Velké zatýkání: Kalousek z toho má legraci. Jiní křičí, ať padne vláda

13.06.2013 10:47

Rozsáhlé zatýkání Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, které začalo v noci na čtvrtek, míří do nejvyšších pater politiky. Zakuklení detektivové se objevili dokonce i na Úřadu vlády a zadržet prý mají zhruba třicet osob, včetně pravé ruky premiéra Petra Nečase Jany Nagyové.

Velké zatýkání: Kalousek z toho má legraci. Jiní křičí, ať padne vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detektivové ÚOOZ zadrželi v souvislosti s radikální islamistickou organizací Jamaat Shariat v Česku před rokem několik osob. V současnosti stojí údajní teoristé před soudem

Zatýkání šokovalo politickou scénu. Jako první z politiků zaslal tiskové vyjádření předseda NS- LEV 21 Jiří Paroubek. „Vyzývám předsedu vlády Petra Nečase, aby bez zbytečných odkladů obeznámil veřejnost s důvodem k zásahu protimafiánského policejního útvaru na Úřadu vlády ČR, ke kterému mělo dojít dnes v noci. Zatím stále doufám, že je to jen špatný vtip,“ napsal Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Poslanec ČSSD Jan Chvojka uvedl: „To je silná káva.“ Podle Chvojky je tato situace tak závažná, že je to důvod pro odstoupení vlády. Ještě stručnější byl poslanec ČSSD Václav Neubauer. Ten na Facebook napsal: „Už je to tady."

Z vládních politiků se prozatím vyjádřil pouze ministr financí z TOP 09 Miroslav Kalousek. Pro iDnes.cz uvedl, že před půlnocí, když odcházel, se ještě na Úřadu vlády nic nedělo. "Vláda skončila v jedenáct hodin, v půl dvanácté jsem odcházel a to jsem si ještě ničeho nevšiml," řekl Kalousek. Pak ještě zavtipkoval, že zjevně odešel včas.

„Pokud je to pravda, je to pro mě velmi závažná informace. Nepamatuji si, že by někdy na Úřadu vlády zasahovala policie. Musíme vyčkat,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Ta zároveň informovala, že Poslanecká sněmovna nedostala žádnou žádost o vydání poslance.  

Ve sněmovně vystoupil ministr vnitra Jan Kubice, který popřel, že by na Úřadě vlády zasahovalo policejní komando. Místopředsedkyně vlády Karolína Peake uvedla pouze to, že s premiérem Nečasem ještě nemluvila. Na dotaz, zda je možné, aby za těchto okolností vláda pokračovala, odpověděla „Nevím“.

Premiér Petr Nečas měl dnes na Úřadě vlády řídit jednání týkající se evropských peněz. Nakonec však má podle Lidovek.cz jednání vést ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Před Úřadem vlády zároveň bylo zakázáno novinářům natáčení, které je obvykle povolené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…