Víme, co se má dít na kongresu ODS a kdo s kým bude proti komu válčit. A Němcová...

08.01.2014 17:00

Na kongresu ODS, který se uskuteční příští sobotu a neděli v Olomouci, se bude volit vedení ODS a rozhodne se o směřování na další dva roky. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, jak jsou před kongresem rozdány karty a kdo by mohl být zvolen do vedení.

Víme, co se má dít na kongresu ODS a kdo s kým bude proti komu válčit. A Němcová...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS podpořila setrvání současné koalice, Na post premiéra zatím nikoho nenavrhla

Na předsedu bude kandidovat exministr školství a poslanec Petr Fiala, dále nynější místopředsedkyně ODS a poslankyně Miroslava Němcová a europoslanec Edvard Kožušník. Už se bere v ODS jako „hotovka“, že předsedou bude zvolen Petr Fiala a Miroslava Němcová šanci nemá.

Kožušníkovo promo a spojenectví Kuby a Pospíšila

Pokud jde o Edvarda Kožušníka, tak se hovoří o tom, že svou „kandidaturou“ si chce udělat před sestavováním kandidátky do Evropského parlamentu a před eurovolbami „reklamu“. Dle nynějších informací se zdá, že šanci dostat se na eurokandidátku mají nynější šéf europoslanců Jan Zahradil, dále europoslanci Evžen Tošenovský, Oldřich Vlasák a právě Kožušník. Lze očekávat, že pro ODS budou do europarlamentu volitelná dvě, maximálně tři místa.

Pokud jde o post prvního místopředsedy, o něj se s největší pravděpodobností utkají Jan Zahradil a místopředseda ODS a poslanec Jiří Pospíšil. Podle informací redakce se navzájem podporují Pospíšil a nynější první místopředseda ODS Martin Kuba, který bude pravděpodobně kandidovat na řadového místopředsedu.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Avšak je dosti možné, že po debaklu ODS ve volbách se nebude hlasovat podle regionů a může být podobný efekt jako na kongresu v roce 2010, kdy byli zvoleni místopředsedové víceméně bez ohledu na stranické dohody (i když zde zafungovalo silné spojenectví moravskoslezské a jihomoravské ODS ve zvolení Pavla Blažka a Pavla Drobila).

Bohuslav Svoboda bez šance u Moraváků, Pospíšil Dienstbierem ODS

Zahradil sice nemá nominaci Prahy, ale jak bylo řečeno, na letošním kongresu nebudou hrát patrně dohody regionů až takovou roli jako v minulosti. Nominaci pražské ODS na místopředsedu má Bohuslav Svoboda, ten však dle informací redakce nemá šanci uspět na Moravě. Podporu moravských delegátů by mohl získat právě Jan Zahradil. Morava bude mít zastoupení v postavě Petra Fialy, čili nebude takový tlak mít prvního místopředsedy z Moravy.

U Pospíšila je poněkud problém, že je jakýmsi „Jiřím Dienstbierem ODS“, tedy je populární u veřejnosti, ale není moc populární u členské základny. Bývá mu vyčítáno, že mediálně hraje jen na svou vlastní popularitu, a to i na úkor ODS.

Manažer Kuba

Na řadového místopředsedu se patrně pokusí kandidovat nynější první místopředseda ODS Martin Kuba. U něho je problém, že se z prvního místa nedostal do sněmovny a stále za sebou vleče negativní mediální pověst člověka, který je blízký „kmotrovi“ z Hluboké Pavlu Dlouhému.

Na posledním kongresu víceméně díky spojenectví Pavla Dlouhého, Tomáše Hrdličky a Pavla Blažka (plus části Středočechů) byli na post místopředsedů ODS zvoleni právě Kuba, Blažek a Tomáš Chalupa.

Tomáš Chalupa, který nekandidoval do sněmovny a nebyl ani zvolen předsedou pražské ODS, se z vrcholné politiky stahuje do soukromé sféry, poslanec Pavel Blažek na místopředsedu kandidovat nebude – nakonec jižní Morava bude mít zastoupení v podobě předsedy ODS Petra Fialy.

Ohledně Kuby se uvažuje, že pokud by byl zvolen místopředsedou, měl by více organizační či manažerskou funkci v ODS „výkonného místopředsedy“, která by se týkala komunikace s regiony a vnitrostranického života a organizace. Pokud by zvolen nebyl, hovoří se i o tom, že by Kuba mohl být hlavním manažerem ODS.

Mnoho kandidátů na místopředsedy

Na posty řadových místopředsedů je velký nával a situace je poměrně nepřehledná. Mohli by být případně zvoleni europoslanec Evžen Tošenovský, europoslanec Oldřich Vlasák, politolog a místopředseda olomouckého regionu Petr Sokol, bývalý mluvčí ODS Martin Kupka, poslanec Martin Novotný, poslanec Adolf Beznoska, senátor Miloš Vystrčil či Alexander Bellu z Prahy 3. Mohou přijít i další nominace z pléna. Hovoří se, že přijatelný by byl i mladý ekonom Jan Skopeček.

Zvažuje se, že by volba vedení ODS mohla proběhnout v sobotu a politická diskuse by proběhla na kongresu v neděli. Záleží ale též, jestli se objeví snaha změnit stanovy a snížit počet místopředsedů a členů výkonné rady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…