpívat hymnu. „Neslibuju zemský ráj, ale budu o něj usilovat,“ navázal Schwarzenberg. V hledišti zavládlo veselí.

Knížete si váží mladí

V restauraci divadla Archa se kolem stolu, u něhož pokuřoval Schwarzenberg dýmku, shromáždil hrozen fotografů a mačkali spouště jako o závod. V hledišti, které se změnilo na improvizované tiskové středisko, postávali ekonom Tomáš Sedláček a exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09. Když se ministr zahraničí dostal v historicky první přímé volbě prezidenta ve výsledcích nad dvacet procent, zavládla první vlna veselí.

„Oficiální odhady renomovaných agentur se vždy lišily od skutečných výsledků. Tak to bylo i nyní. Karel Schwarzenberg ukázal ve strhujícím závěru volební kampaně, že je skutečnou osobností a člověkem, k němuž tíhne mladá generace,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Drábek. Prý nikdy neoznačoval nikoho za horkého kandidáta a je podle něj dobře, že skoro všichni kandidáti byli oprávněnými lidmi k výkonu funkce prezidenta. Vypovídá to prý o vyspělosti české společnosti.

Veselí u každého procenta

Pak už se tleskalo s každým novým procentem navíc a o plné stoly jídla se nikdo moc nestaral. „Snil jsem o tom, ale neočekával to. Mám z toho husí kůži. Co jsme si netroufali vyslovit, dopadlo skvěle. Jsem přesvědčen, že se po druhém kole Karel stane prezidentem,“ předpověděl zpívající poslanec TOP 09 Daniel Korte.

U jednoho stolu posedával na invalidním vozíku cimrmanovský herec Jan Kašpar. „Klepal jsem se strachy, ale doufal jsem. Když jsem sem jel, byl jsem zatraceně nervózní, ale dopadlo to nad očekávání. Doufám, že nebude druhé kolo a Karel to teď dotáhne na padesát procent a bude po ptákách,“ zasmál se.

Patnáctiletý komentátor

Dost komicky působil patnáctiletý Mikuláš Kopas, který procházel mezi přítomnými a tuhle pozdravil: „Zdravím vás pane exministře“ a támhle „Jak se máte, pane senátore.“ Prý je letitým přívržencem TOP 09 a Karlovi Schwarzenbergovi proto držel palce. „Nálada byla perfektní a dopadlo to skvěle. Ještě lépe, než jsem čekal včera. Tajně jsem si tipnul, že to bude plichta mezi Fischerem a Karlem a teď vidím, že je to jinak. Díky Pánu Bohu, že to takhle dopadlo,“ sdělil.

Podle něj druhé kolo prezidentských voleb bude boj. „Morava a západní Čechy budou volit Zemana. Toho se hodně bojím. Karel vede hlavně ve východních a středních Čechách. Půjde o to, kdo zvítězí v západních Čechách, v Plzeňském, Ústeckém a Karlovarském kraji. Takže uvidíme za dva týdny,“ udělal rozbor situace mladík a u ostatních to vzbudilo nefalšovaný údiv. To pokračovalo, protože vítězem prvního kola voleb se zde jednoznačně stal Karel Schwarzenberg. Za podporu ostatně všem srdečně poděkoval.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…