Většina zemí EU chce euro, navzdory kyperské krizi, tvrdí Rouček

23.03.2013 11:35

Europoslanec Libor Rouček (ČSSD) je přesvědčen, že je správné, aby se obyvatelé ostrova podíleli na řešení vlastní ekonomické krize, jestliže zároveň žádají finanční pomoc od jiných zemí. Tuto představu ale kyperští politici odmítli a je na nich, aby nabídli alternativní řešení. Většina států EU si je navíc, na rozdíl od ODS či Václava Klause, vědoma, že s eurem nezůstanou na okraji politického a ekonomického dění.

Většina zemí EU chce euro, navzdory kyperské krizi, tvrdí Rouček
Foto: liborroucek.cz
Popisek: Europoslanec Libor Rouček

Kyperská ekonomika je malá a její kolaps by EU zřejmě neohrozil, ale je třeba zachovat důvěru spotřebitelů v bankovní systém, což se v tuto chvíli příliš nedaří a podle Roučka by nebylo dobré, aby se tato nedůvěra rozšířila do zemí jako je Řecko, Španělsko či Itálie. Europoslanec před tím varoval v odpovědi jedné ze čtenářek serveru ParlamentníListy.cz vystupující pod přezdívkou Sindy.

Kyperští politici nechtěli řešit problémy, kvůli volbám

Konkrétně v případě Kypru je problém v přebujelém bankovním sektoru, ale tamní politici ho podle Roučka nechtěli řešit, protože se báli dopadů jakéhokoli řešení na příští volby. Navzdory problémům, kterými společná evropská měna prochází, je politik přesvědčen, že opatrnost před přijímáním eura není na místě.

"Nedávná žádost Lotyšska o vstup do eurozóny nenasvědčuje tomu, že by se ostatní státy neměly „hrnout“ do eurozóny. Většina států mimo eurozónu naopak vnímá přijetí eura jako potvrzení své role v EU, nechtějí-li zůstat na okraji ekonomického a politického dění. To bohužel čeští euroskeptici v čele s ODS a bývalým prezidentem Klausem dodnes nepochopili, myslí si europoslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…