Víme, na čem stojí a s čím padá Nečasova vláda

16.03.2012 12:29

Již dlouho se spekuluje o tom, že se první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek snaží rozbít trojkoalici s ODS a Věcmi veřejnými, avšak je zde prý jedna podstatná věc, která mu v tom brání.

Víme, na čem stojí a s čím padá Nečasova vláda
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

Minimálně od kauzy Bátora si i vrabci na střechách začali šeptat, že celý odpor Kalouska a TOP 09 k Bátorovi je jen hra a snaha najít si záminku pro opuštění koalice. Tehdy se dokonce v tomto smyslu takto vyjádřil i místopředseda ODS Pavel Drobil a později vedení ODS.

Nyní to před nedávnem naznačil i šéf europoslanců ODS Jan Zahradil s tím, že eurooptimistické TOP 09, která podporuje užší centralizaci EU, stále více může vyhovovat koalice s ČSSD. Sám ministr Schwarzenberg několikrát ostře naznačil, že TOP 09 nebude ve vládě, která neschválí fiskální smlouvu.  
 

Kníže a EU. ČSSD a daně

Takováto motivace by byla spíše u předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, kterému jde o podporu smlouvy o fiskální unii a který dlouhodobě podporuje co nejhlubší integraci a vedoucí úlohu Německa v EU a naše přimknutí k němu. Kalousek by se s ČSSD mohl v klidu zase dohodnout na zvyšování daní, v čemž mu dělá problémy ODS, a pokud jde DPH, tak Věci veřejné. Ostatně s ČSSD ještě jako člen KDU-ČSL konstruktivně spolupracoval ve vládě, kde byl Bohuslav Sobotka ministrem financí.

Celá věc má ale podle několika zdrojů redakce podstatný háček. Kalouskovi jde prý velmi silně o prosazení církevních restitucí. Nemusí to být pouze kvůli tomu, že Kalousek se denně modlí za arcibiskupa a nyní i kardinála Dominika Duku, jak se nedávno vyjádřil, a chce napravit křivdu způsobenou komunistickým režimem.

Nepodložené spekulace o dřevařských zájmech v TOP 09

Podle jedné z naprosto nepodložených spekulací se totiž hovoří o tom, že přítel Miroslava Kalouska Richard Háva podniká i v dřevařství a měl by v lesích, které dostane zpět církev, získat zakázku na těžbu dřeva. Tato informace je však naprosto nepodložená, neboť nikdo neprokázal, že by Háva v dřevařství zájmy měl. Ale objevila se. Blízko k lesnictví mají další významní členové TOP 09.

„Je potřeba říkat věci tak, jak jsou. Převádí se ohromné miliardy peněz a já podezřívám pana Kalouska, že bude mít z tohoto nakládání nějaký zisk,“ prohlásil před časem místopředseda VV Tomáš Jarolím.

Kalouska ocení až Bůh

Politici TOP 09 a Starostů se proti tomuto vyjádření Jarolíma ohradili. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg reagoval se svým typickým humorem. „Je to obvyklá, nijak odůvodněná pomluva ministra Kalouska. Na tomto světě Miroslav Kalousek zisk z církevních restitucí mít nebude, ale jako křesťan doufám, že při Posledním soudu jeho statečný boj mu bude připočten k dobrému,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík reagoval ostřeji. „Pana místopředsedy Jarolíma je mi líto. Bohužel mu osobní nenávist zatemňuje mozek a šíření nenávisti povyšuje na svůj politický styl,“ řekl redakci Gazdík.

"Je to podle mého přesvědčení naprostý nesmysl,“ uvedla stručně ministryně kultury Alena Hanáková, jejíž rezort má v kompetenci církve a církevní restituce.

Den poté

Každopádně je fakt, že TOP 09 a Kalousek, ať už z různých možných pohnutek, církevní restituce silně podporují a dost jim na nich záleží. Nemohou tedy položit vládu do té doby, než budou definitivně schváleny. K tomu ale potřebují současnou vládní většinu. Je nepravděpodobné, že by totiž ČSSD v případné vládní koalici s TOP 09 církevní restituce podpořila. Současná koalice je tak pravděpodobně na dlouho poslední vládní sestavou, která může církevní restituce schválit.

„S malou mírou nadsázky se může říct, že Kalousek den poté, co budou schváleny církevní restituce, tuhle vládu shodí, protože ta ho svazuje. Bude též důležité, aby si to uvědomil i premiér Nečas. Nejde jen o likvidaci vlivu VV, ale i o jeho pozici,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj velmi dobře obeznámený s děním v koalici.

Miroslav Kalousek ale telefonátem do redakce ParlamentníchListů.cz všechny výše uvedené informace o možnosti návaznosti přetrvání vlády a církevních restitucí důrazně dementoval.

Vzájemný klinč

TOP 09 a Věci veřejné se tak drží v klinči. VV na jedné straně, když nyní ihned podpoří církevní restituce a zákon bude schválen, zbaví se patrně poslední významné páky na TOP 09 a pojistky, že TOP 09 vládu neshodí. Na druhou stranu nemohou explicitně restituce definitivně zablokovat, protože tím by už zase neměli TOP 09 co nabídnout.

Patrně i tato úvaha hrála roli v posledním vystoupení VV proti církevním restitucím. Navenek to sice pro mnohé pozorovatele mohlo vypadat zmatečně, mohla to být ale výstraha pro TOP 09, že Véčka nebudou církevní restituce darovat jen tak zadarmo. Cenou je udržení vlády.

Měl by to pochopit i Nečas

"Každopádně nehrozí, že bychom církevní restituce shodili. Na druhou stranu se nebude nikam spěchat, aby někoho nenapadlo spojit předčasné sněmovní volby s volbami krajskými. Projdou normálně klasicky legislativním procesem a dalo by se to uzavřít na konci roku. Je důležité, aby si to uvědomil i premiér Nečas a ODS, protože jde i o něj. Když padne tato vláda, on už premiérem nebude," řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen VV.

Mezi poslanci VV nejsou církevní restituce příliš populární z principu. Například místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz předeslal, že pro restituce hlasovat nebude. Podobně ani v ODS není pro toto příliš velká podpora. Nejvýznamnějším zastáncem restituce církevního majetku zde je Nečasovi blízký a vlivný Marek Benda, který je prosazuje dlouhodobě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…