Víme, jak přesně se dostaly ven vězeňské fotky Davida Ratha

11.06.2012 13:31

VÍME PRVNÍ ParlamentníListy.cz zjistily, jak se praporčíkovi z věznice Oráčov podařilo vynést fotografie vazebně zadrženého poslance Davida Ratha a jeho kompliců, které následně prodal bulvárnímu deníku Blesk za „pouhých“ 5000 korun.

Víme, jak přesně se dostaly ven vězeňské fotky Davida Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath ve sněmovně

Odborníci na informační technologie se v zásadě shodují, že nejlepším způsobem při krádeži dat (pakliže má pachatel přímý přístup), který se dá jen těžko zpětně dohledat, je prosté ofocení monitoru fotoaparátem. „Žádný printscreen obrazovky, žádné stahování, žádné nabourávání do sítě, to vždy zanechá stopu,“ vysvětluje redakci IT odborník. Vězeňská opatření nicméně nedovolují dozorcům nosit u sebe během výkonu služby mobilní telefon navíc s integrovaným fotoaparátem. Služebním telefonem disponují jen vybraní pracovníci, ostatní zaměstnanci jej musí zanechat v prostorách tomu určených.

Na mail si to neposlal

Vězeňský informační systém se navíc nesmí nacházet ve stejném počítači, v němž je přístup na internet  - právě kvůli možnému úniku dat nabouráním se zvenčí. Rathovy fotografie nešlo dostat z věznice ani na flash disku, který by odhalil bezpečnostní rám. „Praporčík si fotografie nejprve uložil na disketu, ze které poté odstranil kovový pásek. Kvůli této úpravě pak bezpečnostní rám na detekci kovů nic nezaznamenal,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz postup krádeže zasvěcený zaměstnanec.

K zadržení obou mužů, jež se na vynesení fotografií podíleli, došlo podle tiskové mluvčí Vězeňské služby Markéty Prunerové už v sobotu odpoledne. Následně proběhly prohlídky ve věznici Oráčov. "Při těchto prohlídkách byly zajištěny důkazní materiály související s předmětnou věcí, byla provedena řada šetření a výslechů," informovala v ČT mluvčí GIBS Radka Sandorová. Na dopadení pachatelů se podílel vývojář VIS společnost Microsoft, bez jejíhož přispění by pravděpodobně k dopadení pachatelů nedošlo.

Už v neděli pak bylo proti oběma mužům zahájeno trestní stíhání, a to kvůli přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a přečinu zneužití pravomoci úřední osoby v případě praporčíka vězeňské služby. Druhý pachatel je navíc podezřelý z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

Blesk platí málo

Finanční motiv praporčíka je jasný, ale risk se podle všeho nevyplatil. Pět tisíc korun za vyhazov ze služebního poměru a k tomu ztráta nároku na výsluhy... To za to určitě nestálo. Nutno ale dodat, že platy ve vězeňství s nástupem vlády Petra Nečase výrazně klesly.  700 milionů korun, které získal před dvěma týdny ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na prevenci vzpour ve věznicích, putují z části právě na platy zaměstnanců. „Dozorcům bylo sebráno 10% z tarifu, do toho si ještě přičtěte inflaci. Někteří naši členové přišli v konečném součtu až o 20% platu,“ vysvětluje redakci předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Buřič. Sám ředitel Vězeňské služby Jiří Tregler si před časem veřejně postěžoval, že platy jeho podřízených jsou řádově o tisícikoruny nižší než platy příslušníků jiných bezpečnostních sborů.

5 tisíc se v konečném úsudku zdá velmi málo v porovnání s významem osoby Davida Ratha, ale většina lidí má zkreslené představy o ceně choulostivých fotografií. Za snímek nahého premiéra Mirka Topolánka ve vile s jeho italským protějškem Silviem Berlusconim zaplatil Blesk podle důvěrných informací redakce jen 30 tisíc korun. Deník Aha! získal loni fotografii polonahé poslankyně Kristýny Kočí dokonce zdarma.

Dvě mouchy jednou ranou

Na základě úniku dat byl v pátek odvolán náměstek generálního ředitel VS Lukáš Sobotka a o několik dnů dříve ředitelka odboru informatiky Lenka Stupková, jež na konci minulého roku připravovala zadávací podmínky pro tendr na nový vězeňský informační systém. Právě Stupková spolu s dalšími kolegy do dokumentace umístila podmínku, aby nešlo se systémem pracovat anonymně. „Odvolání z funkce mě velmi překvapilo,“ svěřila se dnes redakci. Podle informací ParlamentníchListů.cz stojí za jejím odvoláním jiné důvody.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…